Agricultorii botoşăneni pregătesc startul campaniei de recoltare

"Clima şi variaţiile de temperatură pot produce pe termen scurt modificări ale situaţiei actuale", spun specialiştii în agricultură. Dacă vineri situaţia agriculturii botoşănene arăta bine, furtunile de vineri seară au afectat, chiar dacă nu în mare măsură, culturile pe care agricultorii le pregăteau pentru recoltare.

Agricultorii botoşăneni pregătesc startul campaniei de recoltare

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

După un an agricol 2016 în care seceta a afectat în mare măsură culturile din mare parte a judeţului, anul 2017, cu ploi suficiente şi condiţii meteorologice bune, sezonul de recoltare la păioase avea toate premisele să fie bun.

Cristian Delibaş, directorul Direcţiei Agricole, spune că este în pregătire campania de recoltare a orzului, orzoaicei, rapiţei şi grâului.

"Cea mai mare parte a producătorilor agricoli fac ultimele reglaje la echipamentele şi utilaje de recoltat pentru a le pregăti să intre în campanie într-o stare tehnică bună. În sudul ţării s-a intrat deja la recoltat orzul şi cât de repede intrăm şi noi, depinde de analizele ce se vor face pentru a declanşa oficial campania de recoltare. Până în momentul de faţă nu au fost fenomene care să ne atragă atenţia", spune Cristian Delibaş.

Bruma şi zăpada din aprilie nu au afectat culturile agricole, astfel că nu se vor înregistra pierderi majore la nivelul judeţului.

"Din discuţiile avute, şi la acea vremea dar şi ulterior, cu monitorizările noastre, nu am avut efecte negative în urma acelor fenomene. Acum, dacă am lua individual fiecare suprafaţă, e posibil ca în unele sole, unde culturile au fost prinse într-un stadiu de dezvoltare precar la acea vreme, să avem pierderi, dar nu pierderi care să destabilizeze economia judeţului. Cert este că semnalele din partea producătorilor agricoli sunt pozitive. Din estimările noastre va fi un an agricol pe măsura aşteptărilor, dar până în momentul de faţă, deoarece clima şi variaţiile de temperatură pot aduce pe termen scurt modificări ale situaţiei agricole", explică directorul Direcţiei Agricole.

În campania de recoltat vor intra în jur de 25- 26.000 de hectare de grâu, 4.000 de hectare de rapiţă şi în jur de 2.000 de hectare cu orz şi orzoaică.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Madalina Ursuleanu

Proiectul blocului explodat, căutat în arhivele Consiliului Judeţean Suceava

Joi, 21 Septembrie 2017
1207

În şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, Mihai Platon, şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii Botoşani, a cerut ajutorul autorităţilor judeţene de a lu...

Vicii de construcţie descoperite de expert la blocul în care s-a produs explozia FOTO

Miercuri, 20 Septembrie 2017
5104

Timp de câteva ore, expertul tehnic atestat, prof. Dorel Plătică, a verificat toţi pereţii şi structurile de rezistenţă din scara blocului în care s-a produs explozia vineri şi a d...

Un cadru didactic botoşănean ia poziţie împotriva interzicerii materialelor auxiliare. "O să-i închidem în puşcărie pe profesori?"

Miercuri, 20 Septembrie 2017
1729

Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, consideră că Ministerul Educaţiei a greşit flagrant în momentul în care a interzis, pe nepusă masă, folosirea ...