Au crezut că au dat lovitura, dar i-a "turnat" mezinul din gaşcă

Ce afaceri merg mai bine în prezent? Sălile de jocuri ar fi un gen de afaceri care asigură câştiguri consistente. Pe acelaşi raţionament este posibil să fi mers şi un botoşănean şi amicii săi, atunci când au pus la cale jaful unei săli de păcănele.

Au crezut că au dat lovitura, dar i-a "turnat" mezinul din gaşcă

Două minute şi 16 secunde i-au fost suficiente unui botoşănean cu state vechi în domeniul infracţional să ameninţe şi să o tâlhărească pe angajata unei săli de jocuri, la scurt timp după ce ultimul client a părăsit localul. Câteva luni mai târziu, tâlharul şi cei doi complici, care i-au asigurat "spatele", au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie calificată şi complicitate.

Întâmplarea a avut loc în aprilie anul trecut, la un an de la eliberarea din puşcărie a lui Cătălin I., "creierul" întregii afaceri. Ordinea cronologică a anchetatorilor arată că în februarie şi în martie anul trecut, botoşăneanul de 27 de ani ar fi dat două lovituri la Bucecea, pentru care încă este cercetat, iar în aprilie şi-a pregătit lovitura de la Sala Imperial, situată undeva pe strada Primăverii.

Cătălin I. locuia într-un apartament din zona ANL Bucovina, coleg fiindu-i Paul G., de 18 ani, elev al Liceului Sportiv. Celor doi li s-a alăturat un prieten de-al lui Cătălin I., Alexandru Ş., de 27 de ani, toţi trei punând la cale planul de a face rost de bani de cheltuială. Cătălin I. le-a arătat celor doi "arsenalul" de care dispunea: o mască chirurgicală, menită a acoperi faţa, o pereche de mănuşi de lucru şi un cuţit de bucătărie, cerându-le să-l însoţească la sala de jocuri, să observe "terenul". El a luat bicicleta proprietarului apartamentului în care locuiau, iar ceilalţi doi prieteni au venit pe jos până la local. La un moment dat, l-a trimis pe Paul G. să numere clienţii din sala de jocuri, pentru a putea să-şi pregătească intrarea în momentul în care localul ar fi fost golit. Nu a fost mulţumit de numărătoarea lui Paul astfel că l-a trimis şi pe celălalt amic să repete numărătoarea.

Când s-a convins că din sala de jocuri au plecat toţi clienţii şi că agent de pază nu este, ci doar supraveghetoarea de sală, Cătălin I. a traversat din locul unde observase terenul, a intrat în sala de jocuri cu faţa acoperită parţial de masca de chirurgie şi, cu mâinile acoperite cu mănuşi, a ameninţat-o cu cuţitul pe tânăra angajată care tocmai scotea banii din păcănele. I-a luat banii din borsetă, din seif şi din maşinile de jocuri, telefonul mobil, două butoane de panică precum şi un card de anulare panică şi a dispărut. Toată "acţiunea" a durat de la ora 3:05 până la 3:07:16, după cum au arătat camerele video instalate în vecinătatea sălii de jocuri. Când băieţii s-au reunit la apartament, au făcut "casa pe masă" şi şi-au împărţit banii: din totalul de 14.600 de lei şi 160 de euro, Alexandru Ş. a primit 1.000 de lei, Paul G. a primit în mai multe tranşe 4.000 de lei, restul, aproximativ 9.600 de lei şi 160 de euro, revenindu-i autorului tâlhăriei.

Dimineaţă, Paul G. a dus la gunoi masca, mănuşile, cele două butoane de panică, cardul pentru anulare precum şi telefonul angajatei sălii de jocuri, din care scoseseră bateria şi cartela. Fiecare dintre cei trei şi-a cheltuit partea de bani cum a vrut, Cătălin I. cumpărându-şi de exemplu o maşină cu care a şi ajuns în Italia. La întoarcere, însă, în baza mandatului de arestare în lipsă, Cătălin I. a fost prins în Vama Borş, la sfârşitul lui noiembrie anul trecut, şi introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul Poliţiei botoşănene.

Paul G. a recunoscut comiterea tâlhăriei şi participaţia sa la faptă, în schimb, în lipsa liderului Cătălin I., Alexandru Ş. a încercat să păcălească anchetatorii, însă testarea poligraf, la care a fost supus, a relevat modificări comportamentale atunci când întrebările s-au referit la tâlhăria de la sala de jocuri. În dosar au mai fost adăugate şi transcrierile discuţiilor telefonice, interceptate de anchetatori, dintre Cătălin I. şi Alexandru Ş., în care îl criticau pe Paul G. că a recunoscut comiterea tâlhăriei şi i-a indicat şi pe ceilalţi doi drept participanţi.

Din arest, Cătălin I. a fost trimis în judecată pentru tâlhărie calificată, complicii săi urmând să fie judecaţi pentru complicitate la această infracţiune. În cazul în care va fi condamnat, Cătălin I. va trebui să execute şi restul de pedeapsă de 157 de zile dintr-o condamnare anterioară

 

Spune-ne opinia ta