Deficit crunt de magistraţi! Judecătoria Săveni, a doua cea mai ocupată din ţară
BOTOSANI

Judecătoria Săveni funcţionează cu un singur judecător care are în prezent o încărcătură de 1.910 dosare în lucru! Tocmai această supra-ocupare a judecătorului a instalat Judecătoria Săveni pe a doua poziţie a topului naţional al judecătoriilor.

Deficit crunt de magistraţi! Judecătoria Săveni, a doua cea mai ocupată din ţară

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Potrivit bilanţului aferent anului 2016 al Tribunalului Botoşani şi a Judecătoriilor din subordine, la Judecătoria Săveni s-a remarcat un real progres în activitatea instanţei, trecând de la gradul de eficienţă "satisfăcător", aşa cum era în 2015 la gradul de eficienţă "eficient".

"Este de subliniat că în comparaţie cu anul anterior, volumul de activitate a crescut dar nesemnificativ, doar cu o cotă procentuală de 0,59%, de la 2.390 de dosare nou înregistrate în anul 2015 la 2.404 dosare nou înregistrate în anul 2016. Trebuie să remarcăm că la finele anului trecut figurau vacante două posturi de judecător, în condiţiile în care în cea mai mare perioadă a anului 2016 activitatea a fost susţinută de un singur judecător, ceea ce a condus la o încărcătură pe judecător de 1.910 dosare, Judecătoria Săveni fiind a doua judecătorie la nivel naţional din această perspectivă", a declarat judecătorul Anitta- Maria Manole, preşedintele Tribunalului Botoşani.

Care ar fi soluţiile pentru ca situaţia de la Judecătoria Săveni să se mai "relaxeze"? Asta în condiţiile în care în timpul anului 2016, trei judecători de la Tribunalul Botoşani au desfăşurat activitate, câte o lună, la Judecătoria Săveni? Dar şi în condiţiile în care un magistrat nu poate fi repartizat la o instanţă fără să-şi dea acordul?

Trebuie spus că în prezent unul din cei doi judecători de la Judecătoria Săveni este în concediu de creştere a copilului, astfel că judecătorul Samir Bosoc, de altfel preşedintele Judecătoriei Săveni, lucrează singur.

"Nu ştim cât va mai lucra singur, depinde dacă la examenul de promovare în magistratură, organizat pentru cei cu cinci ani vechime în activitatea juridică va alege Judecătoria Săveni. Sau la examenul de definitivat, sau la examenul de după terminarea Institutului Naţional al Magistraturii. Trebuie să avem în vedere că atât Judecătoria Darabani cât şi Judecătoria Săveni sunt instanţe puţin atractive", explică preşedintele Tribunalului, judecătorul Anitta Maria Manole.

 

Spune-ne opinia ta