Asigurător obligat de instanţă să plătească pentru o tragedie pe şosea

Moartea unei familii într-un cumplit accident va fi despăgubită, prin decizia unei instanţe cu 34.000 de euro şi 20.000 de lei, la care se adaugă o alocaţie lunară pentru micuţa rămasă orfană.

Asigurător obligat de instanţă să plătească pentru o tragedie pe şosea

   Foto: Bistriţeanul.ro

Amară copilărie are o fetiţă din judeţ care şi-a pierdut întreaga familie într-un teribil accident rutier care a avut loc în octombrie 2012. Amară viaţă au avut bunicii şi unchii copilei, nevoiţi să-şi ascundă durerea de a-şi fi pierdut fiul şi fiica precum şi nepoţelul abia născut, pentru a putea îngriji mica orfană. De atunci, familia celor care şi-au pierdut viaţa în accident a bătut instanţele pentru a beneficia de despăgubiri pentru micuţă. Şi au primit, e drept, o sumă mult mai mică decât cea solicitată, însă sentinţa nu este definitivă încă.

La începutul lui octombrie 2012, în timp ce conducea un autoturism dinspre Vatra Dornei spre Bistrița, un botoşănean, care călătorea alături de soţia însărcinată în şapte luni şi fetiţa de aproape 2 ani, a intrat cu viteză într-o curbă, izbindu-se puternic într-o autoutilitară condusă regulamentar. Bărbatul de 25 de ani a murit pe loc, soţia acestuia, de 21 de ani, a rămas încarcerată şi cu greu a fost scoasă din maşină şi transportată, în moarte cerebrală, la Spitalul Judeţean din Bistriţa. Micuţa de doi ani a fost de asemenea salvată şi, la câteva zile de la accident, a fost transferată la Spitalul de Pediatrie din Botoşani. Medicii bistriţeni au încercat să salveze fătul, dar la două zile de la cezariană, a murit şi el.

Şoferul autoutilitarei a fost cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, însă ulterior procurorii au decis scoaterea de sub urmărire penală, după ce s-a dovedit că nu avea nicio vină pentru moartea celor trei. Familiile celor decedaţi s-au îndreptat însă împotriva asiguratorului, în condiţiile în care, arătau ei, la data producerii accidentului, autovehiculul era asigurat, astfel că reclamanții au înțeles să se folosească de o acţiune în instanţă pentru obținerea despăgubirilor direct de la pârât.

Mai exact, au uzat, printre altele, de art. 50 alin.(2) din Legea nr. 136/1995 care prevedea că "se acordă despăgubiri şi în cazul în care persoanele care formulează pretenții de despăgubiri sunt soțul (soția) sau persoane care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului vehiculul asigurat, răspunzător de producerea accidentului". Cea mai mare sumă, de 900.000 de euro, a fost cerută pentru orfană drept daune morale, la care se adăuga o alocaţie lunară de 1.000 de lei, până la finalizarea studiilor, urmând unchii paterni, bunica maternă şi unchiul matern, suma totală, solicitată de la societatea de asigurări fiind de 2,1 milioane de euro- daune morale plus 40.000 de lei- daune materiale.

Instanţa Tribunalului Botoşani a respins acţiunea, pe motiv că dreptul la despăgubiri recunoscut soțului (soției) sau persoanelor care se află în întreținerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentului, privește doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier. Or pentru mica orfană fuseseră solicitate doar daune morale pentru suferința pierderii părinților, nu daune morale pentru suferința ce a fost cauzată prin leziunile suferite în urma accidentului și nici daune materiale – prejudiciu suferit ca urmare a cheltuielilor avansate în vederea vindecării.

Atunci, moştenitorii celor decedaţi au declarat apel la instanţa superioară, care zilele trecute a admis acţiunea lor, schimbând în totalitate sentinţa pronunţată de Tribunalul Botoşani. Astfel, micuţa va primi 25.000 euro cu titlu de daune morale precum şi suma de 307,5 lei lunar cu titlu de prestaţie periodică, începând cu data de 15 martie 2013 şi până la majoratul ei, respectiv până la terminarea studiilor, dar nu mai târziu de împlinirea vârstei de 26 ani. Mătuşa paternă va primi 2.000 euro, în timp ce bunica maternă va beneficia de 5.000 de euro, iar fratele mamei decedate- 2.000 de euro, toate cu titul de daune morale. În plus, instanţa a dispus plata de către asigurător a 15.000 lei cu titlu de daune materiale către bunici şi unchi plus cheltuielile de judecată din fond şi apel. Decizia poate fi atacată însă cu recurs.

Despre accidentul mortal din octombrie 2012, Ştiri.Botoşani.Ro a scris aici:
Un botoșănean a murit, iar soţia sa, însărcinată, şi fiica lor de 2 ani au fost rănite într-un accident

 

Spune-ne opinia ta