Gruparea Baranca: Contrabandă cu țigări, trafic de influență, mită, un dosar în care sunt implicați și lucrători vamali! FOTO, VIDEO

Din grupare fac parte si patru lucrători vamali, care acordau sprijin grupării infracţionale, prin aceea că facilitau introducerea ilegală a bunurilor de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, şi ii inştiinţau pe membrii grupului cu privire la eventualele controale efectuate in punctul de trecere a frontierei.

Gruparea Baranca: Contrabandă cu țigări, trafic de influență, mită, un dosar în care sunt implicați și lucrători vamali! FOTO, VIDEO

Descinderile organizate de DIICOT Iaşi şi poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au dus la destructurarea un grup infracţional care desfăşura activităţi ilicite in sfera contrabandei cu ţigări şi care acţiona pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava.

În urma unor activităţi informativ-operative desfăşurate in perioada martie- decembrie 2016, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor DIICOT au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup, cu denumirea generica „gruparea Baranca”, ce desfăşura pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava activităţi ilicite in sfera contrabandei cu ţigări.

Membrii grupării, cetateni romani, acţionau intr-un mod organizat, fiind responsabilizaţi, pe anumite segmente de activitate infracţională, in funcţie de aptitudini şi abilităţi individuale, respectiv: supravegherea patrulelor poliţiei de frontieră, asigurarea pazei in zona de acţiune, supravegherea traseului de deplasare, trecerea ţigărilor peste frontieră, transportul şi distribuirea/valorificarea acestora.

Gruparea avea ca lideri cinci cetăţeni romani, Cătălin C., Vasile C., Vasile C. şi Toader C., Emanuel A., cu varste cuprinse intre 38 si 46 de ani, domiciliati pe raza judetelor Suceava si Botosani, care au reuşit să imprime intregii grupări un ritm alert de acţiune, dovedind pe parcursul funcţionării eficienţă şi mobilitate in acţiune, reuşind astfel să asigure o bază stabilă de profit.

Următorul nivel al grupului infracţional organizat era format din şapte persoane apropiate lui Cătălin C., care săvarşeau efectiv actele de contrabandă sub coordonarea şi supravegherea directă a liderilor. Membrii grupului introduceau ilegal in Romania, tigarete de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, fie pe la frontiera verde, fie prin Punctul de Trecere a Frontierei Rădăuţi Prut.

Nivelul al treilea al grupului este constituit din patru lucrători vamali, care acordau sprijin grupării infracţionale, prin aceea că facilitau introducerea ilegală a bunurilor de provenienţă Ucraina şi Republica Moldova, şi ii inştiinţau pe membrii grupului cu privire la eventualele controale efectuate in punctul de trecere a frontierei.Ultimul nivel al grupului este constituit din 13 persoane, care erau aprovizionate direct şi continuu de Cătălin C., şi comercializau bunurile provenite din contrabandă pe raza judeţului Botoşani.

Marţi, poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Iaşi, cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, a celor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie –Serviciul Judeţean Iaşi, B.C.C.O. Iaşi, cu suportul tehnic de specialitate al lucrătorilor din cadrul D.I.P.I. şi al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Serviciilor de Operaţiuni Speciale Iaşi, Vaslui şi Suceava, au efectuat 26 percheziţii domiciliare la mai multe adrese de pe raza judeţelor Botoşani şi Suceava, fiind identificate 29 persoane suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate in vederea continuării cercetărilor: 7.886 pachete ţigări diferite mărci cu timbru de acciză R.Moldova, in valoare totală de 67.874 lei, 37 litri alcool, in valoare de 1.449 lei, importante sume de bani (88.628 lei, 14.170 euro, 470 dolari, 700 lire sterline), o barcă pneumatică, 60 telefoane mobile, 53 cartele SIM, 10 autovehicule, in valoare totală de 221.517 lei, diferite inscrisuri utile cauzei.

În cauză, sunt efectuate cercetari față de 29 persoane sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, contrabanda in forma continuata, trafic de influenta, luare si dare de mita. Totodata, faţă de cinci membri ai grupării procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi au dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore urmand ca in cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–Serviciul Teritorial Iaşi, in vederea documentării intregii arii infracţionale şi a recuperării prejudiciului. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Veselie la DSP: cresc sporurile de risc epidemiologic cu 30 - 40% din salariul de bază

Vineri, 7 August 2020
282

Directorii DSP din toată țara vor primi un spor de risc epidemiologic de 40% din salariul de bază, în timp ce inspectorii sanitari vor primi un spor de 30%, după ce Guvernul a majorat astăz...

Federația Română de Handbal a stabilit calendarul turneului de promovare a CSM Botoșani în prima divizie a handbalului românesc

Vineri, 7 August 2020
156

Federația Română de Handbal (FRH) a convocat într-o ședință oficialii cluburilor ce vor evolua în prima divizie în anul următor, dar și oficialii celor 4 formații ce vo...

Un nou accident rutier, la intrarea în localitatea Roșiori

Vineri, 7 August 2020
4134

Un nou accident rutier a avut loc vineri la Botoșani, chiar la intrarea în localitatea Roșiori.Pompierii botoșăneni au fost solicitați în urma cu puțin timp să intervină pentru...