Administratorul unui cunoscut local din municipiul Botoșani a atacat în instanță, luni, decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) de interzicere a activităților în restaurantele și cafenelele din localitățile unde incidența de infectare cu Covid-19 depășește nivelul de 3 per mia de locuitori. Primul proces se va derula vineri, la Tribunalul din Botoșani.
Reclamantul este Răzvan Baltă, director al Anchy Sport Outlet SRL, care deține Grand Irish Pub.
El a explicat că măsurile impuse de Guvern și adoptate local prin CJSU sunt abuzive, precizând că demersul său se fundamentează pe precedente în care s-a avut câștig de cauză pentru reprezentanții industriei Hotel-Restaurant-Cafenea (HoReCa).
„Au mai fost situații de acest tip, în Baia Mare, în Bacău. Iar instanțele au dat câștig de cauză celor din HoReCa, direct afectați de măsurile adoptate la nivel central. Foarte ilustrativ e cazul din Bacău. Noi nu putem fi închiși peste noapte, în funcție de creșterea ratei de infectare. Am fost închiși în martie, ne-am supus, am fost apoi lăsați la anumite capacități, am investit sume mari pentru a cumpăra tot ce înseamnă materiale de protecție. Acum suntem iar închiși, peste noapte, fără nicio notificare în prealabil, fără nicio compensare. Legea spune clar: măsurile se adoptă gradual, iar pentru orice restricție radicală se oferă și compensație. Eu am produse perisabile, produse care nu pot fi livrate, am angajați pe care nu îi pot trece în șomaj tehnic, pentru că oficial activitatea mea nu este sistată, ci doar redusă, deci nu am cadru legal. Acum sunt în ipostaza în care ori transform chelnerii în șoferi, ori angajez șoferi. În timp ce marketurile nu sunt supuse acelorași măsuri”, a explicat Răzvan Baltă.
El a argumentat că atacul în instanță nu are niciun substrat politic și niciun temei de animozitate personală, ci este un demers legitim împotriva unor decizii luate la nivel central, care pot fi atacate prin reclamarea organului județean nevoit să adopte reglementările.
„Nu îl pot da în judecată pe Orban, pentru că deciziile centrale sunt generale, dar e descentralizată orice restricție, în funcție de incidența de cazuri Covid-19. Deci eu trebuia să atac CJSU. Nu știu, poate că e tardiv demersul, pentru că oricum, instanța ne va da câștig de cauză, dar noi suntem aproape la rata de 6 la mie, iar atunci va veni altă decizie CJSU, pe care iar trebuie să o atac”, a mai arătat administratorul Irish Pub.
De cealaltă parte, reprezentanții Instituției Prefectului, constituită parte civilamente responsabilă în proces, au transmis că reclamantul „are tot dreptul să acționeze cum consideră”.
Cazul înregistrat în Bacău, la care a făcut referire agentul economic, s-a petrecut la începutul acestei luni, când restaurantele și cafenelele au fost redeschise. Nu mai puțin de 20 de societăți comerciale au atacat hotărârea CJSU de sistare a activității, după ce incidența de infectare a depășit nivelul de 3 per mia de locuitori.
Un demers similar se joacă și în municipiul București.