Fost procuror botoşănean, condamnat pentru fapte de corupţie!

A trimis în judecată, dar apoi a ajuns să fie trimis în judecată şi să împartă aerul celulei cu cei pe care i-a cercetat. Fostul procuror botoşănean Vasile Şelaru se confruntă cu propria-i condamnare.

Fost procuror botoşănean, condamnat pentru fapte de corupţie!

   Foto: Adevărul

Fostul procuror Vasile Şelaru, fost şef al Secţiei de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, a fost condamnat joi de o instanţă a Curţii de Apel Iaşi la ani de puşcărie pentru fapte de corupţie.

Potrivit rechizitoriului Direcţiei Naţionale Anticorupţie- Serviciul Teritorial Iaşi, Vasile Şelaru a fost reţinut pe 27 iulie 2014, fiind suspectat că, în perioada 2013-2014, ar fi beneficiat de sume de bani şi de cazare pe litoral pentru a interveni pe lângă alţi magistraţi sau poliţişti în vederea soluţionării favorabile a unor dosare sau a unor solicitări din partea oamenilor de afaceri. 
Cu ocazia verificării biroului acestuia, într-un fişet s-au găsit şi câteva zeci de cartuşe deţinute ilegal, procurorul Şelaru fiind acuzat şi de nerespectarea regimului armelor sau muniţiilor.

Arestat preventiv mai bine de jumătate de an, Şelaru a fost bătut de un deţinut, ajungând astfel coleg de celulă cu fostul ministru Relu Fenechiu. Ulterior, a ajuns în arest la domiciliu. De acolo a cerut pensionarea din magistratură, iar din octombrie 2015 a fost trecut pe lista avocaţilor activi, el fiind admis în Baroul Botoşani încă din 2009.

Joi, însă, Curtea de Apel Iaşi a pronunţat sentinţele pe fond. Astfel, Vasile Şelaru a fost condamnat la cinci ani, o lună şi zece zile de închisoare pentru mai multe fapte de trafic de influenţă, dar şi pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Din pedeapsă se va deduce însă aproape un an de zile, perioada arestului preventiv şi a arestului la domiciliu. A fost achitat însă pentru alte două infracţiuni de trafic de influenţă şi influenţarea declaraţiilor. În schimb, instanţa a dispus confiscarea sumei de 5.132 lei precum şi a 45 cartuşe cu glonţ.

Mituitorul din acest caz, Ionel L., a fost condamnat la cinci ani, nouă luni şi zece zile de închisoare, având în vedere contopirea pedepsei principale cu un spor de pedeapsă din alte sentinţe definitive. Alţi doi inculpaţi au fost condamnaţi pentru mărturie mincinoasă la câte nouă luni de închisoare cu suspendare plus obligaţia de a urma programe ale Serviciilor de Probaţiune Iaşi şi Vaslui şi muncă neremunerată în folosul comunităţii. Al cincilea inculpat a fost condamnat pentru cumpărare de influenţă la doi ani de închisoare, cu suspendare la care se adaugă obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Constanţa – Direcţia de Gospodărire Comunală sau în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa.

De asemenea, Vasile Şelaru a fost obligat la plata a 15.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare, în timp ce ceilalţi co- inculpaţi au fost obligaţi la plata a câte 3.000 de lei. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Mâine nu se primesc cereri de la fermieri pentru acordarea ajutorului pentru cei afectați de criza Covid-19. APIA a suspendat primirea cererilor

Joi, 1 Octombrie 2020
225

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură –Centrul Județean Botoșani a anunțat astăzi potențialii beneficiari ai Măsurii 21 « Sprijin temporar cu caracter excepțional...

BECJ Botoșani: Personalului implicat în procesul electoral își va primi banii până la sfârșitul săptămânii viitoare

Joi, 1 Octombrie 2020
628

Sumele necesar a fi plătite personalului implicat în procesul electoral pentru alegerile locale din 27 septembrie vor fi achitate până la sfârșitul săptămânii viitoare....

Lucrări de plombare a străzilor la Botoșani: O juma' de sac de pietriș, o lopata și 30 de secunde, și gata "plombarea" - VIDEO

Joi, 1 Octombrie 2020
504

O juma' de sac de pietriș, o lopata și 30 de secunde, și gata "plombarea". Cam asta pare a fi cea mai bună afacere de la Botoșani și tot astfel se explică de ce marile companii ca...