Botoşănenii care au refuzat iniţial cardul de sănătate s-au răzgândit între timp
BOTOSANI

Să nu ne mai umplem portofelul de carduri, Ministerul Afacerilor Interne ne propune "comasarea" cărţii electronice de identitate cu cardul de sănătate. Mai exact, înlocuirea cardului cu care accesăm sistemul de asigurări de sănătate. Până când proiectul devine însă lege, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate încă aşteaptă botoşănenii asiguraţi să-şi ridice cardurile.

Botoşănenii care au refuzat iniţial cardul de sănătate s-au răzgândit între timp

Mai exact, potrivit proiectului, pe cartea electronică de identitate vor fi datele titularului care sunt şi acum în actul de identitate, precum şi date biometrice, respectiv imaginea facială şi amprentele de la două degete. După introducerea cărţii electronice de identitate nu va mai fi folosit cardul de sănătate. Cartea electronică de identitate va asigura şi funcţionalitatea cardului de sănătate, care nu va mai fi folosit de la momentul eliberării noului document de identitate.

"Prin proiect se propune modificarea conceptului anterior privind conţinutul de date al cărţii electronice de identitate, prin eliminarea din cip a informaţiilor referitoare la calitatea de asigurat în sistemul public al asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, „funcţionalitatea” de card de sănătate va fi asigurată de certificatul digital emis de MAI, înscris în cip", a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Punerea în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate simple va fi realizată eşalonat, în termen de maximum 18 luni de la data emiterii primei cărţi electronice de identitate sau a primei cărţi de identitate simple, pe măsura asigurării serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor cu suportul tehnic necesar. Potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Radu Ţibichi, cardul naţional de sănătate va circula ani buni în paralel cu cartea electronică de identitate, înlocuirea acestuia urmând să se facă treptat.

"Actualul card naţional de sănătate este oricum valabil cinci ani şi din 2018 trebuie să fie retipărit, aşa că totul este într-o logică normală", explică preşedintele CNAS.

Între timp, însă, Imprimeria Naţională tipăreşte în continuare cardul de asigurări de sănătate pentru asiguraţi.

"E o permanentă mişcare, o permanentă schimbare, primim la o anumită perioadă tot alte şi alte carduri. De cum o persoană devine asigurată, SIUI transmite mesajul şi urmează tipărirea cardului care ajunge la domiciliul persoanei asigurate prin poştă. Noi nu ştim exact câte carduri sunt în judeţ pentru că numărul variază. Există în SIUI baza de date cu asiguraţi, de acolo se extrag datele la nivel naţional şi se trimit la Imprimerie pentru a se tipări noi carduri care se împart pe medici de familie, pe judeţe, se trimit prin poştă. Dacă la trei prezentări, poştaşul nu găseşte persoana asigurată să-i înmâneze cardul, plicul ajunge la noi, de unde poate fi ridicat ulterior", spune Carmen Nicolau, preşedintele- director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

În prezent, la CJAS se găsesc 6.190 de carduri ale botoşănenilor care nu au fost găsiţi acasă de poştaşi şi care vor avea nevoie de ele atunci când vor ajunge la furnizori de servicii medicale- medici de familie, farmacii, cabinete ale medicilor specialişti. În schimb, 801 botoşăneni au refuzat să primească plicurile cu carduri, din motive de conştiinţă sau religioase.

Numărul a fost mai mare dar, după cum spune un medic de familie din judeţ, şi-au dat seama după câteva drumuri la sediul CJASS, după adeverinţa de asigurat, că refuzul e mai costisitor, aşa ca până la urmă l-au acceptat şi îl folosesc.

"Am avut câţiva pacienţi cărora le-am explicat de nu mai ştiu câte ori că acel card dovedeşte doar calitatea de asigurat şi conţine date despre serviciile medicale de care au beneficiat. Nu şi nu, au refuzat cardul. Numai că au avut nevoie de adeverinţe de asigurat şi pentru asta trebuia să bată drumul la Botoşani, că de la Casă iei adeverinţa respectivă. Au mers o dată, şi a doua oară, a treia oară mi-au spus: Doamna doctor, eu nu mă mai duc după adeverinţă, îmi iau cardul", explică medicul de familie.

Pe de altă parte, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate eliberează şi cardul european de sănătate, la cerere. Cardurile europene de asigurări de sănătate sunt obţinute gratuit de la orice casă de asigurări de către aceia care doresc să călătorească în ţările Uniunii Europene. Condiţia este ca titularul cardului european să fie asigurat în sistemul românesc, astfel încât să poată beneficia de îngrijiri medicale de urgenţă. Cardul european are o valabilitate de şase luni şi se poate elibera într-o săptămână. Pentru urgenţe, CJAS poate elibera imediat un certificat provizoriu ce ţine locul cardului. În cazul unei urgenţe medicale, în baza cardului, asiguratul primeşte servicii medicale care ulterior vor fi decontate de CJAS, în baza protocoalelor existente între instituţiile de asigurări de sănătate europene.

Carmen Nicolau, şeful CJAS, spune că de la începutul acestui an au fost solicitate 357 de carduri. "Au rămas însă nedistribuite 19 carduri, deoarece persoanele care le-au solicitat nu au mai venit să le ridice. Poate nu au mai avut nevoie, dar oricum, cardurile sunt la noi", adaugă şeful Casei de Asigurări.

 

Spune-ne opinia ta