Copiii creativi din șapte sate se iau la întrecere. Micuții din două școli botoșănene vor fi actorii propriilor piese

Copiii creativi din șapte sate se iau la întrecere. Micuții din două școli botoșănene vor fi actorii propriilor piese

 

Șapte școli din șapte sate ale României se întrec în a valorifica potențialul cultural local, prin crearea și punerea în scenă a unor scurte piese de teatru. Printre acestea, se numără și unitățile de învățământ din localitățile botoșănene Cucorăni și Stâncești.

Pe parcursul a șapte întâlniri saptămânale, care au loc în perioada martie-iunie 2020, cei 120 de copii din cele șapte școli participante, îndrumați de profesori coordonatori, vor îndeplini toate rolurile implicate în crearea unei pelicule: de la găsirea ideii pe care o vor transpune într-o piesă/scenetă, compunerea textului dramatic, asumarea diferitelor roluri, atât în în piesă și, dar organizatorice, precum construirea costumelor și a decorurilor/recuzitei, regizarea piesei și până la organizarea spectacolului final, la care vor invita întreaga comunitate locală.

Ideea este o concretizare a proiectul coordonat de Asociația „Lume Bună” și co-finanțat de AFCN, implementat prin Cluburile Activ CELS. Protagonistele sunt satele Cucorani și Stăncești, din județul Botoșani), Șinca Veche din județul Brașov, Liebling din județul Timiș, Corlățel din județul Mehedinți, Drajna din județul Prahova și Piscu din județul Galați, în cadrul proiectului de educație non-formală Scena Creativ la Sat.

„Acest eveniment are deja tradiție fiind mult așteptat în satele ale căror școli înscrise în Club Activ CELS, participă de câțiva ani în proiectele noastre”, transmit reprezentanții ONG-ului.

„În contextul pandemiei cu noul Coronavirus, credem că putem traversa mai ușor această perioadă dificilă în care fizic nu ne putem apropia, dacă ramânem activi și conectați la nivel sufletesc și intelectual prin preocupări comune, educative. Chiar dacă școlile sunt închise, avem soluția pentru a continua: copiii-dramaturgi vor lucra de acasă la texte (preț de trei ateliere) și se vor consulta între ei și cu profesorii la telefon/whatsapp sau prin email. După Paște, la prima întâlnire a grupurilor vor finaliza împreună textele și vor trece la punerea în scenă”, explică reprezentanții Asociației „Lume Bună”.

Încurajați fiind și de actorul Cuzin Toma, un colaborator vechi al proiectului și cunoscut publicului larg mai ales pentru rolul Firicel din serialul „Las Fierbinți”, copiii au toate șansele să producă piese cu adevarat memorabile, susține asociația.

Cuzin este un om foarte implicat în tot ceea ce face, un om care a pornit dintr-un sat din Gorj, a experimentat multe meserii și a urmat 2 facultăți până a ajuns pe marile scene și ecrane. Aceasta pentru că a înțeles de mult care sunt principalele ingrediente ale reușitei pe care, cu toată simpatia, le transmite și copiilor care participă la Scena Creativ la Sat. Curiozitatea este combustibilul care alimentează motorașele a sute de copii. Pune în mișcare rotițe din minte și din suflet. Din perseverența și înțelegerea faptului că din greșeli înveți, că nu trebuie să-ți fie frică de ele, ba din contră, se nasc idei mărețe și ies lucruri frumoase”, consideră inițiatorii proiectului.

Continuitatea este un element definitoriu al proiectelor noastre gândite pe termen lung. Faptul că un proiect se întinde pe mai multe săptămâni, combinat cu faptul că multe cluburi funcționează deja de câțiva ani la rând, duce la rezultate remarcabile, mai spun sursele citate.

„Ne dorim ca în acest proiect copiii să învețe, practicând, o sumedenie de noțiuni noi, să fie inventivi, creativi și responsabili asumându-și sarcini precise și rezolvând o serie de probleme care, inerent, apar pe parcurs. În plus, vor persevera în parcurgerea mai multor etape, pentru ca, la sfârșit, să aibă bucuria și împlinirea că au reușit să ducă la capăt, împreună, un lucru important. Suntem convinși că, așa cum s-a întâmplat și în proiectele noastre anterioare, în urma Scenei Creativ la Sat își vor dezvolta și spiritul de echipă, abilitățile de comunicare și vor avea mai multă încredere în forțele proprii. De asemenea, prin valorificarea specificului cultural și a tradițiilor locale în aceste piese de teatru, vor deveni conștienți și mândri de apartenența lor”, spune Larisa Popescu, președintele Asociației „Lume Bună”.

Profesorii coordonatori din proiectul Scena Creativ la Sat sunt: Valentina Papp – Liebling (Timiș), Silvia Răveanu - Corlățel (Mehedinți), Ana Maria Petrea - Piscu (Galați), Elena - Spiridon - Șinca Veche (Brașov), Loredana Tudorache - Stăncești (Botoșani), Cristina Hriscu - Cucorani (Botoșani) și Anda Tatarciuc - Drajna (Prahova).

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Flutur, mesaj emoționant către botoșăneni, în contextul epidemiei. „Nu va fi lipsit de suferințe acest parcurs, dar vom ieși întăriți”

astăzi, 19:17
44

Primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur, a transmis un mesaj emoționant către botoșăneni, pentru a-i încuraja să respecte măsurile de precauție impuse în contextul...

Botoșănean dispărut fără urmă de câteva zile

astăzi, 19:03
74

Un bărbat în vârstă de 61 de ani, din satul Ghireni, comuna Coțușca, a fost dat dispărut de familie, după ce nu a mai revenit la domiciliu. Polițiștii au fost anunțați de dispari...

Suceava: 181 cadre medicale cu COVID-19, dintre care 43 de medici şi 70 de asistente

astăzi, 19:00
71

Un număr de 181 de cadre medicale din judeţ infectate cu noul coronavirus au fost raportate, luni, Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), ceea ce reprezintă peste 60% din numărul to...