Când rănile bolnavilor și suferințele atroce nu se văd

Când rănile bolnavilor și suferințele atroce nu se văd

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

Cred că imaginația noastră nu este pregătită pentru acest virus, iar noi nu percepem nicicum amenințarea lui. Suntem o generație, de vreo treizeci de ani încoace, care și-a hrănit cinematografic fricile cu monștri, cu vampiri, cu bombe, cu apocalipse colorate, cu roboți înfiorători, cu inundații, cu incendii, cu glaciațiuni, cu orașe rase de pe fața pământului, cu extratereștri sau ciudățenii venite din viitor.

De asemenea, politic peisajul fricii e populat de amenințări lingvistice, rasiale, etnice, sexuale, religioase, de fiecare dată ceva concret, ceva cu chip, chiar dacă (și mai ales dacă e un chip hidos), ceva împotrivă căruia să propunem superioritatea sau curajul nostru, puritatea și bunătatea noastră, credința noastră autentică.

Iar acum amenințarea are forma covidului și vidului. Orașe vide, sate vide, un dușman perfect invizibil și imposibil de reprezentat altfel decât sub forma aproape drăgălașă a unei mingi cu țepi, ca acelea pentru copii.

Până și bolnavii sunt izolați, nu li se văd rănile purulente și suferințele atroce, ceea ce îi mai poate face pe unii să se îndoiască de existența însăși a virusului.

Mintea noastră e saturată de imagine. Corpul nostru e tot numai un selfie. E greu de disciplinat o minte și un trup să se apere dacă nu are în față chipurile hidoase ale pericolului, construite cu atâta migală de Hollywood și de populiști.

Mai ales că virusul nici măcar nu alege, lovește oriunde și pe oricine, pe nesimțite, devenind, după bunul simț și prostie, lucrul cel mai bine împărțit din lume.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Loc de dat cu…EPIGRAMA (121)

astăzi, 08:08
50

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:Actoria, ca o profesie plină de încărcătură spirituală, pune în fața noastră  actorul despre care G...

Şosea de 106 kilometri reabilitată cu peste 30 de milioane de euro, după patru ani de rateuri birocratice

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
1199

După trei ani de proceduri ratate şi un munte de birocraţie, autorităţile judeţene din Botoşani au reuşit să găsească constructor pentru drumul strategic al judeţului. Investiţia presupun...

(P) Prima acțiune Pro România în municipiul Botoșani. Problemele identificate de Silegeanu

Sâmbătă, 28 Noiembrie 2020
360

Comunicat de presă:Împreună cu colegii mei din PRO România, am ales astăzi să interacționăm cu cetățenii din municipiul Botoșani, pentru a le cunoaște mulțumirile sau nemul...