Teoria muzicii ca matematică a artei - Liceul de Artă "Ştefan Luchian" găzduieşte Concursul interjudeţean de Teoria muzicii "George Holca"!

Teoria muzicii ca matematică a artei - Liceul de Artă "Ştefan Luchian" găzduieşte Concursul interjudeţean de Teoria muzicii "George Holca"!

"Muzica este stenografia emoţiei", spunea Lev Tolstoi. De fapt, nu există o definiţie a muzicii, fiecare o defineşte prin prisma propriei sensibilităţi şi a modului de receptare, fiindcă muzica, dintre toate artele, reflectă cu cea mai mare acurateţe profunzimile sufletului omenesc, cu toate nuanţele lui tulburătoare.

Dar pentru a înţelege muzica, dincolo de sunetele care se emit cand se interpretează o piesă, este nevoie de un sistem prin care sunt notate ideile şi sunt reproduse muzical. Este nevoie de Teoria muzicii.

Lecțiile de Teorie muzicală se adresează celor interesați de aprofundarea cunosțințelor muzicale, din curriculum: dicteu, solfegiu, compoziție sau elemente teoretice. Deşi pare copleşitoare şi greu de parcurs, odată ce te acomodezi cu disciplina impusă de Teorie, universul muzicii devine fascinant.

În perioada 19 - 21 aprilie 2018, Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani găzduieşte Concursul interjudeţean de Teoria muzicii „George Holca”, aflat la ediţia a IX-a.

Sunt înscrişi în concurs 156 de elevi, provenind de la Licee şi Colegii de Artă din Bacău, Iaşi, Piatra-Neamţ, Slobozia, Suceava şi Botoşani.
 
Aceştia sunt însoţiţi de profesorii îndrumători: Irina Negrea, Elena Boambă, Dana-Nicoleta Ciocan, Gheorghe Dumitru (Colegiul Naţional de Artă „George Apostu”, Bacău), Nicoleta-Camelia Amariţei, Livia-Gabriela Ion, Lucian Cheran (Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi), Cristina-Ioana Ciobanu, Ionel Ceobanu (Liceul de Artă „Victor Brauner”, Piatra-Neamţ), Iulia Buraciuc, Florin Griga, Iosif Pamparău, Doina Chişcă (Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu”, Suceava), Andreia-Luiza Grigoropo (Liceul de Artă „Ionel Perlea”, Slobozia), Gliselda Alexoaiei, Anamaria Bonceag, Isabela Ojog, Cătălina Şobachi, Oana-Maria Vasilache (Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, Botoşani).

Preşedintele Comisiei de evaluare este distinsa doamnă conferenţiar universitar doctor Loredana Iaţeşen, de la Universitatea de Arte „George Enescu”, Iaşi, iar membrii Comisiei sunt profesor Griga Florin, de la Colegiul Naţional de Artă „Ciprian Porumbescu”, Suceava, profesoarele Cătălina Șobachi și Oana-Maria Vasilache, de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

Coordonatorul proiectului, profesor Oana-Maria Vasilache, afirmă că „muzica este, prin natura sa, o activitate spirituală, adresată sufletului, însă ea se bazează pe o serie de date ale ştiinţelor exacte, care explică şi condiţionează fenomenul artistic. De aceea, înaintea înţelegerii oricărui principiu teoretic muzical, în vederea oricărei interpretări de excepţie, se cer cunoscute noţiuni şi date esenţiale de ordin ştiinţific- acustic şi chiar matematic, privind substanţa sonoră, care fac parte integrantă din teoria muzicii.”

Remarcă şi apreciază, de asemenea, implicarea deosebită a tuturor colegilor, cadre didactice de la specialitatea muzică, dar şi de la arte plastice şi cultură generală, precum şi a serviciului Secretariat, a departamentului Contabilitate, şi a personalului auxiliar în organizarea şi desfăşurarea acestui eveniment care marchează o treaptă în devenirea şi în istoria liceului de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani.

Programul Concursului poate fi accesat AICI
 

(Mihaela Arhip, responsabil Comisia pentru promovarea imaginii Liceului de Artă "Ştefan Luchian", Botoşani)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Exercițiu cu forțe și mijloace în teren al pompierilor ISU în municipiile Botoșani, Dorohoi Săveni! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
121

În același timp, au fost cuprinse de flăcări o stație de transfer deșeuri din municipiul Dorohoi și o vulcanizare din orașul Săveni.Acesta a fost scenariul unui exercițiu cu forțe ...

Acțiune de prevenție a polițiștilor în stațiile CFR Botoșani și Leorda, au discutat și cu călătorii din trenuri! (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
87

În cadrul activităților desfășurate au fost transmise recomadări cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte cetățenii pentru a nu deveni victime ale faptelor antisoc...

„Satul meu în cărți și ie”, activitate dintr-un proiect care a reunit școli din județul Botoșani și Republica Moldova (Foto)

Joi, 25 Aprilie 2024
258

Școala Gimnazială Nr. 1 Albești, Școala Gimnazială Nr. 1 Sulița și Gimnaziul Step-Soci, raionul Orhei din Republica Moldova au desfășurat o nouă activitate în cadrul proiectului transf...