În plină eră a procupărilor, la nivel mondial, pentru protejarea mediului și găsirea de soluții sustenabile pentru salvarea Planetei, o școală gimnazială din Botoșani face performanță și în ceea ce privește ecologia.
Este vorba despre Școala Gimnazială nr. 6 „Grigore Antipa“ din municipiul Botoșani, certificată la nivel internațional ca eco-școală și pe deasupra are numeroase distincții la nivel național și european.
Tocmai datorită activității susținute în domeniul ecologiei, profesorii spun că au reușit să schimbe mentalitățile și obiceiurile elevilor și părinților din punct de vedere al protejării naturii și al unei vieți sănătoase.
În momentul de față, Școala nr. 6 este singura școală verde din județ, derulând un proiect de 11 milioane de lei, pentru reabilitare și programe ecologice.
Peste 16 ani de educație ecologică pentru generații întregi de elevi
Proiectul eco-școala pentru protecția mediului și certificarea școlilor care-l implementează este coordonat la nivel internațional de Fundația de Educație pentru Mediul Înconjurător fiind susținut de Uniunea Europeană, UNESCO și UNEP.
Proiectul reunește 81 de organizații din 68 de țări. În România sunt active 271 de eco-școli din 6923 de unități de învățământ acreditate și autorizate la nivel național, potrivit Adevărul.
Iar una dintre eco-școlile cu tradiție și numeroase distincții la nivel național în materie de ecologie este Școala nr. 6 din Botoșani. A primit titulatura de eco-școală în 2008, iar de atunci este implicată permanent în proiecte și acțiuni ecologice, de la alimentația sănătoasă și sustenabilă pentru Planetă și până la ecologizări sau economie la resurse.
Pe scurt, elevii sunt învățați să aibă o dietă sănătoasă și să consume cât mai multe fructe sau legume, sunt organizate frecvente acțiuni de strângere a gunoaielor, sunt învățați să recicleze obiecte vechi, să planteze flori, copaci și totodată cum să îngrijească un spațiu verde. Nu lipsesc plimbările în aer liber.
Școala este plină de „colțuri-verzi”, zone cu flori, arbuști, plantați de elevi și profesori.
„A fi eco-școală înseamnă a antrena elevii în activități cu această tematică. Vrem să formăm elevilor atitudini pro-mediu, o atitudine adecvată față de mediu și să-i determinăm să înțeleagă ce impact au toate aceste obiceiuri de consum asupra capacității naturii de a ne oferi beneficii. Sunt diverse activități ce vizează alimentație sănătoasă, reducerea poluării, reciclare, colectare selectivă a deșeurilor. Am avut și parade ale costumelor eco, dar și expoziții cu obiecte confecționate din materiale eco, tocmai pentru a le arăta importanța reciclării“, precizează Livia Ungureanu, consilier educativ și profesor pentru învățământ primar la Școala nr. 6 din Botoșani.
„Este o tradiție”
Reprezentanții școlii spun că de-a lungul timpului, Școala nr. 6 a primit numeroase certificări și distincții internaționale tocmai pentru modul în care este predată, în mod practic, ecologia, dar și pentru proiectele sale de mediu.
„Școala noastră s-a înscris în anul 2008 și de atunci este evaluată din doi în doi ani. În urma acestor evaluări școala a obținut diferite distincții naționale dar și internaționale. Adică certificatul de eco-școală dar și obținerea steagului verde, simbolul internațional pentru o educație durabilă și sustenabilă. Acest steag a fost obținut de școala noastră, de șapte ori. Mai avem trofeul de eco-școală, dar și placheta de eco-școală. Este o adevărată tradiție”, spune Livia Ungureanu.
În plus, școala botoșăneană a primit o finanțare europeană de aproximativ 11,4 milioane de lei. Cu aceste fonduri, școala va fi reabilitată și eficientizată energetic, dar va avea și o componentă de digitalizare totală pe zona administrativă.