O botoșăneancă va reprezenta România la un concurs internațional de limbă latină!

O elevă de la Colegiul Național "A.T. Laurian" face parte din lotul național, în cadrul Concursului  Internațional "Certamen Ovidianum Sulmonese", o olimpiadă a iubitorilor de latină. 

O botoșăneancă va reprezenta România la un concurs internațional de limbă latină!

Prof. Coca Dorica, alături de eleva Maria Pînzaru

Maria Pînzaru (clasa a X-a) a avut de depășit o probă de baraj dificilă, constând în traducerea și comentarea în limba latină a unui fragment ce aparține celebrului poet roman Ovidius. Urmează ca cei 6 copii nominalizați din întreaga țară să reprezinte România la Sulmona, în Italia.

Concursul a avut loc la Constanța, în perioada 25-27 mai, și a ajuns, în acest an, la cea de a XXV-a ediție. Organizatorul principal a fost Inspectoratul Școlar Județean Constanța și au fost admiși 26 de elevi din mai toate județele. Competiția este dedicată elevilor de liceu, fiind axată pe literatura ovidiană și pe interpretarea acesteia. 

„În loc să mă relaxez, de cele mai multe ori îmi petreceam după-amiaza la școală, cu doamna profesoară și cu ceilalți elevi și lucram. Nu am avut foarte mult timp la dispoziție, dar a fost suficient. Eram lângă doamna profesoară când s-au citit, in ordine crescătoare, cei 6 care vor reprezenta România la Sulmona. După ce au fost anunțați trei dintre ei, mi-am auzit numele. Am rămas șocată, pentru că nu m-am așteptat niciun moment și am început să plâng de fericire împreună cu doamna profesoară. Mă simt specială, deoarece, spre deosebire de alți adolescenți de vârsta mea, învăț o limbă clasică, ceea ce nu este deloc ușor”, a explicat Maria Pînzaru.

Îndrumătorul Mariei a fost prof. dr. Coca Dorica, coordonatorul Trupei de Teatru Antic „Katharsis" din Botoșani, care a făcut parte nu doar o dată din comisia națională de stabilire a metodologiei olimpiadelor de limbi clasice. Lotul național este reprezentat de botoșăneancă, un elev din București, unul din Satu Mare și alți trei elevi din Bacău.

Pe lângă rezultatul admirabil al elevei, prezența Botoșanilor la Constanța a însemnat și premiul al treilea la Olimpiada Națională „Certamen Ovidianum Ponticum, obținut de Iustina Pavel, și Premiul Special al competiției, câștigat de Marina Buduruță. Ambele sunt elevele Colegiului Laurian, iar cea dintâi a primit și un premiu de fidelitate, proaspăta absolventă participând la acest concurs în fiecare an de liceu. (Roxana Aiacoboaei)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

ANM: Două zile de vreme rea în toată țara

Joi, 29 Octombrie 2020
534

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o informare meteo de vreme rea, valabilă pentru întreaga țară, timp de două zile.Avertizarea intră în vigoare vineri,...

Peste 60 de amenzi aplicate ieri pentru încălcări ale măsurilor anti-COVID

Joi, 29 Octombrie 2020
136

Miercuri, sub autoritatea Instituției Prefectului, au fost desfășurate noi acțiuni de verificare, în sistem integrat, cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării d...

FOTO: Razii în opt stații de cale ferată din Botoșani, amenzi împărțite de polițiști

Joi, 29 Octombrie 2020
178

Miercuri, 28 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani, sub coordonarea Direcției de Poliție Transporturi, au acționat pentru creșterea gradului...