VIDEO Dodon a primit de la Putin o hartă a Moldovei istorice: "Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită"

Președintele Igor Dodon a arătat în fața presei harta Moldovei istorice și a declarat că jumătate din teritoriul actual al României este moldovenesc.

VIDEO Dodon a primit de la Putin o hartă a Moldovei istorice: "Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită"

   Foto: independent.md

Vizita la Moscova a președintelui Igor Dodon nu a trecut fără un schimb de cadouri cu omologul său rus Vladimir Putin.

Dodon nu a mers la Moscova cu mâinile goale. Acesta a luat pentru Vladimir Putin o statuie comemorativă a țarului Petru I și a domnitorului moldovean Dimitrie Cantemir, în semn de prietenie "de secole" dintre cele două popoare.

La rândul său, Putin i-a oferit lui Dodon o tablă de șah, cu elemente din bronz și aur și o hartă a Moldovei, care arată hotarele țării după războaiele ruso-turce, din anii 1790 – 1791, realizată de cartograful italian Bartolomeo Borghi

În cadrul întrevederii, președintele rus a declarat că relațiile dintre Rusia și Moldova nu au fost cele mai bune în ultimul timp, însă vizita acestuia la Moscova va fi un impuls pentru dezvoltarea relațiilor dintre cele două țări.

"Sunt foarte bucuros să vă urez bun venit la Moscova. Republica Moldova este un partener important în regiune pentru Rusia. Din păcate, trebuie să recunoaștem că în ultima vreme relațiile dintre țările noastre s-au răcit. Sper că această primă vizită oficială va reprezenta un pas înainte pentru dezvoltarea relațiilor noastre", a declarat Vladimir Putin, citat de independent.md.

Igor Dodon  nu s-a abținut din a se lăuda cu harta Moldovei istorice întocmită în secolul XVIII de către cartograful italian Bartolomeo Borghi după războiul ruso-turc din 1806-1812 și dăruită președintelui moldovean de Vladimir Putin.

Dodon și-a manifestat regretul că în 1812, Imperiul Rus nu a anexat întreg teritoriul al Moldovei, dar s-a oprit pe Prut. "Dacă Imperiul rus nu s-ar fi oprit la Prut, am fi avut acum o Moldovă întregită".

Președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat la Moscova că nu are intenția de a pune un gard de fier pe râul Prut și a subliniat că programele umanitare pe care Republica Moldova are cu România sunt benefice și nu ar trebui să fie stopate.

"Noi nu avem nicio problemă cu România, excepție fiind una singură: încercarea de a face unirea cu Republica Moldova. În rest nu avem nicio întrebare. De ce în România funcționează o lege care interzice organizațiile separatiste, iar la noi unionismul este promovat la nivel politic?", a declarat Igor Dodon în cadrul unei conferințe de presă la TASS, conform deschide.md.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...