ATENŢIE la virozele de primăvară! "Avem de-a face cu o simptomatologie violentă, cu febră mare şi dureri musculare!"
SANATATE!

ATENŢIE la virozele de primăvară! "Avem de-a face cu o simptomatologie violentă, cu febră mare şi dureri musculare!"
Ne bucurăm în aceste zile de soare, de căldură, după februarie şi martie care ne-au ameţit cu schimbările de temperatură şi cu aspectul vremii. Numai că primăvara nu vine "cu mâna goală", ci ne aduce şi viroze respiratorii, victime sigure fiind persoanele cu un sistem imunitar scazut.

Virozele sunt sezoniere, cu răceli determinate de rhinovirusuri şi virusuri paragripale la începutul şi sfârşitul primăverii, în timp ce virusul sincitial respirator, ce determină infecţii ale plămânilor şi tractului respirator, precum şi coronavirusurile produc epidemii iarna şi primăvara. Aceste viroze ne afectează la scară largă, fie că vorbim de copii, de adulţi cu un sistem imunitar scăzut, fie că vorbim de vârstnici sau bolnavi cronic.

Cum tratăm virozele şi care sunt riscurile, aflăm de la medicul de familie Mihaela Bendoiu.

"Avem de-a face în această perioadă cu viroze cu o simptomatologie destul de violentă. Febră mare, congestie faringiană, dureri musculare, dar fără rinoree, seamănă mai mult cu o gripă. În momentul în care remarcăm aceste simptome, prima măsură este vizita la medicul de familie sau la Urgenţă, apoi pacientul trebuie să întrerupă contactul cu colectivitatea- fie că vorbim de grădiniţă, şcoală, serviciu, şi să respecte tratamentul primit şi să evite automedicaţia. În general, la pacienţii cu imunitate scăzută, aceste viroze se complică, iar pacienţii fac pneumonii, bronhopneumonii, cu tuse seacă sau productivă, care persistă şi câte două- trei săptămâni. Mai mult, aceste pneumonii sunt rezistente la antibioticele obişnuite, din ce am remarcat la pacienţii mei. La pacienţii cu boli cronice, simptomatologia se complică în două- trei zile, se complică şi boala cronică diagnosticată. Aceştia au risc mai mare", explică Mihaela Bendoiu.

Nu prea putem evita viroza, decât dacă ne izolăm, or acest lucru este greu, dacă nu imposibil. De aceea putem riposta, menţinându-ne un sistem imunitar puternic. Cei mai predispuşi la aceste viroze sunt copiii -mai ales dacă merg la grădiniţă sau la şcoală- şi vârstnicii. Pe lângă aceştia, adulţii cu un sistem imunitar scăzut, cu o alimentaţie haotică şi un nivel de stres şi oboseală ridicate pot foarte uşor fi afectaţi de virozele de primavară. De aceea este indicat să consume alimente care cresc imunitatea, precum ceaiul de echinacea, citricele, dar şi mâncăruri care să conţină usturoi şi ceapă.

"Dacă ne intărim imunitatea, organismul reacţionează mai bine la viroze şi trec mai uşor. La pacienţii mici, dar şi la adulţi, cu o imunitate bună, cu un regim de viaţă echilibrat, virozele trec mai repede şi fără efecte negative. Noi am avut foarte multe viroze în această perioadă, însă cu complicaţii am avut doar câteva cazuri şi în general la cei taraţi, care au organismul deja afectat de o boală", adaugă medicul de familie.

Variaţiile de temperatură, un chin pentru cardiaci şi nu numai

Şi cum în ultimele zile, variaţiile de temperatură au fost frecvente, e bine de ştiut că acestea ne afectează. Persoanele care suferă de boli cardiovasculare, neurologice, endocrinologice sunt extrem de vulnerabile la fluctuaţiile de temperatură, fiind predispuse la agravarea afecţiunilor existente.

Grupele de vârstă cel mai frecvent afectate de variaţiile termice sunt copiii şi vârstnicii. În cazul primilor, mecanismul de termoreglare nu este perfectat, iar în cazul celor din urmă mecanismele nu se mai realizează la parametrii maximi, motiv pentru care pot să apară simptome neplăcute, ce necesită îngrijire medicală.

"În rândul pacienţilor mei, cei care resimt aceste variaţii sunt cardiacii şi pacienţii boli pulmonare, care au deja plămânii afectaţi şi fac pneumonii. În general vorbim de bătrâni peste 70 de ani, cu bronhopneumonii urâte. La cardiaci, apar varianţii de tensiune pentru că nu reuşesc să se adapteze foarte repede la varianţiile de temperatură", susţine Mihaela Bendoiu.

A venit primăvara! Ce facem cu cei mici?

Pe de altă parte, căldura scoate din casă şi copiii iar mămicile sunt puse în dificultate în privinţa vestimentaţiei- să-i înfofolească sau nu? Să-i scoată din casă sau nu?

"Trebuie să spunem foarte clar un lucru: copiii nu răcesc pentru că au transpirat un pic sau pentru că aleargă. Ei răcesc din cauza virusurilor sau a microbilor, ca atare eu sfătuiesc mămicile să lase copiii să se joace, să nu-i îmbrace gros şi să-i lase în soare, pentru că soarele este un benefic al sănătăţii, întăreşte sistemul osos, imunitar. Am remarcat şi eu tendinţa mămicilor de a ţine copiii în casă, însă nu sunt de acord cu asta. Mai mult, şi dacă este bolnav copilul, desigur nu în faza acută, dar este sub tratament, trebuie scos la aer. E mai bine de ţinut în mall decât în parc?", afirmă medicul Mihaela Bendoiu.

 

Spune-ne opinia ta