Școli din județ fără apă curentă potabilă și fără autorizație sanitară, dar pe scenariu „verde”

Școli din județ fără apă curentă potabilă și fără autorizație sanitară, dar pe scenariu „verde”

Cele 12 unități de învățământ din județul Botoșani care nu sunt racordate la rețeaua de alimentare apă, vor aplica scenariul „verde”, în ciuda lipsei de apă potabilă și, prin urmare, a autorizației sanitare. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a avizat favorabil, joi, opțiunile conducerilor acestora pentru modalitatea de derulare a cursurilor față în față.

Autoritățile au explicat că problema lipsei apei este una veche și că, așa cum, în anii anteriori, s-au făcut rezerve de apă la nivelul fiecărei unități, și în acest an se va lua aceeași măsură.

„Propunerea de scenariu a venit din partea consiliului de administrație al fiecărei unități de învățământ. Nu de anul acesta nu au apă, la nivelul UAT-ului respectiv, pur și simplu nu există o sursă de apă. La nivelul unității de învățământ, se fac acele rezerve de apă pentru a asigura măsuri de igienă, la fel s-a făcut și anul trecut, la fel s-a făcut și acum zece ani probabil. Iar propunerea consiliului de administrație a fost ca acolo să se meargă pe scenariu „verde”, desigur cu respectarea măsurilor de igienă și de prevenire a riscului de infectare”, a declarat Gabriel Hârtie, inspectorul școlar general al IȘJ Botoșani.

În cele 26 de unități de învățământ din Botoșani care vor aplica scenariul „galben”, sunt înmatriculați circa 17.000 de elevi. În cele 12 unități care se vor plia după scenariul „verde”, deși nu beneficiază de apă curentă, învață peste 6.000 de copii, potrivit datelor centralizate de IȘJ.

Șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) a menționat că școlile în cauză vor obține autorizație atunci când factorii decidenți de la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale în parte vor realiza conectarea la rețeaua de apă și canalizare a localităților și, implicit, a clădirilor.

„În ceea ce privește autorizațiile sanitare, sunt acele școli care, de ani de zile, din cauza faptului că dețin apă potabilă... Nu-i nimic nou. Astea trebuiau făcute la nivelul UAT-ului, ca să poată obține aceste autorizații”, a spus Monica Adăscăliței, directorul executiv al DSP Botoșani.

Autoritățile au anunțat că vor face publică lista acestor unități, însă promisiunea nu s-a înfăptuit până la acestă oră, iar cei doi oficiali citați nu au putut fi contactați până la publicarea prezentei pentru a transmite datele. Vom reveni pe acest subiect în cel mai scurt timp posibil.

(în curs de actualizare)

 

Spune-ne opinia ta