Aparatură ultraperfomantă pentru pacienţii care ajung la UPU Botoşani

Aparatură ultraperfomantă pentru pacienţii care ajung la UPU Botoşani

Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Mavromati are în dotare, de săptămâna aceasta, un aparat ultraperformant care va creşte considerabil şansele la viaţă ale pacienţilor care ajung la spital cu anumite probleme.

Cadrele medicale de la Urgenţe au primit un aparat de masaj cardiac automat, care face compresii  toracice ore în şir, fără întrerupere.

Aparatul constă dintr-o placă rigidă, ce se montează sub pacient şi un braţ care poate fi ajustat pe înălţime sau profunzime, pentru a fi poziţionat exact deasupra sternului pacientului. Ulterior, un asistent setează numărul de compresii pe care aparatul să le facă, dar şi puterea acestora, în funcţie de constituţia fizică a pacientului.

„Un astfel de aparat este extrem de folositor în protocolul de resuscitare a pacientului aflat în stop cardio-respirator. Aparatul poate fi setat să facă un anumit număr de compresii, la un anumit interval şi mai ales cu o intensitate stabilită de noi. Practic înlocuieşte un număr mare de asistenţi, pentru că la o resuscitare, care durează minim 45 de minute, un asistent poate face masaj cardiac optim doar 2-3 minute, după care trebuie înlocuit. Acest aparat face toate compresiile la fel, fără să obosească”, a precizat Camelia Caliniuc, asistentul şef al UPU-SMURD Botoşani.

Un astfel de aparat  poate fi utilizat atât în spital cât şi pe ambulanţe, uneori chiar şi pe autospecialele  fără medic. Aparatul costă peste 15.000 de euro.

„Pentru ambulanţă există o placă modificată, care se poate monta pe targă şi pusă sub pacient. Asta înseamnă ca pacientului i se face masaj cardiac non-stop de la preluare până în spital, chiar şi când este mutat din ambulanţă în Urgenţe”, a mai spus asistentul şef Camelia Caliniuc.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

A sfidat legea: Botoșăneancă arestată pentru 30 de zile!

astăzi, 10:29
32

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi – Compartimentul Supravegheri Judiciare au sesizat instanța de judecată cu privire la nerespectarea obligațiilor impuse prin control jud...

Preotul care slujește de peste un sfert de secol în Biserica-simbol a Botoșanilor: ”Din Cenușăreasa orașului a ajuns o frumoasă mireasă a lui Hristos!” (Foto, Video)

astăzi, 10:08
162

Pr. Dumitru-Florentin Mateciuc, născut pe 9 octombrie 1964, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Bucureşti. De 26 de ani slujește în biserica-simbol a orașului Botoșani, care astăzi...

Deficitul de judecători la Botoșani s-a mai redus, dar suntem încă în topul național!

astăzi, 09:42
48

Dacă în luna februarie județul Botoșani se afla pe primul loc în România, cu cel mai mare deficit de judecători, situația s-a mai îmbunătățit: am coborât pe locul...