Opt luni cu suspendare și muncă la Muzeu sau Bibliotecă, pentru jandarmul care a împușcat un coleg

Opt luni cu suspendare și muncă la Muzeu sau Bibliotecă, pentru jandarmul care a împușcat un coleg

Jandarmul botoșănean care și-a împușcat accidental un coleg, în urmă cu aproape un an, a fost condamnat la opt luni de închisoare cu suspendare, pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. Sentința, care prevede obligarea inculpatului să presteze servicii în folosul Muzeului Județean sau al Bibliotecii Județene din Botoșani, a fost emisă la începutul acestei luni de Tribunalul Militar din Iași.

Incidentul anchetat a avut loc pe 17 octombrie 2019, la Poligonul din Botoșani, unde plutonierul adjunct șef Iulian L., în vârstă de 50 de ani, și colegul pe care avea să îl rănească, de 43 de ani, desfășurau exerciții de antrenament. Intenționând să schimbe încărcătorul pistolului, cel dintâi a executat involuntar o tragere pe linie obligă, glonțul ricoșând în piciorul drept al celuilalt. Rănitul a necesitat circa 45-50 de zile de spitalizare, însă nu a depus plângere împotriva făptașului. Astfel, deși Parchetul Militar din Iași a deschis dosar inclusiv sub aspectul comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă, fapta s-a clasat, rămânând în picioare doar nerespectarea măsurilor de siguranță. Acuzația din urmă a fost recunoscută de către inculpat, care a transmis un acord de începere a urmăririi penale.

După opt luni de la demararea anchetei, dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Militar din Iași, care a încheiat judecata pe 1 septembrie a.c., emițând o sentință cu drept de contestare în termen de 10 zile, dar care s-a menținut. S-a amânat executarea pedepsei, cu termen de supraveghere de doi ani, și s-a dispus obligarea vinovatului la prestarea de muncă în folosul comunității, vreme de 60 de zile, la una dintre cele două instituții mai sus menționate.

„Admite acordul de recunoaștere a vinovăției nr. 113/P/2020 din 27.07.2020, încheiat între inculpatul plt. adj. șef L.I -  din cadrul I.J.J. Botoșani, și Ministerul Public - Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iași și, în consecință: În temeiul art. 396 alin.4 C. pr. pen., art. 396 alin. 10 C. pr. pen., pentru inculpat stabilește pedeapsa de: 8 luni închisoare, pentru infracțiunea de „nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă (...) amână aplicarea pedepsei, pe durata termenului de supraveghere de 2 ani (...) obligă inculpatul la prestarea unui număr de 60 zile de muncă neremunerată în folosul comunității la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani sau la Muzeul Județean Botoșani, prin și sub directa supraveghere a Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Botoșani (...) obligă inculpatul la plata cheltuielilor judiciare către stat, în cuantum 334 lei, din care 134 lei din faza de urmărire penală”, se arată în sentința Tribunalului Militar din Iași.

Întrucât pedeapsa stabilită nu este una privativă de libertate, Iulian L. rămâne angajat al Inspectoratului Județean de Jandarmi din Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Botoșani a depășit pragul de 3 infectări la mia de locuitori. Toate școlile se închid (video)

astăzi, 14:50
154

Botoșani a depășit pragul de 3000 de persoane diagnosticate cu noul coronavirus, iar municipiul Botoșani a trecut nivelul critic de 3 infectări per mia de locuitori. Încă 116 botoșăneni ...

Copil de zece ani acroșat de mașină pe trecerea de pietoni

astăzi, 14:21
213

Un copil în vârstă de zece ani a ajuns la spital, miercuri, după ce a fost acroșat de o mașină, pe o trecere de pietoni din municipiul Botoșani.Potrivit Inspectoratului de P...

Fată de 14 ani „dispărută” a doua oară, în două săptămâni

astăzi, 08:31
279

O fată în vârstă de 14 ani, din comuna botoșăneană Răuseni, a fost dată în urmărire de Poliție pentru a doua oară, în două săptămâni. Organele de investigare...