"Vânzători de maşini", trimişi în judecată de procurori! Cum au implicat o instituţie botoşăneană în lanţul infracţional

Procurorii suceveni au reuşit să descâlcească iţele unei afaceri cu maşini aduse din străinătate şi puse în circulaţie pe baza unor acte falsificate. Grupul infracţional a apelat şi la Serviciului de Înmatriculări Auto Botoşani pentru "albirea" unor documente.

"Vânzători de maşini", trimişi în judecată de procurori! Cum au implicat o instituţie botoşăneană în lanţul infracţional

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a cinci inculpaţi, cercetaţi în stare de libertate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, tăinuire, participaţie improprie la fals intelectual, complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.

Potrivit procurorilor, în cursul anului 2011, M. Mihăiţă, P. Neculai, S. Cezar, P. Cristian şi S. Adrian au constituit un grup infracţional, având ca activitate traficul de autovehicule de lux, respectiv valorificarea în România a unor autoturisme de lux, majoritatea sustrase sau obţinute în mod ilicit din străinătate. Astfel, în scopul grupului infracţional au intrat infracţiunile de fals în înscrisuri, uz de fals, tăinuire şi înşelăciune.

Grupul achiziţiona în general autoturisme de lux, marca Mercedes sau BMW (rareori alte mărci – de exemplu Volvo sau Iveco), de provenienţă ilicită, majoritatea cu numere de identificare falsificate, aspect pe care îl cunoşteau, şi pe care le tăinuiau. Tăinuirea a fost realizată, în primul rând, prin înlesnirea valorificării, în sensul punerii în valoare, de către membrii grupului, prin efectuarea tuturor demersurilor în vederea introducerii lor în circulaţie şi folosirii ulterioare pe teritoriul României ca şi cum ar fi avut o provenienţă licită, respectiv prin procurarea de documente de provenienţă falsificate şi înmatricularea în circulaţie, uneori şi prin certificarea autenticităţii, pregătindu-le astfel pentru valorificarea prin vânzare. În al doilea rând, în continuare, unele autovehicule au fost valorificate prin vânzare către diverşi clienţi, induşi în eroare cu privire la pretinsa provenienţă legală a autovehiculelor.

Cei care procurau autovehiculele erau P. Neculai sau M. Mihăiţă. În continuare, P. Cristian sau S. Cezar se ocupau de realizarea documentelor de provenienţă, documente care erau întocmite de S. Adrian. Acestuia îi erau furnizate documente originale în alb, documente autentice provenite de la autoturisme similare, datele tehnice care urmau a fi completate pe documentele în alb, datele de identificare ale pretinşilor proprietari (cetăţeni străini), iar S. Adrian realiza documentele de provenienţă falsificate. Pe baza documentelor falsificate, autoturismele erau înmatriculate provizoriu pe numele mai multor persoane, rareori pe numele membrilor grupului infracţional, fie rude ale membrilor grupării, fie persoane fără nici un fel de legătură cu gruparea, care erau remunerate pentru serviciul efectuat.

Unele autovehiculele au fost prezentate şi la Registrul Auto Român, în vederea certificării autenticităţii şi obţinerii cărţii de identitate, aparenţa de provenienţă legală fiind în cazul unor astfel de autovehicule mult mai puternică, iar valorificarea către potenţiali clienţi fiind mai facilă, fiind de notorietate credinţa că, dacă un autovehicul este "trecut prin R.A.R.", are cu certitudine provenienţă legală.

Instituţiile implicate în operaţiunile de punere în circulaţie a autovehiculelor (Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor şi Registrul Auto Român) au fost în general cele din judeţul Suceava, dar membrii grupului infracţional au apelat şi la instituţiile similare din judeţele vecine, respectiv Neamţ şi Botoşani. Şi asta pentru a nu crea suspiciuni autorităţilor din judeţul de domiciliu, Suceava, suspiciuni care ar fi putut apărea dacă în evidenţele oficiale ar fi figurat un număr mare de autovehicule înmatriculate pe numele membrilor grupului sau apropiaţilor acestora.

În perioada 2011 – martie 2012 grupul infracţional a achiziţionat opt autovehicule, din care şapte autoturisme de lux (2 marca Mercedes, 4 marca BMW, unul marca Volvo) şi o autoutilitară marca Iveco (an de fabricaţie – 2011). Dintre acestea, membrii grupului au reuşit să vândă trei autoturisme, inducând în eroare persoanele vătămate cu privire la provenienţa pretins licită a acestora, obţinând o sumă totală de peste 200.000 de lei (10.000 de euro de la persoana vătămată A.P., 5.200 de euro şi 18.000 de lei de la persoana vătămată L.B.A., 140.000 de lei de la persoana vătămată N.V.).

În posesia membrilor grupului infracţional au fost identificate cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare alte patru autoturisme (un autoturism marca BMW 530D, două autoturisme marca BMW X6 şi un autoturism marca Volvo V60), provenind din săvârşirea de fapte prevăzute de legea penală, din străinătate, care erau înmatriculate provizoriu sau definitiv în circulaţie, în baza unor acte de provenienţă falsificat. Toate cele opt autovehicule au fost ridicate de către organele de poliţie, fie din posesia persoanelor vătămate care le achiziţionaseră, fie din posesia membrilor grupului infracţional, fiind restituite în cursul cercetărilor proprietarilor de drept.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

 

Spune-ne opinia ta