Ruleta rusească se-nvârte nebună!

Ruleta rusească se-nvârte nebună!

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar: 

De treizeci de ani, în universitățile românești se cumpără examene, se vând diplome, se plagiază doctorate, se trafichează titluri și posturi.

Toate acestea nu au cum să rămână fără consecințe. Au absolvit mase uriașe de studenți care au devenit profesori dezastruoși; au obținut diplome de juriști zeci de mii de absolvenți de drept care nu pot să lege două fraze.

Au terminat studii inginerești nenumărați tineri care nu sunt capabili să execute o lucrare de construcții sau de mecanică. Au devenit medici mii de studenți care au aranjat examen după examen.

Desigur că există excepții pentru toate aceste domenii, cinste acelora care au devenit buni profesioniști, în ciuda sistemului. Dar ei sunt minoritari.

Educarea unui copil, căutarea dreptății, viața într-un bloc de locuințe, călătoria pe un drum nou, vindecarea unei boli se joacă azi toate la o ruletă rusească. Nu avem cum să știm cine scapă și cine moare, e un joc de noroc.

Și pentru că frauda academică nu pare să se fi oprit în ultimii ani, poate doar încetinindu-și puțin ritmul, putem să anticipăm că și în următorii zece sau douăzeci de ani vom continua să folosim ruleta rusească și datul cu banul ca strategie de supraviețuire în societate.

Și pentru că această stare de fapt pare a fi perfectă în cea mai bună dintre lumile posibile, s-a propus ca rectorii acestor universități să poată fi aleși pe viață. Pe viața lor, pe moartea noastră.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Doliu în toată țara la Serviciul de Ambulanță pentru ambulanțierul decedat din cauza Covid- 19 la Suceava

astăzi, 12:31
34

Angajații Serviciul Public de Ambulanță (SPA) din toată țara au ținut astăzi doliu și un moment de reculegere, începând cu ora 12:00, în memoria ambulanțierului sucevean car...

Și cu virus viața merge mai departe: la Ștefănești au început lucrările la noul centru de zi și a unității de îngrijire la domiciliu pentru persoane vârstnice

astăzi, 11:59
105

După șocul suferit din cauza epidemiei de coronavirus, primăriile din județul Botoșani încep încet- încet să se întoarcă la viață. Liderii administrațiilor locale spu...

DSU achiziționează prima secție de terapie intensivă mobilă din România

astăzi, 11:42
107

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că prin intermediul „Fundației pentru Smurd" va achiziționa prima secţie de terapie intensivă mobilă din România...