Vă mai plângeți că nu găsiți salariați? Zeci de deficiențe constatate de ITM! În octombrie, 5 persoane au suferit accidente de muncă la Botoșani!

Vă mai plângeți că nu găsiți salariați? Zeci de deficiențe constatate de ITM! În octombrie, 5 persoane au suferit accidente de muncă la Botoșani!

Datele furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani arată că în cursul  lunii  octombrie  2019,  la Botoșani, în domeniul Relaţii de Muncă, au fost efectuate controale la 102 angajatori, firme care au un număr de 1859 salariaţi, din care 1009 femei şi un minor.

În urma controalelor la aceste firme, au fost sanctionaţi 5 angajatori, au  fost dispuse  173  măsuri, au  fost  aplicate 7 sancţiuni contravenţionale,  din  care  2  avertismente şi 5 amenzi   în  valoare  totală de 103.000 lei pentru nerespectarea legislației muncii.

“Au  fost  depistatate  5  persoane  desfăşurând  muncă  nedeclarată, fiind  aplicate sancţiuni   contravenţionale  în  valoare  de 100.000 lei. Au mai fost aplicate sancţiuni în valoare de 3000 lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă”, a explicat, Dan Moldovanu, inspectorul şef adjunct în Sănătate şi Securitate în Muncă, din cadrul ITM Botoșani.

În  cursul  lunii  octombrie  2019,  în   cadrul  domeniului  Securitate   şi  Sănătate  în  Muncă, inspectorii de muncă au  efectuat controale  la  55 agenţi economici, fiind constatate 141 neconformităţi  şi au  fost  dispuse 146 măsuri. Au fost aplicate 143 sancţiuni contravenţionale, dintre care 142 avertismente şi o amendă în valoare de 8000 lei.

În paralel însă, în  această   lună au  fost  comunicate 6 evenimente  de  către  angajatori către ITM, toate fiind cercetate de către angajator şi avizate de către ITM: au fost înregistrate  5 persoane accidentate, în accidente de muncă soldate  cu incapacitate  temporară de muncă.

Iată și cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control: lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor.

“Valoarea totală a amenzilor aplicate de  către ITM, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate  în   Muncă  şi  Control  Relaţii  de  Muncă,  în  cursul  lunii octombrie 2019 este de 111.000  lei”, a mai adăugat explicat, Dan Moldovanu, inspectorul şef adjunct în Sănătate şi Securitate în Muncă, din cadrul ITM Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Motivul pentru care un botoșănean de 22 de ani a venit la Urgențe, a lăsat personalul medical fără replică

astăzi, 20:41
549

Protagonistul unui caz care a lăsat fără replică personalul Unității de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Jdețean, a fost al unui tânăr de 22 de ani din Botoşani.Vizibil îng...

Tânăr de 16 ani, rănit după ce a intrat cu căruța pe contrasens și a intrat în coliziune cu un autoturism. Șoferul consumase alcool

astăzi, 20:17
528

Un tânăr în vârstă de 16 ani a fost rănit, după ce a pătruns cu căruța pe contrasens, intrând în coliziune cu un autoturism condus regulamentar, luni seară, &icir...

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean, luată cu asalt: „Brusc, oamenii îşi aduc aminte de dureri mai vechi”

astăzi, 20:13
826

Peste 170 de botoşăneni au ajuns la Urgenţe în doar ultimile 24 de ore. Asta nu a însemnat, însă, că reprezentau şi urgenţe medicale.Potrivit cadrelor medicale din Unitat...