IOAN NEMTOI, DOROHOIANUL CARE A IMBRACAT PAMANTUL IN STICLA

IOAN NEMTOI, DOROHOIANUL CARE A IMBRACAT PAMANTUL IN STICLA

 IOAN NEMTOI in atelierul sau  www.qmagazine.ro

Ioan Nemtoi este mare cat lumea! Un dorohoian nascut, si nu facut. Un Brancusi al sticlei, daruit cu harul de a stapani focul, arta, inovatia.

A expus lucrari la Jocurile Olimpice, la Vatican, UNICEF sau alaturi de prestigioasa tehnologie McLaren, iar presedintii Romaniei isi aleg din galeriile sale cadourile pentru demnitarii lumii. La Viena, a decorat un hotel care s-a transformat, datorita harului sau, intr-o adevarata galerie deschisa in centrul orasului, numele Nemtoi devenind un brand vienez.

Ioan Nemtoi a cucerit Pamantul prin Sticla, de la Londra la Paris, din America in lumea asiatica. Este primul roman care a deschis o galerie de arta la New York. Cu toate acestea, ani la rand a lucrat si inca mai lucreaza, probabil, in atelierul sau din Dorohoi.

Nemtoi nu se dezice de locurile care l-au masluit ca om si ca artist. Mai mult decat atat, in urma cu ceva timp, Nemtoi facea, in Ziarul Financiar, o declaratie halucinanta:

Imi doresc sa infiintez la Dorohoi o scoala internationala de sticlarie de arta. Pentru ca stiu ca omul sfinteste locul si ca avem inteligenta si harul sa o dovedim, spune Ioan Nemtoi.

Nascut in 1964, la Trusesti, judetul Botosani, Ioan Nemtoi a absolvit, in 1991, Academia de Arta din Bucuresti, specializarea Ceramica, sticla, portelan. A participat la numeroase expozitii in tara, dar mai cu seama in afara granitelor. De asemenea, lucrarile sale au fost achizitionate de importante muzee din intreaga lume - Waterland Neeltje Jans (Olanda), Museum Kunst Palast (Germania).

In urma cu doi ani, lucrarea sa Paine si pesti, donata de presedintele Iliescu cu ocazia celei de a 56-a sesiune a ONU, a fost expusa in sediul UNICEF din New York, iar in 2002, Romania a donat o alta lucrare a lui Nemtoi Muzeului Vatican.

Fiind cel dintai nascut intr-o familie de tarani din Trusesti (judetul Botosani), imi amintesc ca tata ma trimitea cu oile la pascut. Spre necazul lui insa, mai totdeauna ajungeam pe malul unui rau, unde modelam pana seara tarziu figurine din argila si nisip, fara sa stiu ca prefiguram astfel un destin. Au urmat apoi liceul si facultatea la Academia de Arte Frumoase (sectia Ceramica, Sticla, Metal) din Bucuresti. Aici mi-am implinit visul si efortul de a trece sticla din planul mestesugului in cel al artei. Cred sincer ca evenimentele cele mai importante din viata mea s-au petrecut, de atunci, in jurul cuptorului, iar cele mai fericite momente pe care le-am trait s-au datorat sticlei. (Ioan Nemtoi, Ziarul Financiar)

Un artist de renume mondial, Ioan Nemtoi se intoarce, de cate ori are ocazia, sa lucreze in Dorohoiul la care nu a renuntat niciodata. Un artist care a imbracat firesc hainele celebritatii, dar le-a incununat cu aura de botosanean get-beget.

E felul in care mi-am dorit sa-mi traiesc viata, nu am lasat niciodata celebritatea sa ma indeparteze de familie si prieteni, declara in presa nationala Ioan Nemtoi.

www.stiri.botosani.ro intentioneaza sa va bucure sufletul, zilnic, cu oameni care, nefiind niciodata in ierarhiile false ale unei societati de consum, stralucesc tocmai prin modestie, discretie si calitatea unei vieti asumate.



 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
637

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
139

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
87

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...