Botoșani, județul “roșu” din primul lot de județe în care s-ar instaura măsurile drastice din legea carantinei

Botoșani, județul “roșu” din primul lot de județe în care s-ar instaura măsurile drastice din legea carantinei

Județul Botoșani ar fi unul dintre primele zece din România în care s-ar instaura măsurile drastice din legea carantinei.

România a ajuns să aibă circa 700 de noi infectări pe zi, de la puţin peste 100, câte erau la începutul perioadei de „relaxare”, în 15 mai. În Capitală şi în alte zece judeţe se manifestă cele mai numeroase infectări cu noul coronavirus, astfel că ele ar putea fi primele vizate de eventuale măsuri mai drastice prevăzute de Legea carantinei şi a izolării care intră astăzi în vigoare.

Cum arată ultimele date: top 10 zone „roşii”

În cazul în care autorităţile vor înăspri măsurile de protecţie, este de aşteptat ca această decizie să vizeze Capitala şi alte 10 judeţe, unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus.

Starea de alertă, conform noii OUG 68/2020 şi Legii 55/2020, se declară la nivel local, al municipiului Bucureşti, judeţean sau naţional, atunci când analiza factorilor de risc indică necesitatea amplificării răspunsului la o situaţie de urgenţă, pentru o perioadă limitată de timp, care nu poate fi mai mare de 30 de zile.

Potrivit datelor oficiale, în Bucureşti sunt cele mai multe infectări cu SARS-CoV-2, mai exact 4.467. Judeţele „roşii” din ţară, acolo unde se manifestă cele mai multe cazuri confirmate de infectare cu noul coronavirus, sunt: Suceava (4.268), Braşov (2.381), Argeş (2.079), Galaţi (1.626), Vrancea (1.378), Dâmboviţa (1.194), Iaşi (1.139), Prahova (1.126), Botoşani (1.104), Neamţ (1.059).

La acestea se pot adăuga alte nouă judeţe „galbene” din vestul şi centrul ţării, unde numărul de infectări variază între 723 (Bihor) şi 891 (Cluj) de cazuri. De asemenea, în judeţele Gorj, Olt, Ialomiţa şi Buzău se manifestă între 550 şi 990 de cazuri. Pe litoral, în judeţul Constanţa sunt 645 de cazuri confirmate, iar în Tulcea sunt 230.

România a intrat în stare de alertă în data de 15 mai, după ce în precedentele două luni fusese în vigoare starea de urgenţă.

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că imediat ce intră în vigoare noua Lege a carantinării şi izolării, Guvernul va lua toate măsurile pentru a lupta „eficient” împotriva epidemiei de COVID-19, precizând că astăzi, cel mai probabil, va avea loc o şedinţă a Executivului pe această temă.

"Obiectivul nostru este să nu luăm nicio măsura. Nu vrem să fim obligați să luăm măsuri. Dacă va crește numărul de persoane infectate, să spun peste 1.200, deja ne apropiem de un grad de risc și putem ajunge în situația în care să fim obligați să luăm măsuri restrictive acolo unde există risc epidemiologic. Măsuri care pot fi zonale, locale, de carantinare. Puteam să luăm măsuri de închidere a unor unități economice unde apar focare”, a declarat Ludovic Orban.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, după ce a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

Legea intră în vigoare astăzi, 21 iulie. În forma ei finală, legea prevede carantina persoanelor care fie sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, fie au intrat în contact cu cel puţin o persoană confirmată cu o boală infecto-contagioasă.

De asemenea, legea prevede că izolarea persoanelor bolnave sau purtătoare ale „agentului înalt patogen”, dar care nu prezintă simptome, poate fi făcută pentru maximum 48 de ore, însă medicul poate recomanda prelungirea măsurii.

„Izolarea se instituie pentru persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive specifice definiţiei de caz, precum şi pentru persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen, chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome sugestive”, se arată în lege.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Află despre noutățile din industria SEO, îmbunătățește-ți cunoștințele și socializează cu oameni deosebiți din domeniu, SEO Vibes on Tour, București

astăzi, 14:42
35

SEO Vibes on Tour este un super eveniment special dedicat celor care pasionați de lumea SEO, iar scopul lui este de a aduce împreună specialiștii de SEO pentru a-și îmbunătăți cuno...

USR Botoșani: Bani de reabilitări stradale și căldură în școli, la un pas de a fi dați de primarul Andrei pe campania sa electorală

astăzi, 13:33
191

În condițiile în care botoșănenii își rup mașinile de ani de zile pe străzile denivelate din Municipiul Botoșani și în condițiile în care elevii sunt puși să-...

O judecătoare a murit într-un mod stupid, la 54 de ani. ”A mai apucat să-şi sune soţul, dar…”

astăzi, 12:54
1974

Moarte stupidă, la 54 de ani, a unei judecătoare din cadrul Tribunalului Iași. Femeia a decedat marți, după ce a căzut pe scări.„Nu era bolnavă. A fost pur şi simplu un accident. Di...