Florin Țurcanu a fost CONDAMNAT la patru ani și trei luni de închisoare. I se retrage dreptul de a ocupa funcții publice

Florin Țurcanu a fost CONDAMNAT la patru ani și trei luni de închisoare. I se retrage dreptul de a ocupa funcții publice

Fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) Botoșani și actualul președinte al filialei județene a ALDE, Florin Țurcanu, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Botoșani la patru ani și trei luni de închisoare cu executare în dosarul deschis de Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva sa.

Judecătorii au decis descontopirea pedepsei rezultante de 6 luni de închisoare, stabilită prin sentinţa din 13 martie 2014, în pedepsele componente şi anume: 6 luni de închisoare aplicată pentru infracţiunea de fals intelectual și 3 luni de închisoare aplicată pentru infracţiunea de uz de fals, dispunând, însă, cu privire la faptele de trafic de influență și spălare de bani, următoarele:

„Contopeşte cele două pedepse a câte 3 ani de închisoare aplicate inculpatului prin prezenta sentinţă cu pedepsele de 6 luni închisoare şi 3 luni închisoare şi dispune ca inculpatul Ţurcanu Florin să execute pedeapsa cea mai grea, de 3 (trei) ani închisoare, la care se va adăuga un spor de 1 an şi 3 luni (reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse), pedeapsa de executat fiind de 4 (patru) ani şi 3 (trei) luni închisoare”, se arată în soluția procesului.

Totodată, sentința prevede „Pedeapsa complementară constând în interzicerea drepturilor prevăzute de art.66 alin.1 lit.a şi b din Codul penal respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 4 ani”.

În același timp, se păstrează sechestrul pe vila din Valea Pajiștii, dispus de DNA, și se impune confiscarea unei sume de peste 260.000 de lei de la acesta.

„Dispune confiscarea specială de la inculpatul Ţurcanu Florin a sumei de 260.306,16 lei. În temeiul art.274 alin.1 din Codul de procedură penală obligă pe inculpatul Ţurcanu Florin să plătească statului suma de 7500 lei reprezentând cheltuieli judiciare”, se mai arată în sentință.

De asemenea, judecat în același dosar, socrul lui Florin Țurcanu, Aristomel Anușca, tatăl șefei Cancelariei Prefectului, Roxana Anușca-Țurcanu, a fost achitat pentru presupusa faptă de complicitate la trafic de influență.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată în termen de 10 zile.