Nereguli de milioane de lei în situaţiile financiare ale unei instituţii botoşănene, depistate de Curtea de Conturi

Un raport al Curţii de Conturi ce vizează activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi a Caselor Judeţene, dat publicităţii recent, indică erori şi neconcordanțe în situaţia financiară aferentă 2015 a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Botoşani.

Nereguli de milioane de lei în situaţiile financiare ale unei instituţii botoşănene, depistate de Curtea de Conturi

Diferenţe între soldurile finale şi încasările prin trezorerie, validarea și decontarea nelegală a unor reţete cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor pentru asigurații care beneficiază de pensii de până la 700 lei sau medicamente eliberate pentru același asigurat, în mod repetat în aceeași lună sunt doar câteva dintre constatările inspectorilor Camerei de Conturi Botoşani la Casa de Asigurări de Sănătate Botoşani în activitatea din anul 2015, verificată anul trecut.

Potrivit raportului, la nivelul Caselor de Asigurări de Sănătate Județene Botoşani, Covasna, Dolj şi Maramureş nu s-a înregistrat corect în evidența contabilă modul de decontare a sumelor solicitate de angajatori pentru concediile medicale suportate din FNUASS, care depășesc contribuția pentru concedii și indemnizații datorată de către aceștia, în sumă estimată la 1.067.000 lei.

De asemenea, tot la CAS Botoşani nu au fost prezentate documentele din evidența fiscală care să ateste realitatea drepturilor constatate și au existat neconcordanțe între soldurile finale și încasările prin trezorerie. În timpul auditului au fost înregistrate în evidența contabilă creanțe în sumă estimată la 2,6 milioane de lei.

Inspectorii fiscali au constatat şi faptul că nu a fost finalizat procesul de transmitere către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice a dosarelor cu titlurile executorii în care sunt individualizate contribuțiile de asigurări de sănătate pentru perioada de până la data de 1 iulie 2012 și nu au fost transmise spre urmărire creanțele aferente acestor dosare. Valoarea creanţelor a fost estimată la 7,8 milioane de lei şi se referă la CAS Botoșani, CAS Giurgiu, CAS Hunedoara şi CAS Tulcea.

13 case de asigurări, printre care şi CAS Botoşani, au validat şi decontat nelegal prescripții medicale cu compensare de 90% din prețul de referință al medicamentelor pentru asigurații care beneficiază de pensii de până la 700 lei, dar care realizează venituri și din alte surse, suma totală fiind estimată la 345.000 lei. Mai mult, tot la CAS Botoşani dar şi la alte 15 Case de Asigurări au fost decontate prescripții medicale în regim de compensare de 20%, 50%, 90% și 100% din prețul de referință al medicamentelor (respectiv de cea de veteran, persoană cu handicap, beneficiar de ajutor social, beneficiar de indemnizații de șomaj, revoluționar și altele), în valoare de 4,1 milioane lei, unor persoane care nu dețineau legal calitatea de asigurat de natura celei pentru care au beneficiat de nivelul de compensare.

În egală măsură, au fost decontate servicii medicale și prescripții medicale pentru pacienții internați în spitale în regim de spitalizare continuă, în sumă estimată la 500.000 lei, de către CAS Botoșani, București, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Harghita, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Sălaj, Sibiu, Tulcea, Vaslui, Vâlcea. În plus, au fost depistate medicamente eliberate pentru același asigurat, în mod repetat în aceeași lună, în sumă estimată la 264 mii lei la CAS Botoșani, Galați, Mehedinți, Vaslui, Vâlcea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
584

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
123

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
78

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...