Amenzi de aproape 135.000 lei date de inspectorii de muncă botoșăneni, în luna septembrie!

Amenzi de aproape 135.000 lei date de inspectorii de muncă botoșăneni, în luna septembrie!

În  cursul lunii septembrie 2018, în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la 98 angajatori, cu un număr de 2414  salariaţi din care 1057 femei şi un minor. Au fost  sanctionaţi 7 angajatori, au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale din care 5  avertismente  şi  6  amenzi  în valoare  totală de 127.500 lei. 

În acest sens, au fost depistate 9  persoane desfăşurând muncă nedeclarată, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 120.000 lei. De asemenea, au mai fost aplicate sancţiuni pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la evidenţa timpului de muncă și încălcarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptamânal.

 
Tot în cursul  lunii septembrie 2018, în cadrul  domeniului Sănătate şi Securitate în Muncă s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- au fost  efectuate  controale  la 48  agenţi economici, fiind constatate 154 neconformitati  şi au fost dispuse 156 măsuri. Au fost aplicate 154 sancţiuni contravenţionale, din care 153 avertismente şi  o amendă în valoare de 7.000 lei.
-   6 evenimente   au  fost   comunicate  în  această   lună   de  către  angajatori către ITM;
-  s-au cercetat de către angajatori 4 evenimente soldate cu incapacitate temporară de muncă, acestea fiind avizate de către inspectorii din cadrul compartimentului Sănătate şi Securitate în Muncă al ITM Botoşani ;
-  au fost înregistrate 2 accidente de muncă, soldate incapacitate temporară de muncă.
                         
Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională,
neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa planul de prevenire şi protecţie, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic, nu erau întocmite instrucţiunile proprii, lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă, nu au fost îndeplinite măsurile dispuse în procesele verbale de control anterioare, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor, angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor, neanunţarea de către angajator a evenimentelor în care au fost implicaţi lucrătorii.
 
"Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM, în cadrul domeniilor Sănătate şi Securitate în Muncă şi Control Relaţii de Muncă, în cursul lunii septembrie 2018, este de 134.500 lei", a precizat inspector-şef Mihai Onofraş, din cadrul ITM Botoșani.

 

Spune-ne opinia ta