Ruleta rusească se-nvârte nebună!

Ruleta rusească se-nvârte nebună!

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar: 

De treizeci de ani, în universitățile românești se cumpără examene, se vând diplome, se plagiază doctorate, se trafichează titluri și posturi.

Toate acestea nu au cum să rămână fără consecințe. Au absolvit mase uriașe de studenți care au devenit profesori dezastruoși; au obținut diplome de juriști zeci de mii de absolvenți de drept care nu pot să lege două fraze.

Au terminat studii inginerești nenumărați tineri care nu sunt capabili să execute o lucrare de construcții sau de mecanică. Au devenit medici mii de studenți care au aranjat examen după examen.

Desigur că există excepții pentru toate aceste domenii, cinste acelora care au devenit buni profesioniști, în ciuda sistemului. Dar ei sunt minoritari.

Educarea unui copil, căutarea dreptății, viața într-un bloc de locuințe, călătoria pe un drum nou, vindecarea unei boli se joacă azi toate la o ruletă rusească. Nu avem cum să știm cine scapă și cine moare, e un joc de noroc.

Și pentru că frauda academică nu pare să se fi oprit în ultimii ani, poate doar încetinindu-și puțin ritmul, putem să anticipăm că și în următorii zece sau douăzeci de ani vom continua să folosim ruleta rusească și datul cu banul ca strategie de supraviețuire în societate.

Și pentru că această stare de fapt pare a fi perfectă în cea mai bună dintre lumile posibile, s-a propus ca rectorii acestor universități să poată fi aleși pe viață. Pe viața lor, pe moartea noastră.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sportivii de la LPS Botoșani, campioni naționali (și) la semimaraton U20! (foto)

astăzi, 15:40
7

În perioada 20 – 21 aprilie 2024 sportivii din cadrul secției de atletism a Liceului cu Program Sportiv din Botoșani au participat la Finala Campionatului Național de Semimaraton pentru...

Carne de miel vândută direct din mașină, polițiștii locali din Botoșani au intensificat controalele înaintea Paștelui!

astăzi, 15:22
32

Polițiștii locali din Botoșani au identificat, în urma controalelor de săptămâna trecută, două persoane în parcarea supraterană de la Piața Centrală care ofereau spre v&aci...

„Semințele recunoștinței” plantate de elevi și persoane cu dizabilități din Botoșani! (foto, video)

astăzi, 14:58
80

Două activități de suflet au avut loc în cursul zilei de luni la Liceul „Alexandru cel Bun” din municipiul Botoșani în cadrul unui proiect inițiat de preotul Ioan Iordachi...