Scandal de proporții în cazul altercației dintre elevii din Dângeni: profesorii ar fi pus presiune pe copii pentru ca incidentul să fie trecut „sub preș” | Ce nereguli prezintă instituția

Acuzele în cazul celor doi elevi de clasa a VIII-a din localitatea Dângeni, județul Botoșani, care s-au luat la bătaie în sala de curs, continuă să apară. Aceștia au avut o altercație joi, 21 noiembrie a.c., fiind despărțiți de către dirigintele clasei și profesorul de educație fizică al școlii, iar un coleg a filmat incidentul, cu telefonul mobil, imaginile ajungând în spațiul public.

Imediat după mediatizarea incidentului, directorul Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Dângeni a afirmat că organele competente și instituțiile abilitate în acest sens au fost înștiințate și că, drept măsură de prevenire, a fost convocat consiliul clasei și s-a ținut o ședință cu părinții, ulterior fiind adoptată sancțiunea cu scăderea notei la purtare la 7, față de ambii elevi implicați: un băiat în vârstă de 14, respectiv unul de 16 ani.

Inspectorul școlar general, Gabriel Hârtie, a confirmat că ancheta IȘJ a fost demarată vineri.

De cealaltă parte, primarul comunei, a cărui fiică este colegă de clasă cu elevii cercetați disciplinar, susține că nu a fost convocat nici un consiliu al clasei și nici nu s-a ținut vreo ședință cu părinții.

„Doamna director a uitat că eu am un copil chiar în acea clasă și nu m-a convocat nimeni la acea ședința cu părinții despre care vorbește în presa și nici nu cunosc părinți care să fi participat la o asemenea ședință. Tot astăzi am aflat că acest copil a mai agresat violent și alți colegi din clasă, în urmă cu ceva timp. După câte am observat, nu cunoaște nici legea doamna director! Astăzi, când am întrebat-o despre incident, mi-a răspuns pe un ton obraznic, întrebându-mă ce competențe are primarul și mi-a recomandat sa-mi văd de treabă. Drept urmare, am invitat-o să citească legea 272 din 2004, art.52, pentu a înțelege gravitatea unor astfel de incidente și ceea ce un director de școală trebuie să facă. Că nu cunoașteți legea, înțeleg, doar nu ați fost nevoită să învățați pentru a da examen, ci ați fost numită. Să fii impertinentă și obraznică și să minți continuu, nu cred că face cinste nici macar statutului de simplu profesor, nu mai vorbim de calitatea de director!”, a declarat Cătălin Rotundu, primarul comunei Dângeni.

Șeful clasei, Ș., în vârstă de 13 ani, ar fi fost pus să semneze un proces verbal, vineri, despre care, însă, acesta nu avea cunoștințe minime. Elevul, în vârstă de 13 ani, infirmă spusele directorului, cu referire la organizarea unei ședințe cu părinții sau a unei ședințe de consiliu al clasei. Nici președintele desemnat al comitetului de părinți nu cunoaște nimic despre vreo ședință întrunită, după cum afirma directorul.

La polul opus, directorul școlii a precizat că incidentul este unul izolat și că a acționat în conformitate cu Regulamentul intern.

„Referitor la incidentul neplăcut prezentat în mass-media, petrecut în școală, înaintea începerii orelor de curs, țin să precizez că este un eveniment izolat, care nu reprezintă imaginea tuturor elevilor din unitatea școlară. În gestionarea conflictului am urmat prevederile Regulamentului Școlar, am sesizat cu promptitudine instituțiile abilitate. Gestionarea emoțiilor copiilor noștri ar trebui să ne preocupe mai mult pentru a evita astfel de situații! Ne dezicem de orice formă de violență!”, a declarat Alina Achițenei, directorul unității de învățământ.

Însă scandalul este departe de a fi rezolvat. Edilul susține că profesorii ar fi pus presiune pe elevi, amenințându-i că vor avea dosare penale sau vor fi marginalizați, dacă informații despre incident ar fi ajuns în exteriorul școlii. Aceeași situație este relatată și de către fiica acestuia, colegă a copiilor implicați.

„Situația din școala Dangeni este mult mai gravă decât mi-am putut imagina. Copiii nu spun părinților de frica amenințarilor unor elevi, dar și a unor profesori din Dângeni. Copiii au fost amenințați chiar cu întocmirea de dosare penale, dacă filmează sau comunică în exteriorul școlii! Am primit mesaje și poziții a unor părinți și elevi al căror conținut e incedibil. Nimeni nu a vorbit până acum de frică și nu doresc ca identitatea persoanelor implicate să fie făcută publică, dar în zilele următoare voi merge la prefect și Poliția județeană. Este incredibil în ce fel se manifestă în școală unii profesori și copii! Numai despre educație nu poate fi vorba! Voi solicita măsuri imediate de restabilire a normalității prin cooperare cu instituțiile care au pesonal psihologic specializat , Protecția Copilului și IPJ. Siguranța cetățeanului, protecția și ocrotirea familiei , dreptul și accesul liber la educație sunt garantate prin Constituție și chiar este necesar să acționăm solidar pentru respectarea legilor. Nu trebuie să stăm cu frică in casă, pe stradă sau în orice instituție publică!”, declamă Cătălin Rotundu.

Potrivit unor discuții pe care elevii le-au avut pe un grup destinat discuțiilor școlare, pe Messenger, bătaia era anunțată de miercuri seară, totul pornind de la o discuție în contradictoriu. Conform unui mesaj pe care una dintre elevele de clasa a VIII-a l-a scris, totul trebuia să fie dat uitării, ulterior, pentru ca exteriorul să nu afle, ceea ce ar explica gestul băiatului care a filmat incidentul, de a șterge videoclipul la câteva ore de la postarea sa pe Facebook.

„Se întâmplă de ani de zile, dar nu se vrea să se știe acest lucru, totul se trece sub tăcere”, spune un părinte.

Totodată, cu toate că este vorba despre copii cu nevoi speciale, niciun cadru didactic din Școala Nr.1 din Dângeni nu a fost instruit în acest sens. Nu mai puțin de șapte directori au fost numiți la conducerea instituției, în ultimii șapte ani, niciunul dintre aceștia, precum Alina Achițenei, nefiind titular, ci ocupând postul prin delegare, fără a promova un concurs.

Amintim că Poliția a demarat cercetări in rem, într-un dosar penal deschis sub aspectul comiterii infracțiunii de „lovire sau alte violențe”.