Gunoi menajer incendiat la marginea satului Agafton, cu o zi înainte de colectarea acestuia: "Asta e dispoziția de la Primărie" - FOTO, VIDEO

In comuna Curtesti, judetul Botosani, gunoiul menajer se colecteaza o data la doua saptamani, in fiecare zi de luni, iar firma care preia gunoiul din comuna incaseaza banii in functie de cat gunoi se colecteaza.

Duminica dimineata, 15 ianuarie 2016, langa platforma amenajata la marginea satului Agafton, ce apartine de comuna Curtesti, un barbat strangea gunoiul din tomberoane si ii dadea foc la cativa pasi. Un fum gros se ridica de langa platforma, fum ce se vedea chiar si de pe drumul european Botosani - Suceava.

Contactat telefonic, administratorul firmei Pavra Com SRL, Petru Filip, societatea ce trebuie sa colecteze gunoiul din comuna, spune ca asa ceva se intampla mai mereu, in majoritatea comunelor.

"Noi ridicam gunoiul din comuna o data la doua saptamani, in fiecare zi de luni. Asa se intampla mereu si asa fac toti. Daca eu mergeam in anumite comune si aveam masina plina cu gunoi, acum ridic doar 15 metri cubi. Noi mergem si incarcam doua-trei lopeti de cenusa si ei spun ca nu au gunoi. Se intampla asta in mai multe localitati. Se intampla sa mergi in capatul judetului si in loc sa fie masina plina, te intorci cu 17 metri cubi de gunoi", ne-a declarat Petru Filip.

Barbatul care a incendiat gunoiul menajer spune ca asa a primit "dispozitie" de la primarul comunei: tot gunoiul de pe langa tomberoane sa fie incendiat.

"Tot ce este prin jurul containerului, dumneavoastra ati vazut ce e, (...) sticla punem in tomberon, restul dam foc. Era mai periculos in toamna, cand era iarba uscata, dar acum... . Ma duc pana acasa si ma intorc inapoi. Asta e dispozitia de la Primarie: tot ce e in jurul la container, hartie si altele, de adunat si de dat foc", ne-a spus barbatul (vezi video mai jos).

Primarul comunei Curtesti, Maricel Anton, neaga spusele barbatului si ne-a declarat ca doar l-a rugat pe acesta sa stranga gunoiul de langa tomberoane si sa-l puna in interior.

"Nu i-am spus eu asa ceva. Eu l-am pus sa faca acolo curatenie, sa stranga si sa puna in container. Astazi vine masina sa riodice gunoiul, dar nu l-am pus eu sa dea foc, ci doar sa stranga gunoiul. Stiti cum e? E mai simplu sa dea vina pe mine ca sa nu aiba probleme. Eu am mai platit o amenda pentru el. L-am pus sa coseasca zona si sa stranga tot si el din lene a dat foc la iarba aia. L-am pus sa adune gunoiul, ca sa putem incarca, dar el din comoditate a dat si atunci foc", a declarat pentru Stiri.Botosani.ro, primarul comunei Curtesti, Maricel Anton.

Potrivit Art. 19, alin. 4 din Legea 211/2011 - Republicata, "Eliminarea deseurilor in afara spatiilor autorizate in acest scop este interzisa". In plus, la art. 20 se specifica faptul ca:

Gestionarea deseurilor trebuie sa se realizeze fara a pune in pericol sanatatea umana si fara a
dauna mediului, in special:
a) fara a genera riscuri pentru aer, apa, sol, fauna sau flora;
b) fara a crea disconfort din cauza zgomotului sau a mirosurilor;
c) fara a afecta negativ peisajul sau zonele de interes special.











 

 

Spune-ne opinia ta