Botoşănean condamnat la închisoare şi plata de daune după piratarea unui program informatic

Mari bătăi de cap au avut anchetatorii botoşăneni să dovedească un caz de piratare, al cărui autor era un botoşănean. Într-o epocă în care nu toată lumea este specializată în ceea ce înseamnă IT, cazul a reprezentat o provocare, dusă însă până la capăt.

Botoşănean condamnat la închisoare şi plata de daune după piratarea unui program informatic

S-a întâmplat în urmă cu opt ani, atunci când botoşăneanul, P.P., în vârstă de 34 de ani, s-a angajat să comercializeze un soft informatic, creat de Nexus Media din Iaşi, firmelor care comercializau carburanţi. Şi asta pentru că la acel moment legislaţia impunea evidenţierea cantităţilor vândute prin pompe şi stocurile rămase, or fiecare firmă cu activitate în acest domeniu avea nevoie de softul respectiv.

După un an, raporturile contractuale între firma ieşeană şi botoşănean au fost întrerupte. După o anumită perioadă, însă, Nexus Media a început să primească tot felul de reclamaţii de la tot mai mulţi utilizatori ai softului respectiv, care se plângeau că acesta nu funcţionează, ca atare cereau banii înapoi.

Societatea a făcut o investigaţie sumară, în urma căreia a descoperit că fostul partener de afaceri, botoşăneanul P.P., continuase să comercializeze softul de urmărire a cantităţilor de carburanţi, dar piratat, iar utilizatorii, despre existenţa cărora firma nici nu ştia, nu se puteau conecta la programul informatic. Drept urmare, au apelat la anchetatorii care au continuat cercetările şi au descoperit că botoşăneanul vânduse softul piratat la peste 30 de utilizatori, astfel că în 2014 l-au trimis în judecată pentru infracţiuni la legea privind drepturile de autor şi drepturile conexe.

În zadar a încercat botoşăneanul să se disculpe, afirmând că făcuse parte din echipa care crease softul, la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci acesta figura ca fiind proprietatea firmei din Iaşi.

Ca atare, în primăvara acestui an, o instanţă a Judecătoriei Botoşani l-a condamnat pe P. P. la un an de închisoare cu suspendare plus plata a peste 380.000 de lei reprezentând daune materiale datorate firmei din Iaşi. Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Suceava, judecătorii suceveni reducând la jumătate cuantumul daunelor materiale, dar menţinând condamnarea cu suspendare. Decizia este acum definitivă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Fals polițist descoperit de DIICOT, ce ”arsenal” au găsit polițiștii în mașina unui botoșănean!

astăzi, 08:21
46

În luna ianuarie 2024, martorul denunțător G.G., care are calitatea de inculpat într-un dosar al DIICOT Iași, în care este acuzat de trafic de persoane și proxenetism, și se afl...

Anchetă la Săveni, după incendiul de la fosta moară de cereale: Focul ar fi fost pus intenționat! (Video)

astăzi, 08:02
78

Potrivit repreznetanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoșani, incendiul de la Săveni a fost stins după aproximativ opt ore.Cauza probabilă ar fi acțiunea intenționată, ...

Andreea Șovan: ”Bunicul meu a fost actor în Botoșani. Acolo, la teatru, bunica s-a îndrăgostit de vocea lui!”

astăzi, 07:42
119

E creativă, e generoasă, e deschisă și atentă, e discretă și cu bun simț. E curajoasă și uneori naivă. E profundă și despică firul în multiplu de patru. E o explozie de stări și ...