PNL 142: Aniversare liberală cu musafiri de seamă şi film documentar FOTO

"Programul Partidului Naţional Liberal a scos în evidenţă necesitatea modernizării societăţii româneşti, prin dezvoltarea învăţământului, independenţa justiţiei, modernizarea instituţiilor publice şi politice şi construcţia unei economii naţionale" (film documentar despre fondatorii PNL).

PNL 142: Aniversare liberală cu musafiri de seamă şi film documentar FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Liberalii botoşăneni- deveniţi între timp astfel prin fuziunea dintre Partidul Democrat- Liberal cu Forţa Civică şi apoi cu Partidul Naţional Liberal- au marcat miercuri împlinirea a 142 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, eveniment atribuit datei de 24 mai 1875.

Reuniţi în Sala Oglinzilor din Muzeul Judeţean de Istorie, acolo unde are loc expoziţia „Eroul Necunoscut-simbol al eroismului naţional”, manifestare dedicată Zilei Eroilor, membrii de partid şi simpatizanţii au ascultat discursurile liderilor Costel Şoptică şi Viorel Iliuţă.

"Eu cred că dumneavoastră sunteţi oameni care prin vocaţie sau prin meserie vă asumaţi valorile liberale iar noi toţi cei de aici, îmi place să cred, că acţionăm liberal. Societatea în care trăim are nevoie de soluţii liberale la problemele cu care se confruntă iar acestea pot fi identificate nu numai în interiorul partidului ci apelând şi la simpatizanţii noştri pe care îi rugăm să vină alături de noi şi să ne ofere cunoştinţele lor pentru rezolvarea unor chestiuni de ordin public", a spus Viorel Iliuţă, preşedintele filialei municipale a PNL.

Profesorul Daniel Botezatu l-a prezentat pe prof.univ.dr. Dorin Dobrincu, fostul director al Arhivelor Naţionale, deţinătorul "unui CV impresionant": istoric specializat în rezistența anticomunistă din România, cercetător la Institutul de Istorie "A. D. Xenopol" din Iași, doctor în istorie din 2006, cu o teză având tema "Rezistența armată anticomunistă din România". El a fost prezent la Botoşani cu ocazia aniversării PNL şi a acţiunii organizate de filiala judeţeană.

Daniel Botezatu a prezentat apoi un film documentar cu istoria partidului în câteva minute. Pelicula ar fi trebuit să aibă un rol mobilizator şi să fie un apel la demnitatea şi patriotismul de care au dat dovadă liberalili- fondatori ai partidului însă unii liberali din sală au preferat să stea cu ochii în telefoanele mobile.

Originar din Darabani, Dorin Dobrincu s-a revendicat drept liberal, membru al organizaţiei PNL Iaşi şi a făcut o scurtă istorie al PNL. "În secolul XIX, în contextul deschiderii societăţilor din Moldova şi din Valahia către Occident, foarte mulţi tineri, mai ales tineri din familii boiereşti, au plecat în Apus- în Franţa, în Elveţia, în Germania şi acolo mulţi dintre ei au intrat în contact cu ideile liberale. Era o viziune deosebită liberalismul, nu era un tot unitar. Cei mai mulţi au studiat în Franţa, s-au dovedit cei mai influenţi într-un fel şi au intrat în contact mai ales cu o anumită formă a liberalismului francez şi anume liberalismul roman. De asta foarte rar găsim în lucrările lor, în discursurile lor, un accent pus pe libertăţile în sensul celor pe care noi le valorizăm astăzi. Evident, erau atenţie la libertăţile individuale, dar în acelaşi timp erau foarte interesaţi de construcţia naţională", a spus Dorin Dobrincu.

De numele și istoria Partidului Național Liberal se leagă cele mai importante evenimente din istoria modernă a României, respectiv: instaurarea monarhiei constituționale (1866), obținerea independenței de stat (1877), ridicarea României la rang de regat (1881), Războiul de întregire a neamului și crearea României Mari (1918), introducerea votului universal (1918), reforma agrară (1921), adoptarea Constituției din 1923 și relansarea economică după criza din 1929–1933. În toată această perioadă, liberalismul a devenit fundamentul ideologic pe care s-a construit România modernă.








 

 

Spune-ne opinia ta