Amnezie naturală?

Amnezie naturală?

de Cătălin Borangic, istoric.

Istoria e bună la multe lucruri, ea funcționând ca o memorie colectivă. Cu excepția momentelor când pe societate o lovește amnezia. Care amnezie nu e niciodată naturală.

Așadar, prin istorie ne amintim ce lucruri bune am făcut sau ce prostii la nivel social îndeosebi, noi sau alte societăți.

Și că tot a fost în vogă scurtul, dar percutantul, serial Chernobyl, îl folosesc ca motiv și îmi amintesc că zilele astea a mai explodat o chestie atomică la marele prieten și frate de la Răsărit, poporul rus.

Popor care, prin reprezentanții lui, și în 1986 și acum, a fost foarte secretos cu anunțarea necazului nu doar la megieși, dar nici chiar proprii cetățeni n-au fost avertizați.

Bine, de la sovietici fie ei de rit vechi sau nou nu mă aștept la bunăcredință, dar mă uit la noi la comenduire și nu văd nici o preocupare despre subiect. Toată lumea e acaparată de chiloțăreala zilnică, de scuipat către celălalt, iar despre autoritățile noastre am senzația că vor afla prin 2024 de accidentul de la Nionoksak.

Ăștia cred că radiațiile vin cu trenul, pesemne.

Nu aud măsurători ale nivelurilor de radiații, nu aud ceva despre direcția curenților de aer, nu ni se spune dacă ar fi cazul să stăm la umbră, prin case ori dacă trebuie să luăm nenorocita aia de pastilă de iod.

Acum că s-au început evacuările în nordul rusesc, totuși părerea mea, bazată nu neapărat pe vreo expertiză în fizica atomică, ci doar pe memoria istoriei, n-ar trebui să luăm măcar iodul ăla?

Vă scriu de la farmacie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșăneanul care și-a ucis concubina cu toporul, arestat preventiv

Marţi, 11 August 2020
208

Bărbatul de 56 de ani care și-a ucis concubina, în vârstă de 62 de ani, din comuna Corlăteni, prin lovituri cu toporul, a fost arestat preventiv pentru o perioadă de 30 de zile, adică până ...

Femeie încarcerată la Botoșani, pentru că a vândut un telefon găsit pe stradă

Marţi, 11 August 2020
1683

Păţanie de pomină pentru o femeie de 49 de ani care a găsit pe stradă un telefon mobil pe care s-a gândit să şi-l însuşească. Descoperită de oamenii legii, femeia a fost cercetat...

Undă verde în CL pentru reducerea la jumătate a impozitului pe clădiri datorat de agenții economici pe perioada stării de urgență

Marţi, 11 August 2020
325

În cursul zilei marți, a avut loc o ședință extraordinară a Consiliului Local al municipiului Botoșani, în care s-a aprobat proiectul de hotărâre privind acordarea facilităț...