„PSD” și „PNL”, doar două măști sub care se joacă tragedia jefuirii acestei țări

„PSD” și „PNL”, doar două măști sub care se joacă tragedia jefuirii acestei țări

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Suceava e cu adevărat un județ special. Este unul dintre barometrele cele mai fidele ale corupției și criminalității în România. În ziua când acestea vor fi măcar diminuate, dacă nu suprimate, din Suceava, vom ști că România este pe drumul cel bun.

Presa locală vorbește azi despre incendierea mașinii unui polițist de frontieră de către contrabandiști. Localnicii spun însă că asemenea agresiuni au de-a face nu cu contrabanda sau cu braconajul, ci cu traficul de lemne.

E mai convenabil pentru autoritățile locale să dea vina pe contrabandiști (care la limită pot fi chiar străini, nu-i așa?), pentru că dacă ar începe (prin absurd, evident, nu putem spera la așa ceva) să ancheteze traficul cu lemn din tăierile ilegale ar ajunge foarte departe, nu doar la șefii de la județ, ci chiar până la București. Iar asta ar deranja multă lume.

Dar faptele simple sunt acestea: de vreo șapte ani, la Dornești-Rădăuți grupul Schweighofer (care și-a schimbat numele în Timber, să pară mai cool) și-a instalat una din cele mai mari fabrici de prelucrare a lemnului din România (alături de cea de la Sebeș și de cea de la Reci). Fabrica este alimentată – spun tot localnicii – zi de zi, fără încetare, de camioane încărcate cu zeci de tone de lemn care traversează pasul Ciumârna dinspre Moldovița, aducând lemnul din vestul Bucovinei și din Transilvania pe șosele care suportă max. 7 tone.

În tot acest timp, Poliția și Garda de Mediu fac spectacole pentru televiziuni în timpul unui control de formă, după care transportul de lemn continuă nestingherit.

Iar intimidarea localnicilor de către alți localnici este cotidiană: mașini sau grajduri aprinse, bătăi, câini omorâți, în cine ar putea avea încredere localnicii, dacă toate instituțiile chemate să-i apere, din comuna loc până la București, sunt înlănțuite în interese atât de mari încât ele pur și simplu nu pot fi desfăcute?

În România, „PSD” și „PNL” sunt doar două măști, cele de azi, sub care se joacă tragedia jefuirii neîncetate a acestei țări.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultate finale la Definitivat 2020 în Botoșani: 83 de candidați au obținut dreptul de practică în învățământul preuniversitar

Luni, 3 August 2020
381

Rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020), după soluționarea contestațiilor, este la Botoșani de 64,84%, o rată &icir...

După 70 de ani, botoșănenii încă mai găsesc proiectile neexplodate din al Doilea Război Mondial

Luni, 3 August 2020
216

ISU Botoșani a anunțat o descoperire periculoasă în curtea unui localnic din Ungureni, unde o echipă de muncitori care executa lucrări de aducțiune apa, a scos la suprafață, un element d...

Dramă într-o familie din Leorda: un bărbat a murit în timp ce trebăluia prin curtea casei

Luni, 3 August 2020
1374

Un bărbat din judeţ a fost găsit fără suflare în curtea casei din comuna Leorda. Cei care au anunţat serviciul 112 au fost chiar membrii familiei, aceştia fiind chiar cei care au făcut d...