Ce spune Eugen Teodorovici despre scandalul înghețării salariilor

Ce spune Eugen Teodorovici despre scandalul înghețării salariilor

Cresterea salariilor bugetarilor se va aplica si anul viitor la fel ca si majorarea punctului de pensie cu 15% de la 1 septembrie 2019, iar voucherele de vacanta se vor da pentru toti bugetarii la fel ca in 2018, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici. "Asa cum am spus, anul viitor salariile si pensiile se vor lua cu siguranta. Cresterea salariilor, conform Legii 153, se va aplica la fel, dar si ceea ce am spus cu punctul de pensie de la 1 septembrie cu 15% se va aplica. In felul acesta facem bugetul pe 2019. In rest, acele prorogari de masuri care s-au dat din 2010, respectivul domn (Sorin Dumitrascu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor n.r. ) ar trebui sa stie de ele si trebuie sa inteleaga ca se fac an de an, nu le facem noi acum special sau anul trecut, s-au facut din 2010. (...) Chestia cu inghetatul salariilor nu este nici corecta, nici reala," a spus Teodorovici.

El a facut aceste precizari in urma unor informatii furnizate de presedintele Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, Sorin Dumitrascu, potrivit carora in sedinta de Guvern de vineri ar urma sa fie aprobat un proiect de Ordonanta prin care salariile bugetarilor vor fi inghetate anul viitor, la nivelul lunii decembrie, iar voucherele de vacanta nu se vor mai acorda.  Teodorovici a precizat ca acest proiect de Ordonanta vine la pachet cu Legea bugetului de stat si are mai multe masuri printre care si cea referitoare la plata orelor suplimentare, prin acordarea de zile libere, masura care se ia din 2010. 

"Este o ordonanta care vine la pachet cu Legea bugetului si are mai multe masuri de acest tip. Nimic altceva decat prorogarea unor termene care s-a facut an de an si nu reprezinta un element de noutate. In proiectul de buget pe anul viitor este inclusa majorarea salariilor de baza ale personalului din sectorul bugetar cu un sfert din diferenta dintre salariul de baza prevazut de Legea nr.153/2017 pentru anul 2022 si cel din luna decembrie 2018. Anul viitor cresc salariile asa cum spune legea. Si la pensii la fel. Cum adica se ingheata punctul de pensie? Noi am dat si am crescut punctul de pensie si am spus ca urmatoarea va fi de 1 septembrie 2019 cum este trecut in proiectul de lege aprobat de Guvern cu 15%. Nimic altceva", a adaugat seful de la Finante.    

In context, seful de la Finante a explicat ca noile prevederi nu vizeaza salariile de baza ci celelalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, exclusiv salariile de baza. Potrivit sursei citate, aceasta ordonanta nu va intra in Guvern in aceasta saptamana, vineri, ci joia viitoare, odata cu proiectul de buget pentru 2019. 

"Probabil va intra joia viitoare cand intra si proiectul de buget pentru anul viitor, dar va fi pusa pe site in consultare publica si discutata si cu sindicatele si in dialog social", a adaugat ministrul Finantelor. 

Teodorovici a precizat ca voucherele de vacanta le vor primi toti bugetarii in 2019 si se vor da sub aceeasi forma ca in acest an. "Se vor da la fel ca anul acesta, tip voucher, chiar daca in Legea salarizarii s-a trecut ca se da o suma de bani. Va fi la nivel de 1.450 de lei pentru toti bugetarii, fara nici un fel de problema. A fost o masura buna si cu impact foarte important pentru industrie", a adaugat ministrul.  In privinta proiectului de buget pe 2019 , Eugen Teodorovici a precizat ca se lucreaza in prezent la el pentru definitivare, joia viitoare va intra in Guvern, iar in 14 decembrie va merge in Parlament astfel incat pe 21 decembrie sa "terminam cu votul in Parlament".

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Liviu Ciobotariu: "Am nevoie de gladiatori la Sepsi"

astăzi, 11:20
11

FC Botoșani va încerca astăzi, de la ora 17:30, la Sf. Gheorghe, cu Sepsi OSK să recupereze punctele pierdute runda precedentă pe teren propriu, în derby-ul Moldovei cu Poli Iași...

Botoșănean prins la furat în supermarket!

astăzi, 11:06
117

În cursul zilei de sâmbătă, un angajat al unui supermarket din municipiul Botoşani a sesizat organele de poliţie cu privire la faptul că a surprins o persoană care a încercat s...

FOTO - Botoșănenii au ajuns la disperare din cauza drumurilor: "E un adevărat calvar!"

astăzi, 10:18
656

S-au săturat! Trăiesc în secolul XXI, într-un stat european, dar se simt la capătul lumii. Au protestat de nenumărate ori, dar sunt nevoiți în continuare să circule pe drumuril...