Abuzul de mesaje dăunează sărbătorii

Abuzul de mesaje dăunează sărbătorii

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:  

A transmite urări și gânduri bune de sărbători este, în sine, o intenție cât se poate de nobilă. Dar mijloacele de comunicare în masă și rețelele sociale au transformat o asemenea intenție într-un bombardament agasant.

Orice mutație tehnologică se însoțește în timp de deprinderea modurilor de a o folosi. Așa cum nici o invenție sau inovație tehnică nu este bună sau rea în sine, ci doar felul în care este utilizată o face bună sau rea, la fel este și internetul (cu rețelele lui sociale, cu comunicarea lui instantanee, cu toate facilitățile neașteptate).

Noi suntem azi încă în faza consumului excesiv, needucat, al comunicării. Cu o estetică al cărei gust nici nu merită comentat, dar care își are locului ei în privința stârnirii impulsurilor oamenilor de a comunica, noile tehnologii au transformat populații neînvățate să acordeze dorința de a spune ceva cu posibilitatea de a o face nestingherit pentru a afla ce este politețea și respectul față de intimitatea celuilalt.

Haideți să o spunem mai simplu: atunci când ai în lista de „prieteni” sute sau mii de persoane și decizi să le transmiți tuturor o imagine găsită sau primită de pe internet, nu se cheamă că transmiți urări prietenilor, că te gândești cu o putere de gândire demnă de un computer la sutele și miile de prieteni deopotrivă.

Înseamnă doar că maschezi sub un gest mecanic lenea de a spune câteva cuvinte simple celor câțiva la care te gândești cu adevărat. Acest gest mi se pare nereflectat și egoist, întrucât cel care se hotărăște să-i asalteze pe ceilalți cu un desen sau un filmuleț nu se gândește că s-ar putea ca destinatarul să fie dezamăgit, agasat, ignorat chiar în lipsa unui mesaj simplu și personal.

Știu, mi se va răspunde că gestul a fost făcut cu sinceritate și cu bunătate. Probabil, dar acest gest rămâne, încă o dată, unul egoist. Iar atunci când, de Crăciun, de Anul Nou, de Paște sau cu altă ocazie aceste gesturi se înmulțesc inflaționist, valoarea lor scade sub zero, sporind la cei singuri sentimentul de singurătate, la cei care vor să se rupă de lume sentimentul imposibilității de o face, iar la cei ocupați sentimentul de agasare.

De sărbători, vă urez tuturor să fiți mai puțin egoiști și să nu vă gândiți la toată lumea grămadă. Alegeți din listele facile de facebook sau whatsapp cei câțiva oameni care contează în viața dumneavoastră și spuneți-le un gând din suflet, în loc să-i scufundați într-o magmă indistinctă alături de oameni pe care nu-i cunoașteți și de care, de fapt, nu vă pasă nici în timpul anului, dar nici acum. Învățați să folosiți cu moderație telefonul, așa cum tot cu moderație trebuie să vă raportați și la bucate și la băuturi. Căci excesul de mesaje dăunează înțelegerii și păcii dintre oameni.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început lucrările de întreținere a gazonului pe Stadionul Municipal din Botoșani

Sâmbătă, 8 August 2020
188

Direcția Servicii Publice Sport și Agrement Botoșani a început lucrările de întreținere a gazonului de pe Stadionul Municipal, suprafață de joc pe care se va desfășura, peste c&ac...

Un botoșănean a ajuns cu pulsul aproape la zero, după ce a fost atacat de albine

Sâmbătă, 8 August 2020
477

Un bărbat de 63 de ani a ajuns la Urgenţe, după ce a fost la un pas de moarte din cauza albinelor.Botoşăneanul are mai mulţi stupi pe un teren din localitatea Orăşeni Vale, însă ac...

Două angajate și o beneficiară din două centre sociale din județ, depistate cu Covid-19

Sâmbătă, 8 August 2020
664

Două angajate ale centrelor de asistență socială din Suharău și din Mihăileni, din județul Botoșani, au fost diagnosticate cu Covid-19, vineri, respectiv sâmbătă dimineață. Mai mult...