Și angajatorii din mediul privat pot da liber salariaților pe 2 iunie!

Și angajatorii din mediul privat pot da liber salariaților pe 2 iunie!

În contextul în care Guvernul a stabilit recent că bugetarii vor sta acasă în data de 2 iunie, pentru a lega o sărbătoare legală nelucrătoare de weekend și de o altă sărbătoare legală nelucrătoare, este bine de știut că angajatorii din mediul privat pot lua, la nivel individual, o decizie asemănătoare.

Bugetarii vor sta acasă în data de 2 iunie, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate joi, pentru a lega 1 iunie (Ziua Copilului și sărbătoare legală nelucrătoare) de 3 (zi de weekend), 4 (prima zi de Rusalii și sărbătoare legală nelucrătoare) și 5 iunie (a doua zi de Rusalii și sărbătoare legală nelucrătoare).

Astfel, persoanele care lucrează în domeniul public se vor bucura de o minivacanță de cinci zile între 1 și 5 iunie 2017, adică de joi și până luni. Deși salariații din mediul privat nu sunt vizați de decizia Executivului, angajatorii acestora au posibilitatea legală de a le da liber în data de 2 iunie 2017.

Concret, informează Avocatnet.ro, fiecare angajator din mediul privat poate stabili, printr-o decizie la nivel intern, să acorde liber propriilor salariați în data de 2 iunie 2017, astfel încât aceștia să se bucure de o minivacanță între 1 și 5 iunie 2017.

Practic, pentru o asemenea situație, legislația muncii nu impune vreo procedură specială pe care angajatorii privați ar trebui să o respecte, a subliniat specialista, și nici anumite cerințe de formă pentru decizia internă. Cu toate acestea, „decizia angajatorului ar trebui să reglementeze toate aspectele și consecințele ce decurg dintr-o astfel de măsură, spre exemplu dacă și în ce condiții se va recupera această zi liberă”, a spus avocat Miruna Stănescu.

Referitor la recuperarea timpului liber acordat în data de 2 iunie 2017 în domeniul privat, angajatorii ar putea să apeleze, cel puțin teoretic, la variantele folosite de Guvern. Astfel, ziua de 2 iunie 2017 ar putea fi recuperată într-o zi de sâmbătă, cum ar fi chiar cea de după minivacanța de cinci zile (10 iunie 2017). Alternativa ar fi recuperarea treptată a celor opt ore de muncă aferente zilei de 2 iunie 2017 prin prelungirea programului zilnic de lucru. De exemplu, salariații ar putea recupera câte o oră pe zi în intervalul 6 - 15 iunie 2017.

Aici, bine de precizat este că, dacă vor acest lucru, angajatorii pot renunța la ideea de a recupera orele de muncă neprestate aferente zilei de 2 iunie 2017. Decizia aceasta este însă strict la latitudinea angajatorilor privați, din moment ce este, cel puțin teoretic, în dezavantajul lor.

Toți salariații (cu anumite excepții), indiferent că lucrează în mediul public sau în mediul privat, trebuie să primească liber de Ziua Copilului și de Rusalii, deoarece acestea sunt, potrivit Codului muncii, sărbători legale nelucrătoare, completează sursa citată.

Atenție! Angajatorii care nu dau liber salariaților în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală riscă să fie sancționați de inspectorii muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
613

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
461

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3001

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...