Circa 15 părinți au protestat, la prima oră a dimineții zilei de joi, în fața unității de învățământ pe care o frecventează copiii acestora. Nemulțumirea pe care au manifestat-o este legată de faptul că, întrucât purtarea măștii de protecție este obligatorie în interiorul școlii, elevii nu au fost lăsați nici să mănânce, nici să bea apă, în aceste zile. Părinții au fost revoltați de lipsa de indulgență a directorului unității, pe care au anunțat-o că nu își vor mai lăsa copiii să vină la ore, dacă aceasta nu garantează că nevoile fiziologice ale celor mici vor fi respectate.
În jurul orei 7:45, la Școala Gimnazială „Elena Rareș” din municipiul Botoșani, mamele și tații a peste 20 de copii de clasa a III-a s-au adunat la intrarea în curtea unității și au așteptat ca managerul să vină să discute cu ei față în față. Când oficialul și-a făcut apariția, una dintre femei a scos telefonul pentru a o filma, moment în care directorul a părăsit zona. Gestul celei din urmă le-a accentuat revolta.
Părinții au povestit că numai elevilor de clasa a III-a li s-a comunicat interdicția de a veni cu pachețele alimentare la școală, întrucât este interzisă descoperirea gurii, prin lege. Aceeași restricție a fost impusă și în cazul în care copiii voiau să bea apă.
„A venit în clasă și le-a luat apa de la gură și mâncarea, a țipat la învățătoare, toți copiii au povestit asta acasă”, a arătat un bărbat al cărui fiu învață la școala respectivă.
După mai multe discuții între părți, s-a renunțat oarecum la măsura din urmă, însă în continuare copiii ajungeau acasă flămânzi și chiar cu stare de rău, după cum au explicat unii dintre cei prezenți.
„Copilul meu a ajuns istovit, flămând și i s-a făcut rău, ieri, la școală. Este inacceptabil ca un copil să stea patru ore și chiar mai mult cu masca pe față, fără apă, fără mâncare. Directoarea a fost cea care ne-a zis că nu este voie, că este lege. Dar eu nu știu ce fel de lege e aia care nu lasă un copil să mănânce sau să bea apă. Într-un final, pe unii i-au mai lăsat să bea apă, dar eu mai bine îngheț anul ăsta școlar decât să îmi duc copilul la chin. Nu se poate așa ceva”, a spus o mamă.
„La alte școli, îți dă voie să bei apă, să mănânci o mâncare, ei, aici nu se poate. Nu e ok ce face ea. Cum numai aici nu se poate”, a mai deplâns un părinte.
O altă botoșăneancă a spus că fiul ei nu mai dorește să vină la școală, din cauza regulilor existente. Mai mult, părinții s-au arătat indignați de lipsa de coerență a unei reguli care contravine firescului, în condițiile în care ghidul comun realizat de Ministerul Sănătății și cel al Educației nu a venit și cu soluții pentru problemele create de aceste interdicții.
„Lege să nu bea și să nu mănânce un copil de nouă ani, de opt ani? Ce lege e asta? Adică noi părinții stăm aicea toți, unul lângă altul, și copiii când intră în clasă, gata”, a mai deplâns o mamă. O bunică în grija căreia se află un elev a precizat că, în tot acest timp, „crâșmele și terasele sunt pline, iar la școală sunt reguli de neînchipuit, de pușcărie”.
Directorul unității a infirmat că interdicția de a bea apă și de a mânca ar fi fost impusă doar clasei a III-a, susținând că regula a fost aceeași pentru toți elevii. Managerul a motivat că încălcarea normelor impuse reprezintă nimic mai mult decât asumarea responsabilității de către coordonator, atunci când se confirmă un caz de infectare în rândul elevilor sau al cadrelor didactice.
„Există reguli foarte clare, iar eu nu pot face rabat de la acestea, pentru că răspunderea cade pe mine, pe profesori, până și pe paznic, în cazul oricărei eventuale anchete epidemiologice derulate la școală. Ni s-au cerut circuite, distanță, mască în interior, o mulțime de noi schimbări, este un an inedit, iar situația nu convine nimănui. Dar dacă este pentru siguranța noastră, merg pe principiul că o perioadă, cel puțin până ne adaptăm cu toții situației și se găsesc soluții, trebuie să acceptăm. Le-am spus părinților să pună copiii să mănânce consistent dimineața, să bea apă, iar aici pe cât posibil să reducem aceste obiceiuri, pentru că nepurtarea măștii înseamnă o regulă încălcată. Și să se afle că noi nu am respectat o normă, care se impune de sus în jos, nu sunt făcute de noi, asta poate însemna zădărnicirea combaterii bolilor”, a explicat profesorul Ionela Cojocariu, directorul Școlii Gimnaziale „Elena Rareș” din Botoșani.
Întrebată de ce nu se apelează la alternativa ca elevii să mănânce, în serii, afară, așa cum se procedează la alte unități de învățământ din municipiu, managerul a răspuns că „acolo or fi 200-300 de elevi, dar eu nu am cum să scot 600 de copii să mănânce afară, tot pe circuite”.
După discuția separată cu reporterul, directorul a venit să vorbească și cu părinții, pentru a remedia situația și pentru a-i determina să își lase copiii să intre la școală. După un dialog în care fiecare dintre părți și-a explicat doleanțele, oficialul a promis că cei mici vor fi lăsați să bea apă și să mănânce.