ÎNDRĂZNEȘTE ȘI TU! Afacere pornită pe balcon!

Un tânăr a pus bazele unei afaceri unice în România, cultivarea de microplante şi, mai nou, flori comestibile, care sunt folosite ca plating şi decoraţiuni gastronomice de masterchefi din România, în restaurante de top din întreaga ţară.

ÎNDRĂZNEȘTE ȘI TU! Afacere pornită pe balcon!

   Foto: Agrointel.ro

A început experimentele pe balcon, în apartamentul său din Bucureşti.

În localitatea Gorgota din Prahova, Cristian Tudor, a început afacerea în urmă cu 4 ani, în timp ce lucra pentru o companie din Grecia, care producea răsaduri. S-a documentat şi a început business-ul.

„Ideea a venit în anul 2013, în perioada în care lucram pentru o companie multinaţională din Grecia, producătoare de răsaduri. Eram responsabil de două zone din ţară. Oltenia şi Moldova, vindeam răsaduri şi ofeream consultanţă clienţilor, în perioada de vegetaţie. Pentru că aveam o situaţie cu o boală nou aparută la o cultură de pepeni undeva în tară, mă documentam pe un portal al Universităţii de Agronomie din Florida şi într-un mic subsol am descoperit titlul care avea să-mi rămână întipărit în cap – „Mighty microgreens, new food generation”. Fix din acel moment am simtit că asta este, că asta vreau să fac şi am crezut din toată inima”, a declarat Cristian Tudor.

Conceptul de microplante sau „microgreens“, aşa cum sunt cunoscute de specialişti, a apărut în anii ’80 în SUA, în bucătăriile unor maeştri bucătări îndrăzneţi, dar abia după 1990 a început o producţie mai consistentă şi răspândirea acestora în restaurante din întreaga lume.

Afacerea a început-o în balconul locuinţei. Apoi, solarul părinţilor avea să devină câmpul său de testare.

„Am pus primele seminţe în balconul apartamentului în care locuiam, în Drumul Taberei. Mă aflam într-un moment crucial al carierei mele, eram angajat de câteva luni, era anul în care terminasem facultatea şi nu-mi permiteam să neglijez nici jobul şi nici ideea, care m-a prins atât de tare, încat am început treaba serios, fără să stau pe gânduri prea mult. Părinţii mei aveau o seră de plastic în care aveau plantate tomate şi castraveţi, le-am defrişat tot, am improvizat câteva mese de cultura şi ne-am apucat de treabă. Au urmat câteva luni de testare, în care am cizelat produsul, l-am stabilizat şi am verificat piaţa”, a adăugat tânărul afacerist.

Cristi spune că a luat legătura cu bucătarii pentru că ei aveau să beneficieze, în mare parte, de produsele sale. Tot bucătarii au fost cei care l-au ajutat să facă cele mai bune plante.

„Oamenii către care ne-am dus încă de la început au fost chefi din top, cu ajutorul cărora, chiar sub îndrumarea lor, pot spune, am făcut în aşa fel încât să creştem plantuţele din ce în ce mai bine, până le-am stăpânit. Primul nostru client, prima factura emisă, este chiar Joseph Hadad, care ne-a rămas client până în ziua de azi, cu comenzi săptămânale”, a povestit Cristi.

Tânărul recunoaşte că nu i-a fost uşor. Şi-a crescut propria afacere în paralel cu jobul pe care-l avea. De mare ajutor i-a fost mama, care tocmai rămăsese fără serviciu când a început afacerea şi s-a dedicat creşterii plantelor.

Spațiul protejat l-a construit cu bani împrumutaţi şi nu avea bani pentru a plăti angajaţi, aşa că a fost “agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator”, după cum spune Cristi Tudor.

„Într-un final am avut un produs pe care l-am condus calitativ doar ascendent, nu invers aşa cum se mai întamplă în perioada de testare. A urmat împrumutul la bancă – împrumuturi mici la 3 bănci diferite, un total de aproape 30.000 de euro. Am construit sera, mi-am dat demisia şi aşa a început distracţia. Am fost mai bine de un an, agricultor, fochist pe timp de noapte, vânzător, şofer livrator şi tot ce mai presupunea activitatea”, spune prahoveanul.

Microplantele pe care le produce sunt o nouă categorie de legume, sub forma unor plante tinere comestibile, deja intrate în categoria de superaliment. Acestea sunt crescute într-o fază incipientă a evoluţiei lor, moment în care planta, conform ultimelor cercetări, acumulează cantităţi foarte mari de vitamine, minerale sau alte substanţe benefice, cantităţile putând fi de la 50 până la 100 de ori mai concentrate decât părţile comestibile ale plantelor mature. Agrointel.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
531

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
381

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2769

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...