Directorul suspendat al APIA, achitat definitiv într-un dosar de corupție. Ceilalți doi inculpați au fost condamnați

Directorul suspendat al APIA, achitat definitiv într-un dosar de corupție. Ceilalți doi inculpați au fost condamnați

Directorul suspendat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) din Botoșani, Liviu Zaharia, a fost achitat definitiv în procesul deschis pentru „folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”. Curtea de Apel (CA) din Suceava s-a pronunțat definitiv vineri, el fiind găsit nevinovat.

Zaharia și alți doi inculpați fuseseră trimiși în judecată de către procurorii Biroului Teritorial din Suceava al Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în anul 2017. Cei trei au fost cercetați pentru comiterea aceleiași infracțiuni.

Procuroii DNA informau că, în cursul anului 2010, Ion Munteanu, administratorul Cooperativei Agricole „Holmferm”, a depus cu rea-credință la APIA Botoșani mai multe documente false, inexacte și incomplete, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru 523,21 hectare de pășune, pe care nu o deținea în realitate. Complice a fost și Constantin Rădeanu, primar al comunei Frumușica aflat încă în exercițiu.

„Inculpatul a acționat la instigarea primarului Rădeanu Constantin care l-a susținut în acest demers infracțional și care i-a pus la dispoziție mai multe documente necesare obținerii fondurilor nerambursabile, printre care și contractul de arendare a pășunii respective, întocmit în fals. De asemenea, fermierul a beneficiat și de ajutorul inculpatului Zaharia Liviu – Stelian, care a atestat în mod nereal faptul că cererea este completă și valabilă, înlesnind astfel obținerea, pe nedrept, de către solicitant a sumei de 143.538,33 lei (reprezentând plata directă în cadrul Schemei de Plată Unice pe Suprafață aferentă campaniei 2010)”, arăta DNA.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 136.758,94 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale prevăzute de legislația în vigoare, calculate de la data efectuării fiecărei plăți până la data efectuării plății integrale a debitului principal.

Vreme de doi ani, procesul a fost disputat la Tribunaul din Botoșani, ajungând apoi pe secția de contencios administrativ şi fiscal a CA Suceava, după ce DNA a făcut recurs, din cauza achitării lui Zaharia.

Vineri, 16 octombrie a.c., CA a decis definitiv achitarea directorului suspendat al instituției, pe motiv că „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”. Instanța a menținut, practic, pedepsele stabilite de Tribunalul din Botoșani față de inculpați în proces.

„Achită pe inculpatul Zaharia Liviu – Stelian, pentru infracţiunea de complicitate la infracţiunea de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, întrucât nu există probe că inculpatul a comis infracţiunea”, este decizia Tribunalului din Botoșani, menținută definitiv de CA Suceava, cu schimbarea că temeiul a fost modificat după cum s-a precizat anterior.

Ion Munteanu și Constantin Rădeanu au fost condamnați la câte trei ani de închisoare cu suspendare, pedepsele fiind trase la indigo.

„Condamnă pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, (...) la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. Interzice inculpatului, cu titlu de pedeapsă accesorie (...) dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat (...) suspendă sub supraveghere executarea pedepsei principale a închisorii aplicată inculpatului şi fixează un termen de încercare de 6 ani”, este sentința în cazul celor doi.

Totodată, condamnații sunt obligați să plătească acea sumă de 136.758,94 lei către APIA București.

Fiind achitat definitiv, Zaharia ar urma să își reia atribuțiile de conducere a APIA Botoșani, pe care le-a exercitat până în 2017.

 

Spune-ne opinia ta