Liderul PNL Botoşani chibiţează faţă de "brambureala" PSD

Întors de la Parlament, acolo unde a fost martorul apusului Guvernului Grindeanu şi răsăritul Guvernului Tudose, liderul PNL Botoşani, Costel Şoptică, critică partidul de la guvernare pentru mişcările din ultimele săptămâni.

Liderul PNL Botoşani chibiţează faţă de "brambureala" PSD

Senatorului liberal Costel Şoptică i se pare greu de crezut ce se întâmplă în PSD, începând cu moţiunea de cenzură prin care Sorin Grindeanu a fost debarcat de la Palatul Victoria până la noul program de guvernare impus de PSD şi de ALDE.

"Zilele astea se întâmplă lucruri greu de crezut dacă le-ar fi povestit cineva în urmă cu şase luni. Mă refer, pe de o parte, la modul în care şi-au debarcat propriul guvern cei de la PSD, cu acea moţiune de cenzură şi numai departe decât acum o săptămână când şi-au pus un nou guvern, din care două treimi este practic identic cu guvernul trecut. Au făcut, tot în această perioadă, schimbarea aproape în integralitate a programului de guvernare, dar ceea ce este strigător la cer este faptul că, iată, la nici o săptămână după ce au pus acest program de guvernare, au început să-şi dea seama că nu este în regulă programul de guvernare şi că trebuie să facă tot felul de studii de impact pe fiecare măsură în parte. Aşa cum le-au pus peste noapte, dorindu-şi să le şi scoată peste noapte, dacă cumva nu sunt pe placul populaţiei. Adevărul e că atâta brambureală nu a mai existat", susţine Costel Şoptică.

Potrivit senatorului, parlamentari liberali specialişti în economie au tradus şi pentru colegii mai puţin specialişti care au fost "realizările" pe primele cinci luni pe care le-a avut guvernul Grindeanu, iar concluzia este că o grămadă de bani s-au cheltuit aiurea, în timp ce veniturile sunt mai mici decât cele prognozate.

"Veniturile totale au crescut cu 7,9% dar cheltuielile au avansat mai repede cu 9,4 mai reprede decât în 2016. Veniturile totale sunt mult mai mici decât cele din 2016. Ei prognozaseră o creştere de venituri cu 15%, de care ar fi avut nevoie, nemaipomenind şi că nu erau luate în calcul măririle de salarii. De drept dovadă, ei nu pot să facă măririle de salarii nici pe 1 ianuarie 2018. În schimb, se menţin câteva probleme, acestea fiind semnalate pentru prima dată în martie, dar sunt extraordinar de importante. Un minus la TVA la colectare de 1,1 miliarde faţă de 2016, la acciză- minus la colectare de un miliard faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, la impozit pe profit- minus 398 de milioane. Nu mai are rost să spunem ce înseamnă finanţările de la UE pentru că aici sunt spre zero. La programele operaţionale de convergenţă- un minus de 434 de milioane, la cheltuieli de capital- un minus de 850 de milioane, la investiţii europene- sunt ceva investiţii, de 60 de milioane de euro dar raprotat la cele 5 miliarde vorbim de foarte puţin. Ca noutate, a dispărut acel excedent- ştiţi că la sfârşitul anului trecut, când au venit la guvernare, povesteau cum cei din Guvernul Cioloş nu au fost în stare să cheltuiască banii şi au venit ei şi au cheltuit tot, au mai şi împrumutat în aşa fel încât acum avem un deficit de 2,17 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că vom ajunge la un deficit al anuliui, dacă se merge în ritmul ăsta, de peste 4%", susţine Costel Şoptică, citând din rapoartele senatorilor liberali.

Întrebat ce a făcut PNL în timpul cât PSD a cheltuit fără să pună şi înapoi, senatorul PNL a spus că au fost discuţii şi au fost chiar şi interpelări. "În general răspunsurile până în urmă cu o lună erau că totul este în grafic şi că merge perfect, dintr-o dată Grindeanu era cel care nu a făcut mai nimic. Aţi văzut că ieri, când s-au sistat angajările în sistemul bugetar, însuşi Dragnea, cu gura lui, a spus că s-au făcut angajări în prima parte a anului- ceva de groază-, ca şi cum ar fi fost guvernul altcuiva, nu a lui, sau că ar fi făcut angajările Grindeanu, deşi noi suntem convinşi că la atâta amar de ministere, Grindeanu nici nu ştia ce angajări se fac. Şi păstrându-şi două treimi din miniştri, acest lucru se va întâmpla în continuare", afirmă Costel Şoptică, liderul PNL Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta