Cele mai importante cinci analize ginecologice pentru o femeie

Preocupate să țină pasul cu ritmul vremurilor deloc ușoare, multe femei lasă pe ultimul plan evaluarea stării generale de sănătate și efectuarea unui controlul ginecologic. Dar nu trebuie pierdut din vedere faptul că există o mulțime de afecțiuni "tăcute" sau, altfel spus, care nu prezintă simptome evidente.

Cele mai importante cinci analize ginecologice pentru o femeie

   Foto: doctorul-zilei

După începerea vieții sexuale, aproximativ la 18 ani, sunt necesare efectuarea controalelor ginecologice regulate. Adolescentele care își încep viața sexuală devreme sunt mai predispuse la infecția cu HPV, care crește riscul de cancer uterin, scrie doctorul-zilei.ro.

Despre cele mai importante analize ginecologice pe care o femeie este bine să le facă, indiferent de vârstă, am stat de vorbă cu doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

"În cazul fetelor, maturizarea organelor sexuale are loc între 9 și 14 ani, când apare și primul ciclu menstrual. Dar, cu toate acestea, începerea vieții sexuale ar trebui să aibă loc după 18 ani, atunci când sistemul neuro-endocrin s-a dezvoltat. Principalele riscuri pentru o tânără care-și începe prematur viața sexuală sunt reprezentate de infecțiile genitale, HPV fiind una dintre cele mai frecvente, și de creșterea riscului de cancere din sfera genitală sau afecțiuni mamare, chiar de infertilitate în anii maturității. Tocmai de aceea, primul control ginecologic este bine să aibă loc imediat ce tânăra a avut primul contact sexual", ne-a spus dr. Vythoulkas.

Medicul ne-a spus că cele mai importante analize ginecologice sunt examenul de secreție vaginală, testul Papanicolau, ecografia transvaginală, colposcopia și examinarea sânilor.

Atenție! Cea mai potrivită perioadă pentru efectuarea consultului ginecolog este cea de la jumătatea ciclului menstrual. Pentru a nu afecta rezultatul investigațiilor, înainte cu 48 de ore de efectuarea acestora pacienta nu trebuie să întrețină raporturi sexuale, să nu facă spălături intravaginale, să nu folosească tratamente locale (ovule, spermicide, creme etc) și tampoane interne.

"Testul Papanicolau este singurul test ce poate depista modificarea celulelor cervicale, altfel spus, este testul ce poate indica, dintr-o faza timpurie, existența celulele anormale de la nivelul colului, înainte ca acestea să devină celule canceroase. Recoltarea pentru acest test se face convențional sau în mediu lichid, ambele metode având aceeași capacitate de a detecta modificarea celulelor, iar perioada cea mai potrivită pentru recoltare este între a 10-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (unde ziua 1 este prima zi de menstruație). Un rezultat ieșit din limite normale conduce către alte investigații, cel pentru depistarea virusului HPV fiind unul dintre cele mai importante", a continuat dr. Vythoulkas.

Totodată specialistul atenționează că examenul de secreții este bine a fi făcut și în lipsa unor simptome evidente. Este bine de știut că eliminarea unor secreții este un proces firesc, atât timp cât acestea nu devin abundente, nu au culoare și miros neplăcut, nu-și modifică consistența sau nu sunt însoțite de senzații de usturime sau mâncărime.

"În timp ce ecografia abdominală evaluează starea de sănătate a uterului și ovarelor și poate indica prezența chisturilor pe ovare, existența unui fibrom uterin, ecografia transvaginală este investigația ce poate afla cauzele unor probleme din sfera ginecologică – sângerări în afara perioadei menstruale, cauzele menstruațiilor neregulate, posibile afecțiuni ale endometrului, cauzele durerilor din zona pelvină", a continuat dr. Vythoulkas. Nu în ultimul rând, acest tip de ecografie este utilă în depistarea unor tipuri de cancere ginecologice – ovarian, de col uterin și endometru.

Ecografia transvaginală nu are contraindicații și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Totodată, colposcopia, alături de biopsia cervicală, este recomandată atunci când rezultatul testului Papanicolau are valori anormale, atunci când este necesară investigarea unei leziuni de la nivelul vaginului și colului uterin ori pentru verificarea colului când riscul de infecție cu HPV este ridicat.

Sursa: doctorul-zilei.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Ce este meningita meningococică fulminantă, care a ucis în câteva ore o elevă din București. Ce simptome are boala și cât de contagioasă este!

Vineri, 19 Aprilie 2019
666

Meningita meningococică fulminantă, care a ucis joi, în doar câteva ore, o elevă din București, este una dintre cele mai grave forme de meningită, este foarte contagioasă, are o evol...

Un român în port popular a citit Rugăciunea universală la slujba de Florii ţinută de Papa Francisc la Vatican

Duminică, 14 Aprilie 2019
660

Credincioşii romano-catolici au început duminică, să celebreze moartea şi învierea Domnului.Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor şi Patimii Domnul...

Peste 80 de tone de legume şi fructe, distruse în cadrul Operaţiunii Demetra

Duminică, 14 Aprilie 2019
790

"Începând cu data de 11 aprilie 2019, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel naţional pentru depistar...