Parlamentul European votează azi dacă nemțoaica Ursula von der Leyen va fi noul preşedinte al Comisiei Europene

Parlamentul European votează azi dacă nemțoaica Ursula von der Leyen va fi noul preşedinte al Comisiei Europene

Deputaţii din Parlamentul European vor decide marţi, prin vot, dacă politicianul german Ursula von der Leyen va prelua funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

Conferinţa preşedinţilor celor şapte grupuri politice din Parlamentul European va dezbate şi vota propunerea Consiliului European pentru preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pentru a prelua funcţia, acesta trebuie să obţină o majoritate de 374 din 747 de voturi, relatează site-ul agenţiei Dpa.

Până la momentul actual, formaţiunea politică a acesteia, care deţine 182 de locuri în Parlamentul European, este singura care a confirmat că o va susţine pe von der Leyen.

Socialiştii, care deţin 153 de locuri şi Liberalii, care susţin 108 locuri, nu au anunţat încă dacă susţin candidatura lui von der Leyen.

Ursula von der Leyen, ministrul german al Apărării şi unul dintre liderii Uniunii Creştin-Democrate (CDU, centru-dreapta), a fost propusă de Consiliul European pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene. Nominalizarea trebuie confirmată de Parlamentul European, unde au apărut probleme, în contextul nemulţumirilor că nu a fost propus niciunul dintre liderii principalelor grupuri politice - Manfred Weber (Partidul Popular European, PPE, centru-dreapta) şi Frans Timmermans (Partidul Socialiştilor Europeni, PSE, centru-stânga).

Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al CE. "Conducerea Parlamentului European a decis că dezbaterea cu candidatul desemnat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va avea loc marţi, de la 9.00 la 12.30 (ora locală), în plenul Parlamentului European, iar votul va avea loc la ora 18.00", a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan pe Facebook. PNL este parte a grupului PPE.

"Noi, europarlamentarii Partidului Naţional Liberal, o susţinem şi aşteptăm să fie un partener al României pentru aderarea noastră rapidă la Spaţiul Schengen, pentru adoptarea unui buget robust al Uniunii Europene - care să ajute fermierii români şi să susţină dezvoltarea infrastructurii din ţară – şi, nu în ultimul rând, să asigure sprijinul permanent al Comisiei Europene pentru consolidarea statului de drept din România", a mai scris acesta.

În vârstă de 60 de ani, von der Leyen s-a născut la Bruxelles şi s-a mutat în Germania la vârsta de 13 ani. Von der Leyen este considerată drept o susţinătoare a aprofundării cooperării la nivel european şi timp de aproape 14 ani a condus diverse ministere în guvernele conduse de Angela Merkel, fiind la un moment dat luată în calcul drept o potenţială succesoare a lui Merkel, iar ăn cazul în care va obţine aprobarea Parlamentului European, Ursula von der Leyen ar putea deveni prima femeie care ocupă funcţia de preşedinte al Comisiei Europene.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un polițist din Botoșani a cheltuit banii furați de la un bătrân, pe care tâlharii îi restituiseră!

astăzi, 15:34
59

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat definitiv pe Ionuț-Cezar S., agent de poliție judiciară la Secția de Poliție Rurală nr. 1 din Botoșani, la doi ani de închisoare cu suspendarea execut...

Rugăciune pentru cei bolnavi într-o parohie din Botoșani. ”Vă rog și pe dumneavoastră să pomeniți aceste nume” (Foto)

astăzi, 15:14
133

Credincioșii s-au rugat joi seara alături de preoți pentru cei bolnavi și neputincioși. Oameni care au mare nevoie de rugăciunea semenilor.Joi seara, 18 aprilie, cinci preoți au slujit Tain...

Luptătorii greco-romani de la LPS Botoșani, lideri incontestabili la nivel național! (foto)

astăzi, 14:49
46

În perioada 12 – 14 aprilie 2024, sportivii din cadrul secției de lupte a Liceului cu Program Sportiv (LPS) din Botoșani au participat la Finala Cupei României pentru categoria de ...