O botoșăneancă va reprezenta România la un concurs internațional de limbă latină!

O elevă de la Colegiul Național "A.T. Laurian" face parte din lotul național, în cadrul Concursului  Internațional "Certamen Ovidianum Sulmonese", o olimpiadă a iubitorilor de latină. 

O botoșăneancă va reprezenta România la un concurs internațional de limbă latină!

Prof. Coca Dorica, alături de eleva Maria Pînzaru

Maria Pînzaru (clasa a X-a) a avut de depășit o probă de baraj dificilă, constând în traducerea și comentarea în limba latină a unui fragment ce aparține celebrului poet roman Ovidius. Urmează ca cei 6 copii nominalizați din întreaga țară să reprezinte România la Sulmona, în Italia.

Concursul a avut loc la Constanța, în perioada 25-27 mai, și a ajuns, în acest an, la cea de a XXV-a ediție. Organizatorul principal a fost Inspectoratul Școlar Județean Constanța și au fost admiși 26 de elevi din mai toate județele. Competiția este dedicată elevilor de liceu, fiind axată pe literatura ovidiană și pe interpretarea acesteia. 

„În loc să mă relaxez, de cele mai multe ori îmi petreceam după-amiaza la școală, cu doamna profesoară și cu ceilalți elevi și lucram. Nu am avut foarte mult timp la dispoziție, dar a fost suficient. Eram lângă doamna profesoară când s-au citit, in ordine crescătoare, cei 6 care vor reprezenta România la Sulmona. După ce au fost anunțați trei dintre ei, mi-am auzit numele. Am rămas șocată, pentru că nu m-am așteptat niciun moment și am început să plâng de fericire împreună cu doamna profesoară. Mă simt specială, deoarece, spre deosebire de alți adolescenți de vârsta mea, învăț o limbă clasică, ceea ce nu este deloc ușor”, a explicat Maria Pînzaru.

Îndrumătorul Mariei a fost prof. dr. Coca Dorica, coordonatorul Trupei de Teatru Antic „Katharsis" din Botoșani, care a făcut parte nu doar o dată din comisia națională de stabilire a metodologiei olimpiadelor de limbi clasice. Lotul național este reprezentat de botoșăneancă, un elev din București, unul din Satu Mare și alți trei elevi din Bacău.

Pe lângă rezultatul admirabil al elevei, prezența Botoșanilor la Constanța a însemnat și premiul al treilea la Olimpiada Națională „Certamen Ovidianum Ponticum, obținut de Iustina Pavel, și Premiul Special al competiției, câștigat de Marina Buduruță. Ambele sunt elevele Colegiului Laurian, iar cea dintâi a primit și un premiu de fidelitate, proaspăta absolventă participând la acest concurs în fiecare an de liceu. (Roxana Aiacoboaei)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Alt sondaj, aceeași realitate: românii sunt doctori din născare

Joi, 20 Februarie 2020
310

Dacă au anumite simptome medicale, 7 români din 10 (69%) caută pe internet informaţii despre ce boală ar putea indica acestea.În urma căutărilor, 48% au declarat că s-au dus la...

ANOFM se pregătește să înjumătățească documentele cerute patronilor pentru subvenții la angajare!

Joi, 20 Februarie 2020
351

Noul șef al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), a anunțat astăzi în cadrul unei conferinței organizate de wall-street.ro, că în cel mai scurt timp se va &i...

LOTO: numerele extrase joi, 20 februarie 2020

Joi, 20 Februarie 2020
388

Joi, au avut loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.Iată numerele extrase joi, 20 februarie 2020Loto 6/49: 28, 6, 12, 16, 34, 31Loto 5/40: 4, 31, ...