116 studenți la medicină, cercetați pentru că și-au cumpărat examenele!

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, soţ şi soţie, pentru săvârşirea a zeci de fapte de luare de mită, fals informatic, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, acces ilegal la un sistem informatic şi de trafic de influenţă în formă continuată. Față de 116 studenți continuă cercetările.

116 studenți la medicină, cercetați pentru că și-au cumpărat examenele!

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane - soţ şi soţie - pentru fapte de corupţie la universităţi din Arad. Cei doi sunt acuzaţi că, în schimbul unor sume consistente de bani, au transmis studenţilor mediciniști, prin SMS sau WhatsApp, răspunsurile la testele de examen. Față de 116 studenți continuă cercetările.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpaţi, soţ şi soţie, pentru săvârşirea a zeci de fapte de luare de mită, fals informatic, folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, acces ilegal la un sistem informatic şi de trafic de influenţă în formă continuată.

„Cel dintâi inculpat, în calitate de informatician în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, în perioada 2015-2017, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, contra unor sume de bani (în total 5.350 euro), prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unor înţelegeri anterioare şi furnizării unor date necesare stabilite anterior cu unii studenţii, a transmis direct sau prin intermediul celui de al doilea inculpat, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea unor date informatice la solicitarea studenţilor respectivi şi anume a răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către acei studenţi, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an”, au transmis procurorii.

Anchetatorii au mai precizat că, în calitate de informatician, având dreptul de acces limitat, în anul universitar 2015-2016, a accesat fără drept conturile unor studenţi în timpul susţinerii examenelor folosind fără drept userul şi parola de acces ale administratorului de drept, pentru a vizualiza rezolvarea grilelor de examen, pe care le transmitea fără drept studenţilor, sau pentru modificarea unor date informatice.

Sursa citată menţionează că ulterior, în anul universitar 2016- 2017, deşi nu mai deţinea calitatea de angajat al departamentului IT, prin intermediul unui router instalat în acest sens a accesat fără drept conturile unor studenţi ca urmare a furnizării de către aceştia în baza unor înţelegeri anterioare a userului şi a parolei, în vederea vizualizării răspunsurilor oferite de studenţi în timpul examenelor şi pentru a da în locul lor răspunsurile la testele grilă.

Totodată, în perioada 2016-2017, a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare sau asupra informaticienilor, a primit sume de bani (în total 4.300 de euro) de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

„Cel de al doilea inculpat, în calitate de asistent universitar în cadrul unei universităţi din Arad la o facultate cu profil medical, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare, dar şi asupra informaticienilor, (fiind căsătorită cu primul inculpat) a primit sume de bani de la studenţi (în total 6.750 de euro), pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare în scopul de a asigura studenţilor, cumpărători de influenţă, promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea unor date informatice, (nota obţinută la examen sau răspunsurile greşite oferite de către student)”, au mai precizat procurorii.

În acest mod au fost ajutaţi să promoveze examenele semestriale sau de an un număr de 116 studenţi faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmării penale pentru săvârşirea infracţiuniilor de cumpărare de influenţă, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de fals informatic, de complicitate la săvârşirea infracţiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor.

În această cauză au mai fost încheiate un număr de 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

Totodată, a fost dispusă disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Dosarul se judecă la Tribunalul Arad.

jurnalistii.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
542

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
393

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2828

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...