Urmează apoi Sărbătoarea Paştelui, când, vrem, nu vrem, că doar români suntem, ne vom îndopa cu tot felul de bunătăţi, supunându-ne organismul unui nou şoc. Astfel că la un moment dat organismul nostru clachează, senzaţia de rău persistă de la zi la zi şi aflăm că pancreasul nostru este bolnav. Ce facem?
Medicul Anton Pîrvu, şeful Secţiei Medicală 1 din Spitalul Judeţean Mavromati Botoşani ne oferă sfaturi pentru sănătatea pancreasului dar şi despre tratarea pancreatitei.
(Foto: medicina101.com)

Suferinţa pancreasului este pancreatita. Cea acută este asociată cu consumul excesiv de alcool, calculii biliari, infecţiile virale şi bacteriene, unele medicamente şi blocarea canalului pancreatic. Cea cronică se dezvoltă pe parcursul mai multor ani, de obicei, în cazuri în care există în antecedente crize recurente de pancreatită acută.
Ce este pancreatita?
"Pancreatita este o boală a sistemului digestiv şi anume a unei glande importante, a pancreasului, glandă care secretă enzime ce rezolvă un segment important al digestiei. Pancreatita se produce ca boală de sine stătătătoare, în principiu din cauza abuzurilor alimentare, dar apare şi ca asociere în alte afecţiuni digestive pentru că digestia este un proces la care participă mai multe organe, începând cu saliva şi continuând cu esofagul, stomacul, intenstinul subţire, intenstinul gros precum şi ficat şi fiere. În afară că apare ca boală de sine stătătoare ce afectează pancreasul, apare şi la etajele adiacente pancreasului, adică stomacul care suferă de ulcer gastric, gastrită acută, gastrită hemoragică acută. Şi abuzul alcoolic duce la această boală, însă apare ca asociat inclusiv în cancerul de colon sau al intestinului subţire", explică medicul internist Anton Pîrvu.
Cum se manifestă pancreatita şi care sunt primele semne care ar trebui să ne trimită la medic?
.jpg)
Potrivit acestuia, sunt cazuri în care pancreatita apare mai ales după aceste sărbători şi uneori evoluţia este dramatică.
"Pentru o pancreatită acută care evoluează şi nu poate fi stăpânită de regulă necesită un drenaj chirurgical, şi de cele mai multe ori prognosticul este nefericit, pacientul se poate pierde. De exemplu, pancreatita acută hemoragică dă nişte chinuri groaznice bolnavului şi se poate agrava în decurs de câteva săptămâni. Nu se moare imediat însă riscul de deces este foarte mare la pancreatita acută", declară Anton Pîrvu.
Cum se tratează pancreatita şi cât durează tratamentul?
"Pancreatita, mai ales în forma acută, are un tratament complicat, complex şi de multe ori există şi o participare a medicului chirurg, nu doar a internistului. În faza acută, tratamentul medicamentos durează în jur de două săptămâni dar recuperarea pancreasului afectat de pancreatită nu este ca la ficat. Ficatul se regenerează pe când pancreasul nu. Nici nu mai spun că o pancreatită poate să lase sechele ca de exemplu diabet, prin distrugerea celulelor secretoare de insulină. De asta, după o pancreatită acută, pacientul trebuie să aibă restricţii severe alimentare toată viaţa. Inclusiv în perioadele mai vulnerabile ale tubului digestiv, care sunt primăvara, atunci când avem o serie de carenţe din cauza lipsei unei alimentaţii echilibrate în timpul iernii, fără fructe şi legume proaspete, şi celălalt segment- toamna, când organismul este agresat cu alimente bogate, variante şi atunci apare tendinţa de a mânca mai bine şi mai mult. În aceste două segmente de timp, tubul digestiv este vulnerabil în totalitate. Pacientul cu pancretită rezolvată trebuie să ţină cont de aceste perioade ale anului şi să ţină un regim alimentar drastic, fără prăjeli, condimente, alimente conservate de orice fel, inclusiv cele de carne şi bogate în grăsimi. Alternative? Sunt alimentele variate, sănătoase şi pe care le putem găsi în ogradă, în grădină, în cuibar, mai puţin în supermarketuri", spune medicul Anton Pîrvu.
Despre postul alimentar, o "limpezire a organismului"
Cum suntem în perioada de post, medicul Anton Pîrvu are câteva observaţii.

Ca regulă generală, spunem NU exceselor!
"Un om normal poate consuma şi zilnic un pahar de vin, o tărie la masa principală, dar dacă are vreo suferinţă digestivă trebuie să se abţină. Dar trebuie văzut dacă statusul sănătăţii permite un pahar de vin, o mâncare mai bogată, iar cantitatea de alimente trebuie să fie moderată. Să mâncăm tot felul de bunătăţuri, dar să nu sărim prea tare calul", concluzionează medicul internist.