Cursuri de măiestrie interpretativă cu Horia Maxim și Mihaela Anica, la Liceul de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani!

Platon afirma că "Muzica este arta cu materialul cel mai imaterial". Tot imaterial, sufletul ucenicului în Muzică se modelează după tiparul unui Maestru. Unii se pierd pe drum, alÅ£ii ajung să îÅŸi depăşească Maestrul, a cărui menire este să îl facă pe discipol să simtă că fără iubire, fără adevăr ÅŸi lumină, viaÅ£a este lipsită de sens ÅŸi de roade, să îl ajute să găsească acel ceva vast ÅŸi infinit din interiorul lui, care apropie pe om de Dumnezeu.

De aceea, în perioada 15-18 februarie 2017, 25 de elevi din BotoÅŸani ÅŸi Suceava au participat la ediÈ›ia a III-a a Cursului de măiestrie interpretativă – pian ÅŸi flaut – susÅ£inut la Liceul de Artă "Åžtefan Luchian" BotoÅŸani, de doi soliÅŸti de valoare.

Horia Maxim – pianist de origine româna ÅŸi profesor la Universitatea NaÅ£ionala de Muzică din BucureÅŸti. Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianiÅŸti ai generaÅ£iei sale, Horia Maxim abordeaza un repertoriu vast, atât ca solist concertist – colaborator al majorităţii orchestrelor simfonice din România, sub bagheta unor prestigioÅŸi dirijori - cât ÅŸi ca partener al unor importanÅ£i interpreÅ£i români ÅŸi străini, în diferite ansambluri camerale. Este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinÅ£e despre talentul său artistic.

 

Mihaela Anica – muzician înzestrat cu o mobilitate artistică remarcabilă. Flautista Mihaela Anica desfăşoară – atât în Austria, Å£ara sa de adopÅ£ie, cât ÅŸi dincolo de graniÅ£ele acesteia – o bogată activitate scenică, interpretând, în numeroase recitaluri ÅŸi concerte, unele dintre cele mai valoroase lucrări din întreaga creaÅ£ie camerală ÅŸi concertantă dedicată flautului.

Cursul, aflat la cea de-a III-a ediÅ£ie,  este organizat în cadrul proiectului "Arta interpretativă în predarea flautului ÅŸi pianului", iniÅ£iat de profesorii Anamaria Andronic ÅŸi Alexandra Atudoroaie, de la Liceul de Artă "Åžtefan Luchian" BotoÅŸani, fiind coordonat ÅŸi monitorizat de profesor Beatrice-Cătălina Păpădie, director, ÅŸi profesor IonuÅ£ Manta, director adjunct.
    
Proiectul, menit să contribuie la evaluarea ÅŸi descoperirea sinelui creator, a dobândit din ce în ce mai mulÅ£i participanÅ£i, beneficiarii direcÅ£i fiind elevii participanÅ£i ÅŸi, implicit, profesorii acestora, care vor asista la orele susÅ£inute de maeÅŸtrii invitaÅ£i la proiect.

Åži care vor redefini orele de curs, fiindcă muzica nu este doar arta de a exprima sentimente ÅŸi idei cu ajutorul sunetelor combinate într-o manieră specifică, ci este, aÅŸa cum afirma Emil Cioran, "timp sonor".

(Mihaela Arhip, Comisia de promovare a imaginii Liceului de Artă "Ştefan Luchian" Botoşani)
 





 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Pericol public depistat pe o stradă din Botoșani, polițiștii l-au dus la spital!

astăzi, 11:49

La data de 26 aprilie 2025, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control, pe strada Marchian, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un bărbat, de 57 de ani, din aceeaș...

Trei elevi din Botoșani, premiați la Olimpiada Națională de Limba Franceză!

astăzi, 11:44

Trei adolescenÈ›i din BotoÈ™ani, elevi la un prestigios colegiu din municipiu, au fost premiaÈ›i la etapa naÈ›ională a Olimpiadei de Limba Franceză. Concursul s-a desfășurat la PloieÈ™ti, în...

Meciuri tari în prima etapă a Campionatului Național de Baseball, Botoșani rămâne în cărți pentru calificarea în Play-Off! (Foto)

astăzi, 11:30

Plecând din postura de favoriÈ›i, mai ales cu Eduard Pîrvu ca aruncător principal, botoșănenii au avut parte de o surpriză: după achiziÈ›ia de noi jucători, unii dintre ei fiind antr...