Românii care au asigurare de sănătate în anumite țări nu vor mai plăti contribuții și în România

Românii și străinii rezidenți în România care dețin o asigurare de sănătate în țările cu care România are încheiat acord bilateral de securitate socială nu ar mai trebui să plătească contribuția de asigurări sociale și în țară, potrivit unui proiect de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) lansat miercuri în dezbatere publică.

Românii care au asigurare de sănătate în anumite țări nu vor mai plăti contribuții și în România

   Foto: Profit.ro

Potrivit Profit.ro, ANAF propune și aprobarea modelului, conținutului și a instrucțiunilor de completare a formularului 603 - "Declarație pe propria răspundere pentru exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate".

Potrivit Codului fiscal, au calitatea de contribuabili la sistemul de asigurări sociale de sănătate cetățenii români cu domiciliul în țară și cetățenii străini și apatrizii care au solicitat și au obținut prelungirea dreptului de ședere temporară ori au domiciliul în România.

În plus, trebuie să plătească această contribuție cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și ai Confederației Elvețiene care nu dețin o asigurare încheiată pe teritoriul altui stat membru care produce efecte pe teritoriul României, care au solicitat și au obținut dreptul de a sta în România pentru o perioadă de peste 3 luni.

Totodată, au obligații și persoanele din statele membre ale UE care lucrează în România și care locuiesc în alt stat membru în care se întorc de regulă zilnic ori cel puțin o dată pe săptămână.

Trebuie să plătească contribuții și pensionarii din sistemul public de pensii care nu mai au domiciliul în România și care își stabilesc reședința pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul unui stat cu care România aplică un acord bilateral de securitate socială, care nu dețin o asigurare.

În schimb, nu au calitatea de contribuabil persoanele enumerate, care dețin o asigurare pentru boală și maternitate în sistemul de securitate socială din alt stat membru al UE, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale, încheie sursa citată.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...