Doctore, iartă-mă pe mine, mituitorul, că nu știu ce fac!

Cui nu-i convine venitul mai mult sau mai puțin mizerabil pe care-l primește are mereu libertatea să plece din sistem. Cine se perpelește atât în facultatea de medicină îmi place să cred că nu o face pentru plicurile pe care le va îndesa apoi în halat.

Doctore, iartă-mă pe mine, mituitorul, că nu știu ce fac!

Ia să vedem: dacă-ți dau ceva, ești obligat să-l iei? Pot să-ți dau și fericire, omule, iar tu să mă refuzi politicos. Ce-i aia? Accepți din politețe? În medicină nu cred că există așa ceva...

Avocații medicului Burnei cer retrimiterea dosarului la procurori pentru refacerea urmăririi penale. Motive legate de derularea procedurii și, mai scrie news.ro, e mare supărare că părinții copiilor care au dat mita nu au fost pedepsiți pentru faptele lor și că așa ar fi trebuit, de fapt. Și poate că și de asta ar depinde cum e pedepsit medicul Burnei.

Poftim?

Scurtă paranteză legislativă (defect profesional, mă scuzați!): potrivit Codului penal, "mituitorul nu se pedepsește dacă denunță fapta mai înainte ca organul de urmărire penală să fi fost sesizat cu privire la aceasta".

Dacă eu mă duc la poliție și spun că X i-a dat o sumă de bani ca mită lui Y și am poate și dovezi pentru asta, norocul procurorului, atunci mituitorul va fi și el pedepsit. Pentru că trebuia să recunoască mita dată înainte ca eu să mă duc la poliție să spun ce am văzut. Dar dacă X se duce și-și spune fapta singur, înainte ca organul să fi fost sesizat (de către cineva sau din oficiu), atunci el nu răspunde penal pentru fapta sa.

Mai important decât asta e următorul lucru: dacă Y, care a luat mita, e pedepsit nu are nimic de-a face cu faptul că X, mituitorul, e pedepsit și el, la rândul său. Fiecare dintre ei are răspunderea lui penală, fapta lui ș.a.m.d. Îi unește doar suma de bani. Există dare de mită și există luare de mită. Despre ce vorbim aici?

Când ți-ai terfelit oricum imaginea profesională atât de mult în ochii injectați ai opiniei publice, de ce ai vrea să înțepi ochii ăștia cu și mai multe paie? Nu am înțeles și nu voi înțelege niciodată de ce unor oameni le este atât de greu să plece capul, să-și recunoască greșeala în tăcere și să lase timpul să treacă peste faptele lor. Medicul Burnei se plimbă de la bal la spital și înapoi de un an de zile. I se pare că nu a primit mită, acum recunoaște indirect că da, pentru că, altfel, de ce ar insista avocații săi că trebuie pedepsiți mituitorii?

Greșim noi, mituitorii, că le băgăm bani în buzunar doctorilor din când în când? Da, categoric. Și noi i-am învățat așa. Dar am întâlnit și am auzit de doctori care refuză și nu știu dacă refuză neapărat pentru că au conturile pline ochi. Refuză banii pentru că așa-i normal să facă. Pentru că sunt plătiți de stat să facă acele lucruri pe care le fac. Cui nu-i convine venitul mai mult sau mai puțin mizerabil pe care-l primește are mereu libertatea să plece din sistem, ca să nu mai zicem de posibilitatea de a nu intra nicicând în el. Cine se perpelește atât în facultatea de medicină îmi place să cred că nu o face pentru plicurile pe care le va îndesa apoi în halat.

Dar, doctore, de aici și până la a ne acuza că noi ți-am băgat mita pe gât e cale atât de lungă...

Simona Voiculescu, Redactor-șef adjunct, avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...