Profesorul din Botoșani care "unește inimi": Ce-mi doresc din tot sufletul este să fim mai buni!

Profesorul din Botoșani care "unește inimi": Ce-mi doresc din tot sufletul este să fim mai buni!

Este din 2014 profesor de religie la școala din Rădăuți-Prut, dar activitatea sa pusă la picioarele Maicii Domnului a depășit atât granițele țării, cât și granițele relației formale profesor-elevi cărora le este atât prieten cât și dascăl sincer. Prof. Vasile Postolachi este inițiatorul proiectului "Cartea unește inimi" mediatizat mai ales în urma unei excursii organizată în anul Centenar.

Cunoscut drept profesorul care a făcut credit pentru a duce într-o excursie de Centenar un grup de copii cu posibilități materiale limitate din România, Moldova și Ucraina, Vasile Postolachi  predă religie ortodoxă la Școala Gimnazială Nr. 1 din Rădăuți-Prut, județul Botoșani.

Acolo învață copii din „trei sate de pe malul Prutului din păcate îmbătrânite, cu mulți tineri plecați în afară”: Miorcani, Rădăuți-Prut și Rediu.

Dragostea de Basarabia

Profesorul este născut tot pe malul Prutului, în Bajura, și are de mic o mare afecțiune pentru românii de peste Prut.

„Când eram copil mergeam cu vacile la păscut, ca orice alt copil din acele vremuri, și stăteam de vorbă cu copiii de peste Prut. Practic, atunci s-a născut dragostea de Basarabia”, a evocat Vasile Postolachi.

„Atunci s-a născut această dragoste, nu știam pe atunci adevărul istoric, știam doar că vorbesc cu un copil din altă țară, dar în aceeași limbă. Am crescut, am ajuns profesor și această dragoste a crescut odată cu mine”.

„Aceste lucruri au făcut ca atunci când am ajuns profesor să doresc să fac un proiect comun cu cei din Republica Moldova”, a spus profesorul motivând inițiativa „Cartea unește inimi”.

Anul satului românesc, o continuare bună a Anului Centenar

Profesorul de religie a spus că proiectul „Cartea care unește inimi”, este legat providențial de tematicile omagiale propuse de Patriarhia Română în ultimii doi ani.

2018 a fost proclamat în Patriarhia Română drept An omagial al unității de credință și de neam, iar 2019, An omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari).

„Acest An al satului românesc mi se pare o bună prelungire a Anului Centenar”, a subliniat dascălul.

„Celor care nu au reușit să fie patrioți în Anul Centenarului, Dumnezeu le oferă șansa să fie patrioți în Anul satului românesc. Și nu doar acum, ci întotdeauna. Ar trebui să ne iubim țara, tradițiile, părinții, tot ce am moștenit de la bunicii și străbunicii noștri”.

Am mers în prima școală găsită peste Prut

„Cum am ajuns profesor în Rădăuți-Prut, în 2014, la două-trei zile după ce s-a dat voie să trecem peste Prut doar cu buletinul, am mers la prima școală pe care am găsit-o acolo”.

„Am nimerit la Liceul Teoretic Lipcani. Am găsit niște oameni extraordinari, și profesori și elevi, și m-am simțit ca acasă. Cu ei am pus bazele proiectului Cartea unește inimi”, își amintește Vasile Postolachi.

Proiectul a vizat trei obiective principale:

Donații de cărți pentru bibliotecile școlilor din Ucraina (Nordul Bucovinei) și Republica Moldova;
Organizarea unei excursii comune cu elevi din Bucovina, Basarabia și România în Anul Centenarului;
Revista „Cartea unește inimi”.

„Nu trebuie să ne rezumăm patriotismul doar la cuvinte, sunt oameni care au nevoie și de faptele noastre”, a spus profesorul mărturisind că a pus „la picioarele Maicii Domnului” acest proiect și a simțit mereu ajutorul Ei.

„Acolo unde oamenii au spus că nu se poate, Ea a șoptit: "Lasă că se poate. Mergeți înainte", chiar și în situațiile care păreau imposibile”.

Vasile Postolachi a subliniat că proiectul „Cartea unește inimi” a solidarizat oameni din mai multe zone ale țării, dar și din diaspora. El a amintit de donația de carte făcută de Parohia românească din San Sebastian, Spania.

Proiectul are și un alt scop, educativ, a precizat dascălul, acela de a fi mai buni.

„Cu siguranță copiii vor uita din chestiunile teoretice, însă trebuie să lucrăm la educația morală, la a fi mai buni”.

„Omul care dăruiește bucurie în dar primește”

Profesorul a precizat că elevii săi sunt foarte receptivi în ceea ce privește faptele de caritate bazându-se pe colaborarea lor la un alt proiect intitulat „Omul care dăruiește bucurie în dar primește” și derulat în cadrul Săptămânii Altfel.

În perioada 18-19 aprilie 2019, elevii din Rediu, Rădăuți-Prut și Miorcani, susținuți de părinți, au făcut o colectă și au mers împreună cu profesorul lor de religie cu daruri de Paști la familiile sărace din comună. Proiectul „Omul care dăruiește bucurie în dar primește” s-a desfășurat în cadrul „Săptămânii Altfel”.

Pe data de 22 aprilie 2019 s-au alăturat campaniei și elevii Liceului Teoretic Lipcani. Însoțiți de profesorii lor și de Postolachi Vasile au vizitat familiile nevoiașe din Lipcani, împărțind daruri și oferind mângâiere celor încercați de necazuri.

„A ajuta pe cineva nu înseamnă să scoți o sută, o mie de euro și să dai"

Copiii implicați în proiecte caritabile, atât cei din Rediu, Rădăuți-Prut și Miorcani, cât și cei din orașul Lipcani, Republica Moldova, nu sunt tocmai înstăriți, a spus profesorul, însă entuziasmul și dăruirea lor sunt remarcabile.

„A ajuta pe cineva nu înseamnă să scoți o sută, o mie de euro și să dai. Nu. Trebuie să învățăm că faptele nu se rezumă doar la material. Desigur, nu poți merge doar cu vorbe la un om care nu are ce să mănânce, dar sunt cazuri unde vezi pe un om că suferă, că plânge și poți să-l mângâi, poți să-i spui un cuvânt care să-l încurajeze și să meargă mai departe”.

„Asta îmi doresc de la copii. Sunt conștient că ceea ce le predau la religie se uită. Rămân câteva idei, sper. Dar ceea ce-mi doresc din tot sufletul este să fim mai buni”, a mărturisit Vasile Postolachi.

„Vreau ca acești copii să vadă realitatea, că sunt oameni care au nevoie de ajutorul nostru, și să înțeleagă că atunci când tu dăruiești și Dumnezeu îți dăruiește”, a adăugat profesorul de religie. 

Interviul complet pe basilica.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Îngeri din era covidiană”, expoziția care transpune în culoare dramele oamenilor din pandemie

astăzi, 09:29
25

Liviu Șoptelea, un renumit pictor botoşănean,  a organizat una dintre cele mai inedite şi autentice expoziţii de artă plastică din această perioadă. Mai precis, acesta şi-a expus trăir...

Minus 18,4 grade Celsius în această dimineață la Botoșani

astăzi, 08:47
369

Staţia Meteo din municipiul Botoşani a înregistrat, marţi dimineaţă, o temperatură negativă record pentru această iarnă, de minus 18,4 grade Celsius, a declarat, pentru Agerpres, meteor...

Poli Iași - FC Botoșani 0-1! Victorie importantă în Derby!

Luni, 18 Ianuarie 2021
442

FC Botoșani a plecat cu toate cele trei puncte din Copou, după un meci în care a dominat. FC Botoșani câștigă doar doar trei puncte din duelurile cu FC Argeș și Poli Iași, în...