FMI cere Europei să se pregătească urgent pentru o criză economică!

Fondul Monetar Internaţional a avertizat Europa să pregătească planuri de urgenţă pentru o criză economică, pe măsură ce riscurile afectează perspectiva regiunii iar politicile monetare şi-au epuizat arsenalul, transmite Bloomberg.

„Având în vedere riscurile ridicate, planuri de urgenţă ar trebui să fie gata de pus în aplicare în cazul în care aceste riscuri se vor materializa, nu numai în contextul în care domeniul de acţiune efectivă a politicii monetare s-a diminuat”, a declarat FMI în Perspectiva Economică Regională pentru Europa. „Un răspuns fiscal sincronizat” poate fi necesar, spune fondul în raport, subliniind pericolele generate de protecţionismul comercial, de Brexitul haotic şi de către geopolitică.

 

Avertismentele vin după ce ultimele date economice au arătat că economia zonei euro dovedeşte mai multă rezistenţă decât s-a anticipat, din cauza expansiunii robuste din ţări precum Franţa. Totuşi, Germania a intrat probabil într-o recesiune tehnică în ultimul trimestru, în timp ce piaţa muncii din cea mai mare economie a continentului a început să se deterioreze. Şi acestui context ar putea să i se adauge şi mai multe probleme.

Dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în ianuarie fără un acord, producţia economică a ţării s-ar reduce cu 3,5% mai mică în doi ani, conform prognozelor FMI, iar economia UE va scădea cu 0,5% mai mică în acest scenariu.

La incertitudinea cauzată de Brexit, „slăbiciunea din comerţ şi din sectorul manufacturier s-ar putea răspândi şi în alte sectoare - în special în servicii - mai rapid şi într-o măsură mai mare decât era prevăzut”, a spus FMI. De asemenea, raportul avertizează cu privire la creşterea preţurilor activelor în mai multe ţări - inclusiv în imobiliare - determinând o mai mare vulnerabilitate a băncilor la şocuri precum scăderile abrupte ale apetitului faţă de risc şi înăsprirea condiţiilor financiare.

FMI a enumerat Germania şi Olanda printre ţările care ar trebui să cheltuiască mai mult pentru a stimula creşterea. O astfel de „extindere fiscală măsurată” poate răspândi efecte pozitive, stopând încetinirea, reducând în acelaşi timp dezechilibrele externe.

Chiar şi ţările cu deficite mari şi datorii ar trebui să ia în considerare un „ritm temporar mai lent al consolidării fiscale sau al unei extinderi temporare”, dacă se concretizează scenariile negative, potrivit fondului. Între timp, guvernele ar trebui să ia în considerare „opţiunile de gestionare a datoriei” pentru a profita de randamente ultra-mici pentru a-şi îmbunătăţi cerinţele de finanţare în anii următori.

În ciuda efectelor secundare ale politicii monetare extrem de slabe asupra preţurilor activelor, FMI recomandă băncilor centrale să-şi menţină poziţia favorabilă pentru a reduce încetinirea, screi Mediafax.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cristina Ciobănașu și fericirea de acasă: ”Nu am vrut să plec de aici fără să vă las poze cu ai mei!” (Foto)

astăzi, 13:27

E perioada vacanței și, între proiecte de televiziune, frumoasa și carismatica actriță Cristina Ciobănașu a reușit să facă și un drum acasă, la Vorona, pentru a-și vizita părinții...

Cine sunt cele 16 femei cu viață sfântă, canonizate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române!

astăzi, 12:58

Şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc marţi, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, sub preşedinţia Preafe...

Migrația inversă: Românii părăsesc Italia și se întorc în țară - „Au plecat foarte multe femei care îngrijesc bătrâni!”

astăzi, 12:04

Un număr tot mai mare de români care s-au stabilit în Italia se întorc în România, dezamăgiți de realitățile economice tot mai dificile din Peninsulă. Potrivit date...