Când rănile bolnavilor și suferințele atroce nu se văd

Când rănile bolnavilor și suferințele atroce nu se văd

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Cred că imaginația noastră nu este pregătită pentru acest virus, iar noi nu percepem nicicum amenințarea lui. Suntem o generație, de vreo treizeci de ani încoace, care și-a hrănit cinematografic fricile cu monștri, cu vampiri, cu bombe, cu apocalipse colorate, cu roboți înfiorători, cu inundații, cu incendii, cu glaciațiuni, cu orașe rase de pe fața pământului, cu extratereștri sau ciudățenii venite din viitor.

De asemenea, politic peisajul fricii e populat de amenințări lingvistice, rasiale, etnice, sexuale, religioase, de fiecare dată ceva concret, ceva cu chip, chiar dacă (și mai ales dacă e un chip hidos), ceva împotrivă căruia să propunem superioritatea sau curajul nostru, puritatea și bunătatea noastră, credința noastră autentică.

Iar acum amenințarea are forma covidului și vidului. Orașe vide, sate vide, un dușman perfect invizibil și imposibil de reprezentat altfel decât sub forma aproape drăgălașă a unei mingi cu țepi, ca acelea pentru copii.

Până și bolnavii sunt izolați, nu li se văd rănile purulente și suferințele atroce, ceea ce îi mai poate face pe unii să se îndoiască de existența însăși a virusului.

Mintea noastră e saturată de imagine. Corpul nostru e tot numai un selfie. E greu de disciplinat o minte și un trup să se apere dacă nu are în față chipurile hidoase ale pericolului, construite cu atâta migală de Hollywood și de populiști.

Mai ales că virusul nici măcar nu alege, lovește oriunde și pe oricine, pe nesimțite, devenind, după bunul simț și prostie, lucrul cel mai bine împărțit din lume.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Rezultate finale la Definitivat 2020 în Botoșani: 83 de candidați au obținut dreptul de practică în învățământul preuniversitar

Luni, 3 August 2020
388

Rata finală de promovare a examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2020), după soluționarea contestațiilor, este la Botoșani de 64,84%, o rată &icir...

După 70 de ani, botoșănenii încă mai găsesc proiectile neexplodate din al Doilea Război Mondial

Luni, 3 August 2020
221

ISU Botoșani a anunțat o descoperire periculoasă în curtea unui localnic din Ungureni, unde o echipă de muncitori care executa lucrări de aducțiune apa, a scos la suprafață, un element d...

Dramă într-o familie din Leorda: un bărbat a murit în timp ce trebăluia prin curtea casei

Luni, 3 August 2020
1381

Un bărbat din judeţ a fost găsit fără suflare în curtea casei din comuna Leorda. Cei care au anunţat serviciul 112 au fost chiar membrii familiei, aceştia fiind chiar cei care au făcut d...