Dosarul Hexi Pharma, repus pe rolul instanței. Compania a înșelat sute de spitale, inclusiv „Mavromati”

Dosarul Hexi Pharma, repus pe rolul instanței. Compania a înșelat sute de spitale, inclusiv „Mavromati”

Magistrații Curții de Apel din Bucureşti au decis, joi, să repună pe rol dosarul Hexi Pharma, privind peste 300 de infracțiuni de înșelăciune, fals în înscrisuri oficiale, uz de fals și participație improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. Compania a vândut produse neconforme către sute de unități sanitare din România, inclusiv Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, care va fi despăgubit, chiar dacă nu s-a constituit parte civilă în proces.

Judecătorii amânaseră de patru ori pronunţarea unei sentinţe definitive în acest caz, însă au repus cauza pe rol în vederea discutării reluării cercetării judecătoreşti şi au acordat un termen în acest sens data de 10 decembrie a.c.

Dosarul se află în faza de apel, după ce Tribunalul din Bucureşti a condamnat-o, în ianuarie 2019, pe Flori Dinu, directorul general al companiei Hexi Pharma, la trei ani de închisoare cu executare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. De asemenea, Mihai Leva, şef de producţie al firmei, a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare cu executare.

De asemenea, compania Hexi Pharma a fost obligată la plata unei amenzi penale de 2,6 milioane lei.

Conform deciziei tribunalului, Hexi Pharma trebuie să plătească un prejudiciu de aproximativ 125 milioane lei, reprezentând contravaloarea produselor biocide neconforme achiziţionate de sute de spitale din ţară. Prin urmare, Hexi Pharma a fost obligată să plătească 89 milioane lei (82 milioane lei şi 1,5 milioane euro) către 128 de spitale, constituite părţi civile în dosar.

Totodată, instanţa a decis confiscarea sumei de 36 milioane lei de la Hexi Parma, obţinute de companie de la 205 spitale de stat şi private din ţară, care nu s-au constituit părţi civile în dosar.

Cele mai mari sume confiscate de la Hexi Pharma sunt pentru produsele neconforme comercializate către Spitalul Judeţean de Urgenţă "Mavromati" Botoşani - 2,7 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Vâlcea - 2,07 milioane lei, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti - 1,8 milioane lei, SJU "Sfântul Ioan cel Nou" Suceava - 1,5 milioane lei, SJU "Sf. Spiridon" Iaşi - 1,5 milioane lei, SJU Călăraşi - 1,5 milioane lei, Institutul Clinic Fundeni - 1,4 milioane lei, Spitalul de Urgenţă Sibiu - 1,4 milioane lei, Spitalul "Theodor Burghele" - 1,3 milioane lei, SJU Drobeta Turnu Severin - 1,2 milioane lei, Spitalul Elias - 1,01 milioane lei.

În martie 2017, compania Hexi Pharma a fost trimisă în judecată de Parchetul General pentru săvârşirea a nu mai puțin de 340 de infracţiuni de înşelăciune (dintre care şapte având consecinţe deosebit de grave), uz de fals (61 de acte materiale), precum şi pentru participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei directorul general al Hexi Pharma, Flori Dinu, pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (49 de acte materiale) şi participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, precum şi Mihai Leva, şef de producţie al companiei, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (33 de acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Procurorii susţineau că, în perioada 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Hexi Pharma a indus în eroare reprezentanţii a 340 de unităţi sanitare "prin prezentarea ca adevărată a unor calităţi mincinoase ale produselor proprii", referitoare la concentraţia substanţelor active şi la eficienţa biocidă, precum şi prin utilizarea de mijloace frauduloase constând în etichete şi alte înscrisuri ce atestă elemente de conformitate nereale, determinându-i în acest mod să încheie contracte de achiziţie de produse biocide şi pricinuindu-le o pagubă.

Totodată, în intervalul 12 octombrie 2012 - 9 martie 2016, Hexi Pharma a folosit la Comisia Naţională pentru Produse Biocide 61 de înscrisuri (fişe de prezentare ale produselor proprii, fişe cu date de securitate şi declaraţii de substanţă activă) în vederea obţinerii avizului de plasare pe piaţă a produselor, documente conţinând menţiuni necorespunzătoare adevărului.

Parchetul mai arăta că, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, prin plasarea pe piaţa din România, la cvasitotalitatea unităţilor sanitare de dimensiuni mari din ţară, a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, Hexi Pharma a înlesnit cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase).

„Din probatoriul administrat a mai rezultat că, în intervalul 1 iunie 2010 - 16 mai 2016, Flori Dinu, în calitate de director general al Hexi Pharma, a coordonat activitatea de vânzări desfăşurată de companie, asigurând plasarea pe piaţă la aproape toate unităţile sanitare de dimensiuni mari din România a unor produse biocide ineficiente sub aspect bactericid, fungicid, sporicid, micobactericid, înlesnind cu intenţie nerespectarea de către membrii personalului medical de specialitate a măsurilor privitoare la prevenirea şi combaterea bolilor nosocomiale (boli infectocontagioase)”, precizau organele de anchetă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Mașină făcută scrum și trafic restricționat zeci de minute pe Primăverii (video)

Vineri, 27 Noiembrie 2020
3402

Un autoturism a fost cuprins de flăcări, vineri după-amiază, pe strada Primăverii din municipiul Botoșani.Incidentul s-a petrecut în zona Capătului 1. Deocamdată, nu se cunoaște cau...

14 rețineri în dosarul „mitei din lighean”, după perchezițiile din Suceava, Botoșani și alte trei județe

Vineri, 27 Noiembrie 2020
1125

Direcția Națională Anticorupție (DNA) anunță reținerea a 14 persoane în dosarul „mitei din lighean”. În urma percheziționării a 67 de locații din cinci județe ale Mo...

Contrabandist extrem de violent, ridicat de polițiști

Vineri, 27 Noiembrie 2020
717

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, din orașul Bucecea, a fost reținut de Poliție, după ce a bătut doi tineri din aceeași localitate și a șantajat o a treia victimă prin apel la v...