E BINE SĂ ȘTII: Poti sa intrerupi antibioticele daca te simti mai bine?

E BINE SĂ ȘTII: Poti sa intrerupi antibioticele daca te simti mai bine?

In general, tendinta unei persoane atunci cand prezinta anumite dureri, viroze sau infectii este aceea de a se trata singura.

De fapt, problema se regaseste la nivel global, daca tinem cont de semnalul de alarma pe care l-au tras cei de la Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor cu privire la abuzul de antibiotice si consecintele sale, ne spune sfatulmedicului.ro.

Datele statistice sunt ingrijoratoare, consumul de antibiotice din clasa betalactaminelor si a penicilinelor crescand foarte mult in ultimii 7 ani.

Ce sunt antibioticele

 

Un antibiotic este o substanta care are capacitatea de a reduce sau de a intrerupe multiplicarea bacteriilor care duc la nasterea infectiilor in organism.

Concret, un antibiotic este un compus chimic, elaborat pe baza unor culturi de microorganisme sau a unor produse de sinteza.

Foarte important de retinut este faptul ca daca nu sunt administrate corect, antibioticele pot da nastere unor reactii adverse foarte grave.

De aceea, antibioticele se administreaza numai la recomandarea medicului de familie sau a specialistului.

Un alt aspect important de retinut este faptul ca desi au efecte benefice intr-o multitudine de afectiuni, antibioticele nu pot vindeca orice boala.

Ele nu au niciun efect in cazul unui rosu in gat, in cazul gripei sau in cazul unei banale raceli. Antibioticele vindeca numai infectiile provocate de bacterii, ciuperci si paraziti.

De aceea, pacientului trebuie sa i se faca o antibiograma, adica o analiza care arata ce tip de bacterie este vinovata de infectie si ce antibiotic poate avea succes asupra ei.

Antibioticele se administreaza pe stomacul gol, cu o cantitate suficienta de apa pentru a preveni iritatiile esofagului. Ele nu se administreaza concomitent cu alte medicamente.

Numai in cazul in care exista o sensibilitate la nivelul stomacului sau daca acestea provoaca reactii adverse precum starile de greata, este posibil ca medicul sa recomande administrarea lor dupa masa.

Uneori exista tendinta de a consuma iaurt in timp ce se ia antibioticul, lucru total gresit. Iaurtul se mananca inainte sau dupa administrarea medicamentelor, la un interval de cateva ore, tocmai ca sa nu interfereze cu actiunea medicamentului.


Durata tratamentului cu antibiotice

Schema de tratament cu antibiotice se poate prescrie pe o durata de la 5 pana la 10 zile pentru afectiuni frecvente cum sunt faringitele, bronsitele, pneumoniile. In afectiunile grave precum tuberculoza, antibioticele se administreaza timp de cateva luni.

Multi pacienti fac greseala de a intrerupe administrarea antibioticelor dupa doua sau trei zile de tratament pe motiv ca se simt mai bine, insa intreruperea tratamentului poate duce la recidivarea bolii.

O alta greseala este aceea ca multe persoane asociaza antibioticul cu medicamente de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene, cum ar fi de: aspirina, ibuprofenul, diclofenacul.

Acest lucru nu este indicat, deoarece aceste antiinflamatoare reduc inflamatia, dar diminueaza actiunea antibioticului. De aceea, ele trebuie utilizate la un interval de cateva ore, mai scrie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...